Zásmažka - Jíška |
|
Na drobno nakrájenou cibulku dusíme do měkka na oleji. Přidáváme mouku dokud není zásmažka hustá tak jak chceme....
|
|
|
Nejlepší recept na Hodolanská omáčka |
|
Brambory na kousky uvaříme s bobkovým listem, solí, celým pepřem (4ks), novým kořením (4ks) a kabanosem na kostičky. Zahustíme moukou rozkvedlanou v mléce a povaříme. Přidáme vejce uvařená natvrdo a nakrájená na kostičky a dochutíme solí, cukrem a octem. ...
|
|
|
Nejlepší recept na Vaječná jíška |
|
Klasicky uděláme jíšku - rozehřejeme olej (kdo chce, může máslo nebo sádlo, já trošku hlídám linii), přidáme mouku, krátce osmažíme, stáhneme z plotny. Necháme malinko vychladnout (nemusí být úplně studené, stačí opravdu cca 2 minutky), vmícháme 1 vaj...
|
|
|
Hovězí roštěná |
|
Hovězí maso nakrájíme na plátky, okraje plátků masa nařízneme a naklepeme po obou stranách. Naklepané plátky masa osolíme, opepříme a potřeme plnotučnou hořčičí taktéž po obou stranách. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky. Rozpálíme olej v hrnci, ...
|
|
|
Zapečená krkovička |
|
Řízky naklepeme, osolíme, pomažeme prolisovaným česnekem po obou stranách a obalíme v mouce smíchané s grilovaným kořením. Půlku cibule nakrájíme na měsíčky. Na plech dáme pečící papír, posypeme cibulí a vyložíme masem. Každý plátek pokapeme kečupem...
|
|
|
Marinované krůtí řízečky - recept od maminky |
|
Suroviny na marinádu pořádně smícháme (dobré je použít tyčový mixér). Do směsi naložíme krůtí řízky, necháme do druhého dne. Druhý den si rozpálíme olej na pánvičce a řízky osmažíme do zlatova (zbytek marinády si necháme). Vyndáme je do pek...
|
|
|
|
Recept na Krůtí plátky v Tatra mléce |
|
Krůtí plátky opláchneme, osušíme, mírně naklepeme, osolíme a lehce poprášíme hladkou moukou. Očištěnou a nadrobno nakrájenou cibuli v kastrolu na rozehřátém másle orestujeme do světle zlatavé barvy, přidáme plátky masa a po obou stranách opečeme. Maso v...
|
|
|
Jíškové knedlíčky do polévky-chutné - recept od maminky |
|
Z másla a hladké mouky uděláme klasickou jíšku a necháme jí zcela vychladnout. Do studené jíšky dáme protlačený česnek, vegetu, nasekanou pažitku a vejce, všechno pořádně promícháme a doplníme strouhankou tolik, aby se daly knedlíčky tvarovat, pak je tak ...
|
|
|
Nejlepší recept na Kuřecí řízek s bramborovou kaší |
|
Kuřecí řízek, nejlépe chlazený, opláchneme, naklepeme, osolíme a obalíme nejdříve v hladké mouce, potom v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance. Na tuku, používám ztužený tuk Lukana, který je už rozpálený, smažíme řízky po obou stranách. Na bra...
|
|
|
Recept na Vepřová játra s kapustou a barevnou zeleninou |
|
Připravíme si nejříve vepřová játra. Očistíme je od blanek a tuku. Omyjeme je a důkladně papírovýma utěrkama pak i osušíme. Pokrájíme na plátky a naložíme na cca 2 hodiny do směsi z hořčice, pokrájené zelené natě z jarní cibulky a ostřejší ma...
|
|
|
Maminčin znojemský guláš |
|
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme slaninu a rozškvaříme. Přidáme maso, které zasypeme asi 2-3 lžícemi hladké mouky, trochu opečeme a poté podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme. Když je maso měkké, přidáme nakrájené okurky a dovaříme. Jako příloha se n...
|
|
|
Špenátový krém s topinkou |
|
Otrhané lístky špenátu řádně opláchneme, natrháme, podlijeme trošičkou vody a dusíme doměkka. Potom mixérem rozmixujeme na krém, do kterého dáme zásmažku udělanou z hladké mouky a oleje. Rozředíme mlékem na požadovanou konzistenci. Přidáme lisovaný če...
|
|
|
Recept na Rychlé plněné a smažené telecí párky |
|
Párky nařízneme, ne však úplně a vytřeme feferónovým krémem, nebo hořčicí,vložíme pak i kousek pórku nebo cibulek, proužky zelené papriky a vsypeme strouhaný sýr. Ze surovin si připravíme těstíčko a párky do něj namáčíme a vkládáme a obalujeme ná...
|
|
|
Nejlepší recept na Palačinky na slano |
|
Vejce rozklepneme do misky, zalijeme mlékem a trochou vody, přisypeme mouku. Těsto musí být řidší, asi jako hodně tekutý med. Do této směsi přidáme sůl, pepř a koření dle chuti. Na rozehřátou pánev s olejem nalejeme trochu těsta a smažíme palačinky. N...
|
|
|
Recept na Plněné bramborové knedlíky se zelím |
|
Uzené maso uvaříme, obereme od kosti (když máme krkovici z obchodu, tu nastrouháme nahrubo na struhadle). Nakrájíme na menší kousky. Vývar můžeme použít na polévku. V míse podle návodu uděláme bramborové těsto (většinou asi 400 ml vody, jedno vejce a prá...
|
|
|
Livance pro nás |
|
Do mixéru nalijeme sklenici mléka. Přidáme 2 vajíčka a půl kila mouky. Rozmixujeme. Kiwi nakrájime na kostky. A teď dáme pánvičku na zapálený sporák, nalijeme těsto a rychle tam přidáme pár kostiček kiwi. Máme lívance, dobrá sladká snídaně....
|
|
|
Recept na Hermelín na listovém těstě |
|
Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu. Plát těsta nakrájíme na 4 čtverce, aby byly tak o 1cm větší než hermelín. Čtverce rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a od středu až téměr k okrajům naskládáme na čtverce paprikový salám. Herm...
|
|
|
Pečené maso |
|
Maso omyjeme, rozkrojíme na menší kousky (v mém případě 4), osolíme, pomažeme lisovaným česnekem. Do plechu dáme trochu sádla nebo oleje (kdo chce, může jako já, použít pečící papír), nakrájenou cibuli (ne na kosticky, jsou lepší větší kousky - měsí...
|
|
|
Nejlepší recept na Uzený řízek tří chutí |
|
Uzeninu a uzený sýr si necháme nakrájet na plátky asi 3 mm silné a ořízneme je do stejného tvaru. Střídavě skládáme salám a sýr a promažeme hořčicí, která nám vrstvy slepí k sobě. Začínáme a končíme uzeninou. Takto navrstvený řízek obalíme ve sl...
|
|
|