Recept na Základní hnědá omáčka, odborně nazývaná:….. |
|
Suroviny a postup jsou přizpůsobeny možnostem našich vážených přátel a čtenářů. Trochu teorie neuškodí. Toto je základ všech hnědých omáček. Nemusíte pro domácí použití vařit z tohoto základu, ale je dobré nalít do tvořítek a nechat zmrznout. Poto...
|
|
|
Fazole na kyselo - recept od maminky |
|
Fazole přes noc namočíme do vody. Druhý den fazole scedíme a dáme do hrnce, kde fazole podlijeme nejlépe vývarem, ale pokud nemáme tak nahradíme vodou s kostkou masoxu. Vaříme do změknutí. K vařícím se fazolím přidáme na jemno nakrájenou a orestovanou cibuli....
|
|
|
Drobenka - žmolenka - posýpka atd. |
|
Vše smícháme dohromady ručně nebo mixerem. Pokud chceme mít drobenku bleskově hotovou, tuk rozehřejeme, vlejeme do cukru s moukou a lehce promícháme. Takto připravená drobenka se ale po upečení více na moučníku drobí a opadává. Každá kuchařka má svůj ...
|
|
|
Prdelačka - recept od maminky |
|
Na kousek sádla dáme najemno nakrájenou cibulku a osmažíme do sklovata. Přidáme 2 stroužky utřeného česneku a zalijeme trochou vody s kostkou Masoxu. Přidáme nakrájená, rozdrobená, případně nastrouhaná jelita-prejt) a rozvaříme do struktury bez zjevných kus...
|
|
|
Nejlepší recept na Šťavnaté zapečené žampiony |
|
Vnitřek žampionů i s nožkama ostřejší kávovou lžičkou vydlabeme-viz foto., nadrobno pokrájíme a vydlabané žampiony sloupneme. Slaninu a 1 cibuli nadrobno nakrájíme, na 1 polévkové lžíci oleje v kastrůlku orestujeme, přidáme pokrájené vnitřky a nožky ža...
|
|
|
Jednoduchá "svíčková "z papiňáku |
|
Do papiňáku(tlakového hrnce)vložíme opláchnuté maso, očištěnou kořenovou zeleninu a nejlépe do vajíčka na luhování sypaného čaje všechno koření(tím si usnadníme pozdější lovení kuliček z vývaru). Vše zalijeme 800ml horké vody, mírně osolíme, zakr...
|
|
|
Recept na Jednoduchá roláda pro začátečníky |
|
Vyšleháme celá vejce až začnou pěnit, pak přidáváme po lžících cukr do zhoustnutí a nakonec po lžících kakao s vanilkovým cukrem. Na plech dáme pečící papír, připravené těsto na něj vylijeme a srovnáme stěrkou, aby bylo rovnoměrně všude do celého p...
|
|
|
Smažení a dopékání v troubě |
|
Chci se tu se začínajícími kuchařinkami podělit o vyzkoušený a osvědčený návod na smažení. Maso obalíme klasicky v trojobalu, do vajíček dávám prolisovaný česnek. Pak na pánvi rozpustím sádlo a olej v poměru 1:2 a nechám rozpálit, ale pozor na přepá...
|
|
|
Dokonalý Gyros - recept od maminky |
|
Nejprve si připravíme tzatziky: Salátovou okurku oloupeme a nastrouháme. Já strouhám na větším struhadle, chutná nám to víc. Z nastrouhané okurky vymačkáme veškerou vodu, ta tam zůstat nesmí. Do vymačkané nastrouhané okurky přidáme bílý jogurt a promí...
|
|
|
Halušky s uzeným masem a kysaným zelím - recept od maminky |
|
Nejprve si oloupeme a nakrájíme cibule na větší kostky či měsíčky. Maso omyjeme a nakrájíme na kostičky asi 2x2cm. Do hlubšího pekáčku dáme trochu oleje, přidáme polovinu nakrájené cibule a uzené maso a pozvolna osmažíme dozlatova, občas promícháme. ...
