|
Recepty -
Pro začátečníky tukPro začátečníky - návody k vaření - online kuchařka
| Pro začátečníky - jednoduché recepty, které zvládne připravit každý i bež zkušeností s vařením.
Vícenenasycené mastné kyseliny (angl. PUFA) jsou nejvíce obsaženy v tucích rostlinného původu a v rybím tuku. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi efektivněji než MUFA, a tím snižovat riziko vzniku krevních sraženin. Mají významnou úlohu v prevenci srdečně-cévních onemocnění. Do této skupiny vícenenasycených mastných kyselin patří omega-6 a omega-3 nenasycené mastné kyseliny kyseliny, které jsou pro naše zdraví velmi důležité. Transmastné kyseliny, neboli TFA (trans-fatty acids), se podílejí se na zvýšení hladiny cholesterolu v krvi a mají negativní vliv na náš srdečně-cévní systém. Rostlinné tuky jsou získávány z rostlin, které hromadí ve svých plodech, semenech nebo jiných částech tuky. Tyto tuky obsahuje např. dužnina a jádra palmy olejné, kokos, olejniny, jako jsou řepka, sója, slunečnice, sezam, podzemnice, světlice, aj. Převážná většina tuků rostlinného původu má ze zdravotního hlediska velmi vhodné složení mastných kyselin, protože obsahují vícenenasycené mastné kyseliny, které mají příznivější vliv na naše zdraví než tuky živočišné. Výjimku tvoří například tuk kokosový a palmojádrový, ve kterém převažují nasycené mastné kyseliny, jež jsou považovány za nevhodné pro zdraví. Často také tuky samy o sobě obsahují některé příměsi, jako jsou steroly, lecitiny, vitamíny rozpustné v tucích a jiné látky. Nenasycené mastné kyseliny, zejména kyselina linolová a linolenová, jsou samy o sobě nepostradatelnou součástí potravy, neboť je jich třeba k syntéze glycerofosfatidů a prostaglandinů. Proto se označují jako vitamin F. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 19 receptů | Zobrazuji: 1-19 receptů | |
Drobenka - žmolenka - posýpka atd. |
|
Vše smícháme dohromady ručně nebo mixerem. Pokud chceme mít drobenku bleskově hotovou, tuk rozehřejeme, vlejeme do cukru s moukou a lehce promícháme. Takto připravená drobenka se ale po upečení více na moučníku drobí a opadává. Každá kuchařka má svůj ...
|
|
|
Zásmažka - Jíška |
|
Na drobno nakrájenou cibulku dusíme do měkka na oleji. Přidáváme mouku dokud není zásmažka hustá tak jak chceme....
|
|
|
Uzená kotletka rychle a chutně - recept od maminky |
|
Uzenou kotletu vykostíme (kost nevyhazujeme, můžeme použít na vývar) a nakrájíme na 2cm silné plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na osminky, česnek na plátky a rajčátka překrojíme na polovinu. Slaninu nakrájíme na drobnější kostičky a na troše tuku ve v...
|
|
|
Dušené paprikové brambory - recept od maminky |
|
Na tuku zesklovatíme cibuli, přidáme papriku a brambory. Promícháme a podlijeme vodou nebo vývarem - ale jen tolik, aby se brambory dusily, v případě potřeby ještě podlijeme. Během přípravy by se tekutina měla téměř vydusit. Jsou dobré teplé, i studené. ...
|
|
|
Omáčka s mletým masem na těstoviny |
|
Na tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme mleté maso, které pořádně osmahneme, až se začne od sebe pěkně dělit. Podlijeme malým množstvím vody a za občasného promíchání 15 minut podusíme. V 250 ml studené vody rozmícháme Fix, který...
|
|
|
Žebrácká salámová čína |
|
Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a smažíme na pánvi na sádle. Mezitím si oloupeme kabanos a pokrájíme jej na půlkolečka nebo kolečka. Houby zpracujeme rovněž podle fantazie, já je obvykle krájím napůl a pak na plátky. Pokrájený salám i houby přidáme...
|
|
|
Rychlá"nouzová"polévka - recept od maminky |
|
Cibuli si očistíme a nadrobno nakrájíme.Já jsem použila zbytky lahůdkové cibulky,kterou jsem nakrájela na kolečka.Očistěnou bramboru,mrkev a celer nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle.Do hrnce na rozpálený tuk dáme nakrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev ...
