Zavařená červená řepa |
|
Nejprve si uvařím celé řepy, cca 10-15 minut, dle velikosti. Zásadně neloupu! Nakrouhám na struhadle či robotu řepu a mezitím také křen (nahrubo). Řádně promíchám. Přidám DEKO, cukr, vodu, ocet a případně fenykl, znova pořádně promíchám, aby se DEKO a ...
|
|
|
Nejlepší recept na Džem z josty |
|
Pečlivě očištěnou jostu rozvařujeme asi 15 min.Potom přidáme Gelfix podle návodu,hodně rozmixujeme(tyčovým mixérem)a přidáme cukr,vaříme ještě 5 min,horké lijeme do skleniček...
|
|
|
Recept na Domácí lečo |
|
Na sádle osmažíme do sklovata až trochu růžova cibuli.Přidáme omytou a pokrájenou papriku chvilku podusíme 10-15min přidáme omytá a pokrájená rajčata , osolíme a chvilku podusíme necháme projít varem a sundáme z plotny.Do předem připravených omytých sklen...
|
|
|
Nakládané feferonky |
|
Na dno sklenice dáme trošku cibule, česneku, hořč. semínka.(+popř. pepř, nové koření) Sklenice naplníme feferonkami, zalijeme schladlým lákem, dáme lžičku oleje, zavíčkujeme a sterilujeme při 80° 20-25 minut. Výborné jsou pak v zimě, když už čerstv...
|
|
|
Recept na Nakládané zelí do klasického sudu |
|
Kapustu ( zelí ) nastrúhame. Cibuľu narezanú na kolieska , soľ, nakladače a bobkové listy premiešame. Na dno súdka dáme kôpor a prikryjeme ho jedným kapustným listom. Kapustu dobre premiešame so zmesou cibule a 15 minút necháme postáť. Potom kapustu nakladá...
|
|
|
Černé jeřabiny - aronie - na způsob brusinek - recept od maminky |
|
Jeřabiny očistíme, otrháme ze stopiček, propláchneme a necháme okapat. Vsypeme je do kastrole, podlijeme trochou vody a vaříme asi 20 minut. Pak přidáme cukr, vanilkový cukr, koření (hřebíček utlučeme) a vaříme doměkka. Ke konci varu jeřabiny z části rozma...
|
|
|
Višňový sirup - recept od maminky |
|
Višně propláchneme, rozmačkáme, můžeme přidat trochu vody, aby byly ponořené a necháme 24 hodin odležet, nesmí ale moc zkvasit. Pak přes gázu, nebo řídké plátno vymačkáme. Štávu odměříme a dáme do větší nádoby, zahřejeme zhruba na 50 - 60° C a př...
|
|
|
Zavařené vepřové maso |
|
Maso nakrájíme na větší kostky, narovnáme do umytých zavařovacích sklenic, přidáme sůl a vodu. Sklenice dobře očistíme, zavíčkujeme a sterilizujeme na 100 stupních dvě a půl hodiny. Maso je výborné jak za studena tak i ohřáté, třeba s bramborem....
|
|
|
Recept na Zavařené papriky |
|
papriky zbavíme semínek, rozkrájíme na menší části a vaříme ve vodě asi 5 min. plníme do sklenic a zalijeme vařicím nálevem, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru....
|
|
|
Recept na Harisa |
|
Feferonky odstopkujeme a společně s cibulí umeleme na masovém strojku. Získanou směs asi 25 min dusíme. Přidáme ocet, olej, med a sůl. Deko roztlučeme v hmoždíři a přidáme k zelenině. Ještě chvíli povaříme a za horka plníme do čistých sklenic. Nejlepší ...
|
|
|
Dýňový kompot - recept od maminky |
|
Dýni nakrájet na kostičky, dát do velké nádoby, přidat vše ostatní, zamíchat. 2 hodiny nechat stát a potom svařit do sklovata. Naplnit do skleniček a sterilovat 20 minut na 85°C....
|
|
|
Kvašáky - recept od maminky |
|
Umyjeme přerostlé okurky, vinné listy, kopr a kořen křenu. Okurky propícháme, skládáme je do velikých sklenic (nebo kameninové nádoby – viz foto) a prokládáme koprem, vinnými listy a kolečkama křenu. Koprem nešetřit! Zalijeme studeným nálevem - na 1l vody 4...
|
|
|
Cuketová pomazánka na topinky |
|
Cibulku zpěníme na oleji, pak přidáme cuketu, česnek a ostatní suroviny. Nakonec kečup dle chuti. Dusíme asi 30 min, pak plníme skleničky a sterilujeme 20 min...
|
|
|
Papriková pasta |
|
Cibuli nakrájíme na kostičky na oleji ji osmahneme dosklovita. Přidáme na proužky nakrájenou papriku a feferonku, ocet, cukr a sůl, mírně podlijeme vodou (asi 100ml) a dusíme na mírném ohni asi 45 minut. Občas promícháme a případně dolijeme trochu vody, aby se ...
|
|
|
Čalamáda "Uncle Bens" |
|
Vše smíchat dohromady, směs vařit 25 minut a dalších 10 minut ještě sterilovat ve sklenicích. Používá se buď jako studená příloha nebo se přidává místo kupovaných omáček k orestovanému masu (jen se prohřeje s již hotovým masem)....
|
|
|
Nejlepší recept na Papriky plněné zelím |
|
Papriky si očistíme, zelí nakrouháme a dáme je do nějaké větší nádoby. Mírně posolíme a počkáme, až zvláční. Pak je cpeme opatrně do paprik, ale tak, aby byly plné. Do jedné sedmičky sklenky vyjdou zhruba 3-4 papriky, podle velikosti paprik. Zalejeme nále...
|
|
|
Švestková povidla bez míchání |
|
Švestky vložíme do širokého kastrolu, posypeme cukrem, přikryjeme utěrkou a necháme do druhého dne stát v chladu. Na druhý den vaříme na velmi mírné teplotě BEZ MÍCHÁNÍ 4-5 hodin. Potom povidla odstavíme, důkladně promícháme a horká lijeme do sklenic. Mů...
|
|
|
Nakládaná cuketa |
|
Cuketu, pokud máme přerostlou, oloupeme, vydlabeme vnitřek a nakrájíme na asi 1 cm široké a cca 10 cm dlouhé proužky. Pokud máme mladší cuketu, neloupeme, jinak pokračujeme stejně. Papriku nakrájíme na stejně dlouhé proužky - jen o něco slabší. Cibuli nakr...
|
|
|
Rajčatové čatní (omáčka pokaždé jinak) |
|
ad 1) Rajčata najemno nakrájet (kdo chce, může na chvíli ponořit do horké vody a potom rajčata oloupat) vložit do hrnce všechny ostatní suroviny a dusit, dokud směs pěkně nezhoustne – občas promíchávat. Skořicovou kůru a bobkové listy vyndat a plnit do skle...
|
|
|
Nejlepší recept na Švestková klevela |
|
Švestky vyloupeme, promícháme s cukrem a necháme přes noc uležet - pustí šťávu.Potom vaříme na mírném ohni 4-5 hodin a NEMÍCHÁME. Nakonec rozšleháme a plníme teplé do sklenic. uzavřeme a otočíme dnem nahoru a hotovo....
|
|
|