|
Recepty -
Pro začátečníky mrkevPro začátečníky - návody k vaření - online kuchařka
| Pro začátečníky - jednoduché recepty, které zvládne připravit každý i bež zkušeností s vařením.
Mrkev obecná je rostlina z čeledi miříkovitých, pěstovaná jako kořenová zelenina. Obsahuje mnoho vitamínů a jiných užitečných látek, z nichž nejvýznamnější jsou β-karoteny – dimery vitamínu A zodpovědné za červenou barvu kořene. Dále je bohatá na vlákniny a antioxidanty. Po chemické stránce byla podrobně prozkoumána a v jejím kořenu a semenech bylo nalezeno několik set různých chemických sloučenin. Mrkev se může jíst syrová, vcelku jen tak po opláchnutí, nasekaná či nastrouhaná do salátů v kombinaci s jablky nebo cibulí, posypané petrželkou, pažitkou nebo ořechovými jádry, či tepelně upravená v polévce, játrové omáčce atd. V polévkách bývá často kombinována s celerem a cibulí kuchyňskou. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 20 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | |
Recept na Vepřová plec na smetaně v papiňáku(tlakovém hrnci) |
|
Špek a cibuli nakrájíme nadrobno. Zeleninu nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle, nebo nakrájíme na větší kousky. Koření pro pozdější snadné vyjmutí zavážeme do kousku gázy, nebo plátýnka. Pokud máme vajíčko na luhování sypaného čaje, můžeme ...
|
|
|
Kuřecí uzené v kyselém zelí dušené |
|
Z uzených kuřecích stehen odstraníme kůži a kosti, které vložíme do hrnce se studenou vodou, přidáme v surovinách uvedenou očištěnou zeleninu, bobkový list, kuličky pepře a libeček, mírně osolíme a pod pokličkou od doby varu vaříme cca 45minut.Po uvařen...
|
|
|
Domácí sulc (huspenina) připravená při domácí zabijačce. |
|
1. Vepřové nožičky a maso omyjeme, popřípadě opálíme zbytky štětin ohněm 2. Maso vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme a přidáme koření 3. Vaříme na mírném ohni do změknutí masa, během vaření odebíráme z povrchu tuk a pěnu 4. Před k...
|
|
|
Recept na Falešná hovězí polévka z morkových kostí |
|
Do většího hrnce si dáme na rozehřátý tuk orestovat na jemném slzičkovém struhadle očistěnou nastrouhanou mrkev. Až pustí hezkou oranžovou barvu, zalijeme studenou vodou, přidáme opláchnuté morkové kosti, vrchní slupky zbavenou cibuli, kostku masoxu a nejlép...
|
|
|
Čočka na několikrát |
|
Čočku namočíme den předem do dostatečného množství studené vody. Druhý den vodu posolíme, přidáme jeden tekutý zeleninový bujón a čočku uvaříme do měkka. Lehce zahustíme hotovou instantní jíškou nebo jíškou naší výroby, kterou máme v zásobě v led...
|
|
|
Rychlá"nouzová"polévka - recept od maminky |
|
Cibuli si očistíme a nadrobno nakrájíme.Já jsem použila zbytky lahůdkové cibulky,kterou jsem nakrájela na kolečka.Očistěnou bramboru,mrkev a celer nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle.Do hrnce na rozpálený tuk dáme nakrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev ...
|
|
|
Bramboračka Pětipeské babičky |
|
Postup.Omytou zeleninu nakrájíme na kostky a spolu s kořením a kůží přelijeme 2 1/2l vody.Vše přivedeme k varu.Vaříme dokud není zelenina měkká.Polévka díky uzené kůži,libečku a houbám získá krásnou chuť i vůni.Já polévku dál nezahušťuji,ale babič...
|
|
|
|
Kuřecí plátky na pórku |
|
Maso si opláchneme, osušíme, každé prso rozpůlíme a velice lehce naklepeme. Z obou stran mírně osolíme, opepříme a slabě potřeme hořčicí(asi 1 zarovnaná kávová lžička na jeden plátek)Očištěný pórek a mrkev nakrájíme na tenká kolečka, slaninu a bů...