|
|
|
Recept na Šup-šup ovocný moučník z ochuceného jogurtu |
|
Troubu si zapneme na předehřátí. Do větší mísy rozklepneme vajíčko, smícháme s cukrem a olejem, přidáme jogurty, mléko a důkladně promícháme. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, slunečnicová semínka, znova lehce promícháme a vše vlijeme do...
|
|
|
Nejlepší recept na Kuřecí řízek s bramborovou kaší |
|
Kuřecí řízek, nejlépe chlazený, opláchneme, naklepeme, osolíme a obalíme nejdříve v hladké mouce, potom v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance. Na tuku, používám ztužený tuk Lukana, který je už rozpálený, smažíme řízky po obou stranách. Na bra...
|
|
|
Recept na Rychlý krém |
|
Uvaříme pudink obvyklým způsobem, do horkého vmícháváme tuk až do úplného rozpuštění. Vanilku můžeme přidat už s cukrem do studeného mléka. Pro rychlejší rozpuštění můžeme tuk rozkrájet. Ihned naléváme na upečený piškot nebo do košíčků. Krém ...
|
|
|
Smažené nudle se sojovou omáčkou |
|
Nudle: Nudle povaříme ve vroucí vodě 2 minuty poté přecedíme a propláchneme vodou. Na rozpáleném oleji začneme smažit nudle za stálého míchání přihodíme vajíčko. Mícháme než se vajíčko usmaží. Sojová omáčka: 2dcl vody vaříme v pánvičce spol...
|
|
|
Polévka z mletého masa - oblíbená ze školní jídelny |
|
Na tuku zesklovatět cibuli, pak přidat nastrouhanou zeleninu, lehce osmahnout, přidat mleté maso a osmahnout tak, aby nezůstaly hrudky. Zalít vodou, okořenit a povařit, až je maso měkké. Nakonec za stálého míchání vlít rozkloktané vajíčko, aby zůstaly jen v...
|
|
|
Kuřecí " vše v jednom " |
|
Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na plátky silné cca 0,5cm. Poklademe jimi dno zapékací misky nebo pekáčku a mírné osolíme. Gelový bujón rozpustíme ve vroucí vodě. Kuřecí maso očistíme, okrájíme přebytečný tuk, nakrájíme na kousky, mírně os...
|
|
|
Brambory s pórkem a smetanou - recept od maminky |
|
Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Zapékací mísu si vymažeme máslem a vyskládáme brambory asi do 1/3 výšky misky. Přidáme pórek, další vrstvu brambor a párek nakrájený na kolečka. Pokračujeme s další vrstvou brambor. Cibuli nakrájíme na ko...
|
|
|
Nejlepší recept na Křehký delikates |
|
Těsto nejprve spojíme nožem nebo kovovou stěrkou, pak rychle a krátce rukama (nesmí se "spařit"). Na 1 hodinu do chladna. Těsto jen přeložíme k sobě na náplň (může zůstat i malá mezera). Propícháme vidličkou, mašlujeme popuštěným máslem. Pečeme na 160 a...
|
|
|
Nejlepší recept na Vydatná polévka s vůní bylinek |
|
Na troše tuku orestujeme cibuli, přidáme nastrouhanou mrkev-chvilku asi 2 minutky promícháváme, přidáme trošku hladké mouky, jen jemně zasypeme- stačí 1 kávová vrchovatá lžička, trošku zasmažíme, jen tak ať se nám to nezačne od spodu přichytávat a zalije...
|
|
|
Nejlepší recept na Kuřecí rychlovka pro nenáročné |
|
Na tuku si orestujte cibuli, přidejte játra (když nemáme,můžeme nahradit kuřecím masem nakrájeným na nudličky, ale může být i mleté mix Kaufland 29,90). Až se maso zatáhne, přidejte omáčku, sklenici vypláchněte 1/2 cl vodou, přilijte do směsi a provařte z...
|
|
|
Recept na Sezónní koláč |
|
Tuk nakrájíme na malé kousky a při pokojové teplotě necháme změknout. Pak ho vyšleháme s cukrem a žloutky do pěny. Z bílkú vyšleháme tuhý sníh a spojíme ho se žloutkovou pěnou. Nakonec vmícháme mouku. Formu vymažeme a vysypeme moukou a naplníme těstem. V...
|
|
|
Recept na Fofr mňaminka "líného tatínka" |
|
Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na plátky. Na okrajích nařízneme, posypeme kořením po obou stranách a paličkou do masa důkladně vklepeme. Na pánvici rozpálíme tuk a maso zprudka 7minut z každé strany opečeme. Přílohu si zvolíme dle své chuti....
|
|
| |
| Nalezeno: 19 receptů | Zobrazuji: 1-19 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|