Višňový sirup - recept od maminky |
|
Višně propláchneme, rozmačkáme, můžeme přidat trochu vody, aby byly ponořené a necháme 24 hodin odležet, nesmí ale moc zkvasit. Pak přes gázu, nebo řídké plátno vymačkáme. Štávu odměříme a dáme do větší nádoby, zahřejeme zhruba na 50 - 60° C a př...
|
|
|
Červená řepa nakládaná - recept od maminky |
|
Ingredience na nálev svaříme v hrnci a necháme zaklopené i s kořením odstát nejlépe do druhého dne, aby se uvolnily chutě koření. Množství koření vypadá přehnaně, ale chuť na konci je naprosto úžasná, skvěle vyvoněná a vyvážená. Řepu omyjeme a uva...
|
|
|
Utopenci z cukety (naložené karbanátky) |
|
Cuketu jemně nastrouháme, přidáme nastrouhaný sýr,lisovaný česnek, vejce,sůl dle chuti (kdo dá vegetu osolí méně), pepř dle chuti, mouku, solamyl a strouhanku a dobře promícháme. Těsto se zdá dost řídké, ale nebojte se, lžící odebírejte trochu těsta a...
|
|
|
Džem ze šťávy rakytníku |
|
Příprava rakytníku: Ostříhané větvičky s plody uložit do mrazáku. Když jsou plody zmrzlé obereme je od větviček a necháme v míse rozmrznout. Další den: Rozmrazené plody propláchneme studenou vodou (odstraníme drobné větvičky, lístky apod.). Plody um...
|
|
|
Nejlepší recept na Džem z červeného rybízu |
|
Zralý červený rybíz obereme na jednotlivé kuličky a pečlivě odstraníme špatné plody a lístky. Opereme, necháme okapat a přidáme cukr. Smícháme dohromady a v chladnu necháme do druhého dne uležet. Pak přidáme skořici, kyselinu citronovou, hřebíčky a ...
|
|
|
Borůvky ve vlastní šťávě |
|
Borůvky propláchneme,nejlépe pod tekoucí vodou a necháme odkapat.Potom je sypeme do sklenic a setřásáme.Navrch nasypeme lžíci cukru a sklenice upevníme víčky.Sterilujeme asi 30 minut při 80 stupňů ....
|
|
|
Marmeláda z červeného rybízu |
|
Dobře opláchnuté ovoce prolisujeme na strojku na ovoce.Na 1kg šťávy přidáme500-600 cukru.Šťávu prudce vaříme,až se částečně odpaří.Pak po částech přidáváme cukr a znovu vaříme.Kápnutím na studený talířek poznáme jestli už marmeláda rosolovatí.S...
|
|
|
Recept na Mirabelková marmeláda. |
|
Mirabelky omyjeme, odstopkujeme, dáme do hrnce s trochou vody a rozvaříme. Propasírujeme. Protlak vaříme 20 - 30 minut prudkým varem. Pak přidáváme po částech cukr, aby se var nepřerušil. S poslední dávkou cukru přidáme kyselinu citronovou rozpuštěnou v trošc...
|
|
|
Nejlepší recept na "Pečená " - nejen švestková povidla |
|
Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do hlubšího pekáče. Polijeme octem, vše promícháme a dáme péct na 200 - 250 stupňů do trouby. BĚHEM PEČENÍ ANI JEDNOU NEMÍCHÁME!!!!! Pečeme 20-25 minut. Po této době na švestky nasypeme rovnoměrně 25 dkg cukru a znovu...
|
|
|
Rybíz jako brusinky s rumem |
|
Vše kromě rumu dáme do hrnce a přivedeme k varu. Vaříme 10 minut, během té doby sbíráme tvořící se pěnu. Po odstavení přimícháme rum. Ihned plníme do vymytých sklenek, zakápneme povrch rumem, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Takto necháme zcela vychladnou...