|
|
|
Základ na "husté" polévky - krok za krokem - recept od maminky |
|
Na hrubém struhadle si nastrouháme mrkev a celer a zvlášť bramboru. Je možné použít i mraženou směs pod svíčkovou a mít tyto suroviny jen nakrájené na kostičky(ale pořádně rozmrazit!! než budete restovat), najemno nakrájíme cibuli. Ve větším hrnci ro...
|
|
|
Polévka od srdce - recept od maminky |
|
Do vařící se vody dáme srdíčko, kuličky pepře, nakrájenou cibuli na kousky a necháme vařit téměř doměkka. V tuto chvíli přidáme celer a petržel, které pokrájíme na malé kousky, česnek, masox, nastrouhanou mrkev, aby byla polévka hezky barevná spolu se š...
|
|
|
Nejlepší recept na Zapečená rýže s kuřecími srdíčky |
|
Kuřecí srdíčka očistíme a povaříme v osolené vodě s Podravkou do změknutí. Mezitím v jiném kastrůlku osmahneme na sluneč. oleji cibuli s trochou mražené zeleninové směsi do polévky. Potom přidáme propláchnutou rýži a uvařená srdíčka. Vše lehce prom...
|
|
|
Okurky velmi dobré |
|
Na dno každé sklenice dáme cukr, sůl, koření, ocet a pak rovnáme okurky, které prokládáme zeleninou, koprem a listem. Až máme sklenici plnou, zalijeme ji horkou vodou, zavíčkujeme a narovnáme do zavařovacího hrnce. Přivedeme k varu a od té doby sterilujeme pouh...
|
|
|
|
Recept na Cibulovo-česneková polévka zahuštěná kuskusem |
|
Cibuli nakrájíme na proužky, česnek na plátky, cibulku na kolečka a mrkev si nastrouháme. V hrnci na oleji si osmažíme cibuli do světlehněda, za chvilku přidáme česnek a nastrouhanou mrkev, zalijeme vývarem, nebo vodou a vaříme. Za chvilku nasypeme majoránku, p...
|
|
|
Krčková polévka se strouháním - recept od maminky |
|
Krky si dáme vařit-válet ve vodě s nakrájenou cibulí a česnekem, až krky hodně změknou, přidáme zeleninu, slepičí masox a pepř, masox necháme ho rozpustit, pak polévku osolíme tak, jak máme rádi a necháme ještě na mírném teple vařit a uděláme si strouh...
|
|
|
Pórková polévka s vaječnou zásmažkou - recept od maminky |
|
V hrnci rozehřejeme tuk, přisypeme hladkou mouku, za stálého míchání na mírném plameni ji opražíme do zlatavé barvy (spíš světlejší), odstavíme z plamene, vyklepneme 1 vajíčko a rychle promícháme, jako bychom dělali vaječinu - smažená vajíčka. Přilije...
|
|
|
Rychlá falešná slepičí polévka z mrkve |
|
Na másle zpěnit cibuli, přidat strouhanou mrkev a chvíli osmahnout - stále míchat, aby se mrkev nepřipálila. Zalít vodou,osolit, uvést do varu a zavařit nudle. Jakmile jsou uvařené, lze podávat zdobené něčím "zeleným". * Použijeme-li instantní nudle, tak po...
|
|
|
Nejlepší recept na Vydatná polévka s vůní bylinek |
|
Na troše tuku orestujeme cibuli, přidáme nastrouhanou mrkev-chvilku asi 2 minutky promícháváme, přidáme trošku hladké mouky, jen jemně zasypeme- stačí 1 kávová vrchovatá lžička, trošku zasmažíme, jen tak ať se nám to nezačne od spodu přichytávat a zalije...
|
|
|
Recept na Rýžová polévka pro začátečníky |
|
Do vroucí vody dáme rozpustit bujón, přidáme rýži a mrkev nakrájenou na kolečka, sůl a pepř. Vaříme pod pokličkou asi 10 minut /do změknutí rýže/, potom přidáme cibulku, kterou jsme nakrájeli i s natí. Do hrnečku rozklepneme vejce a přes vidličku ho lijem...
|
|
|
| Nalezeno: 20 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|