|
|
|
Kakaový olejový korpus na dort - recept od maminky |
|
Na začátek si připravíme formu, ať se pak nezdržujeme a těsto nečeká: Formu otevřeme, na dno položíme pečicí papír, dno i s papírem uzavřeme kruhem (papír kouká z kruhu ven). Tukem či olejem ve spreji pomastíme lehce boky i dno (dnešní teflonové formy nen...
|
|
|
Uzená krkovička na zelí v papiňáku (tlakovém hrnci) |
|
Na rozehřátém sádle v papiňáku orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli a česnek,přidáme bobkový list,celou skořici a uzenou krkovici vcelku.Ještě chvilku osmažíme,přidáme 2dl vody,hrnec uzavřeme a od doby,kdy začne syčet vaříme na mírném plameni 30 minut.Po...
|
|
|
Recept na Chléb s omeletou (vaječný řízek) |
|
Rozklepneme vejce do misky, osolíme, opepříme, rozšleháme. Rozpálíme pánev a vylijeme na ni rozmíchaná vajíčka. Uděláme klasickou omeletu (opečeme z jedné, potom z druhé strany, přeložíme napůl a dáme na taliř vychladnout). Ukrojíme krajíc chleba a po...
|
|
|
Zásmažka - Jíška |
|
Na drobno nakrájenou cibulku dusíme do měkka na oleji. Přidáváme mouku dokud není zásmažka hustá tak jak chceme....
|
|
|
Nejlepší recept na Kuřecí maso s čínskými nudlemi a zeleninou |
|
Řízky si omyjeme a odstraníme šlašky, maso osolíme a opepříme, poté nakrájíme na nudličky. Mrkev oloupeme a buď na kolečka nebo nudličky nastrouháme (doporučuji kolečka na struhadle) a pórek nakrájíme na kolečka. Mezi tím si dáme vařit vodu na nudle, až ...
|
|
|
Recept na Kuřecí čtvrtky pečené na bramborách |
|
Čtvrtky omyjeme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka, naskládáme do pekáčku, osolíme, posypeme kmínem a poklademe plátky česneku, můžeme mírně posypat mletou paprikou pro barvu. Na brambory vložíme nasolené kuře, plátek másla na každou čtvrtku a dáme...
|
|
|
Extra rychlé lívance - recept od maminky |
|
Všechny suroviny smícháme (droždí se tam nedává, nahradí ho prášek do pečiva) Polévkovou lžící děláme do rozpáleného oleje malé lívanečky (dost nabydou),olej je třeba často dolévat, smažíme pomalu na mírném ohni. Dobrou chuť, jsou výborné :o)...
|
|
|
Nejlepší recept na Rychlá a levná večeře. |
|
Cibulku nakrájíme na drobné kostičky a dáme osmažit na pánev s rozpáleným máslem, přidáme nakrájené párky či jinou uzeninu , po chvilce vložíme nudle a prohřejeme. Vlijeme vejce, osolíme a mícháme až vejce ztuhnou. Hotové na talíři posypeme sýrem a d...
|
|
|
Pikantní hovězí kližka z papiňáku |
|
Z hořčičné pepřové omáčky, oleje, tymiánu a nastrouhané citronové kůry si umícháme marinádu a připravíme si delší plát alobalu nejlépe daný dvojitě na zabalení masa. Maso opláchneme, osušíme a ostrým delším nožem pečlivě propícháme. Čím víc...
|
|
|
Nejlepší recept na Hodolanská omáčka |
|
Brambory na kousky uvaříme s bobkovým listem, solí, celým pepřem (4ks), novým kořením (4ks) a kabanosem na kostičky. Zahustíme moukou rozkvedlanou v mléce a povaříme. Přidáme vejce uvařená natvrdo a nakrájená na kostičky a dochutíme solí, cukrem a octem. ...
|
|
|