|
|
|
Nejjednodušší zavařené hrušky - recept od maminky |
|
Svaříme si nálev a to tak, že na 1 litr vody přidáme 400g cukru. Necháme zchladnout. Hrušky si kdo chce, oloupeme, já je neloupu, pouze omyji a nakrájíme na čtvrtky. Vykrájíme jadřinec a dáme do misky se studenou vodou a cca 1KL kyseliny citrónové, aby nám nez...
|
|
|
Nejlepší recept na Banánový džem |
|
Pokrájené banány zalijeme litrem vody a pomalu vaříme do zhoustnutí. Pak přídáme cukr, citrónovou šťávu a hřebíček. Znovu vše uvedeme do varu a hned plníme do nahřátých skleniček,nejlépe velikosti, jako jsou od dětské výživy. Do každé skleničky dáme...
|
|
|
Tatarská omáčka z cukety - recept od maminky |
|
Suroviny č. 1 uvaříme ve troše vody doměkka, pak vodu slijeme, přidáme suroviny č. 2 a vše rozmixujeme dohladka. Horké plníme do třetinkových sklenic /Moravanka/ a 20 minut sterilujeme při při 80 °C....
|
|
|
Jablečná povidla na 3 způsoby - recept od maminky |
|
Ve všech případech se jedná o čistou váhu jablek oloupaných a pokrájených nebo nastrouhaných. 1. Na 1 kg jablek 250 g cukru a 0,5 dl octa, 1/8 litru vody. Jablka podlejeme vodou a za občasného zamíchání rozvaříme. Pak přidáme ocet a cukr a vaříme do hu...
|
|
|
Jihočeská povidla - recept od maminky |
|
Veškeré ovoce omyjeme a osušíme. Švestky vypeckujeme, jablka i hrušky oloupeme a zbavíme jádřinců. Všechno ovoce umeleme na masovém mlýnku. Ovocné pyré smícháme s octem a necháme do druhého dne rozležet. Druhý den za stálého míchání pyré vařím...
|
|
|
Rybízové želé |
|
Rybíz opláchneme a necháme okapat, vsypeme do většího silnostěnného kastrolu. Mírně pomačkáme, podlijeme vodou a vaříme 10-15 minut, až ovoce pustí šťávu. Síto vysteleme čistou bavlněnou utěrkou a ovoce přes ni propasírujeme, aby nám zbyly stopky, jadé...
|
|
|
Recept na Voňavá dýňová zavařenina |
|
Dýňovou dužinu si nakrájíme na kostky, přidáme kůru a šťávu z citronů a pomerančů, hřebíčky, nastrouhaný zázvor, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Vyjmeme hřebíčky a poté propasírujeme nebo rozmixujeme dohladka. V čistém kastrůlku si svaříme sirup...
|
|
|
Margaritta |
|
Rajčata rozkrájíme na čtvrtky, cibuli nakrájíme, můžeme nahrubo, stejně budeme mixovat, česnek oloupeme a také stačí nakrájet a vše průběžně hážeme do hrnce a mírném ohni přivádíme k varu. Postupně přidáme všechny suroviny, jen cukr až naposled, kdy...
|
|
|
Moje červená řepa |
|
Řepu umyjeme, naskládáme do hrnce, zalejeme vodou a dáme vařit do poloměkka.(Já vařím v tlakovém hrnci, 10 minut od bodu varu.) Uvařenou řepu oloupeme a na robotu nastrouháme na plátky (nebo nakrajeme na kostičky). Dáme do sklenic do 3/4 a zalejeme svařeným n...
|
|
|
Nejlepší recept na Marmeláda mix citrusů s vůní skořice |
|
Důkladně kartáčkem očistíme a omyjeme veškeré citrusy (pokud nejsou bio). Mandarinky celé oloupané přepůlíme a rozdělíme na plátky, pomeranče a grapefruity oloupeme a ponecháme jen dužinu. Vše, mandarinky, pomerančovou a grapefruitovou dužinu cca půl hodiny...
|
|
|