|
Recepty -
Zavařeniny zázvorZavařeniny - návody k vaření - online kuchařka
| Zavařenina je dlouhodobě tepelně konzervovaná potravina, která vznikla zavařováním (byly zavařena). Nejčastěji jde o konzervaci ovoce či zeleniny. Běžnými typy zavařenin jsou například džemy, kompoty, marmelády, povidla případně i některé speciální typy potravinářských sirupů či jiných ovocných nápojů.
Zázvor je koření získávané z oddenků stejnojmenné rostliny, zázvoru pravého (Zingiber officinale). Může mít žlutou, okrovou až černou barvu; má výraznou pryskyřičnou vůni; jeho chuť je velmi výrazná, aromatická, slabě ovocná až citrusová a sladce pikantní (ve větším množství je až velmi ostrá). Je nezbytnou součástí indické a čínské kuchyně. Používá se do sladkých i slaných pokrmů: zázvorového pečiva, guláše, pečených mas, ale i piva nebo limonád. Čerstvý, sušený, vařený i nakládaný působí příznivě na lidské zdraví. Zázvor má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pomáhá při žaludečních, cestovních a těhotenských nevolnostech. Léčí rýmu a chřipku. Snižuje cholesterol, stimuluje krevní oběh a podporuje redukci váhy. Zpomaluje určité druhy rakoviny. Není však vhodný pro děti. Pro těhotné se doporučuje jen v omezené míře. Nejvýraznější chuťovou složkou je olej obsahující aromatické látky, například zingiberen a malé množství bisabolenu, které dodávají zázvoru typickou vůni. Ostrou a výraznou chuť má na svědomí gingerol, chemickým složením podobná látka ke kapsaicinu (v pálivých paprikách a chilli). Při vaření se gingerol přeměňuje na zingeron, který je aromatickou látkou využívanou v potravinářském průmyslu a při výrobě parfémů. Používá se k osvěžení chuti jídel z mořských živočichů a odlehčení těžkých pokrmů z vepřového nebo kachního masa. Výborný je zvláště k dochucení sladkých jídel, nejčastěji perníku a vánočních zázvorových sladkostí. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 35 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | |
Cuketová pomazánka na topinky |
|
Cibulku zpěníme na oleji, pak přidáme cuketu, česnek a ostatní suroviny. Nakonec kečup dle chuti. Dusíme asi 30 min, pak plníme skleničky a sterilujeme 20 min...
|
|
|
Rajčatové čatní (omáčka pokaždé jinak) |
|
ad 1) Rajčata najemno nakrájet (kdo chce, může na chvíli ponořit do horké vody a potom rajčata oloupat) vložit do hrnce všechny ostatní suroviny a dusit, dokud směs pěkně nezhoustne – občas promíchávat. Skořicovou kůru a bobkové listy vyndat a plnit do skle...
|
|
|
Meruňkové čatní |
|
Ovoce a cibuli pokrájíme na trošku větší kousky a s ostatními surovinami necháme rozdusit. Vytvoří se zahoustlý voňavý, pikantní sirup, který spojuje kousky ovoce. Ve skleničkách zavařujeme 20min při 80°C....
|
|
|
Ostré čatní z cukety - recept od maminky |
|
Cuketu oloupeme,vykrojíme jádra a nakrájíme na malé kousky. Přidáme ostatní suroviny,taktéž nakrájené na malé kousky,zázvor co nejmenší,brusinky necháme celé. Vše dáme dusit s 3 lžícemi octa,cca 1/2 litrem vody a mírně osolíme... Necháme dusit cca 2 h...
|
|
|
Domácí kečup bez rajčat - recept od maminky |
|
Základ nakrájet na kousky, podlít vodou 1¾ l, vařit s 1-3 bobkovými listy doměkka. Potom rozmixujeme a přidáme ostatní suroviny(koření,protlak,...) Zamíchat, povařit 10 minut, horké nalít do skleniček, zavíčkovat a otočit na víčko....
|
|
|
Nejlepší recept na Džem z dýně a jablek |
|
Dýni oloupeme. Vyjmeme semínka, odstraníme všechna vlákna a dužinu nakrájíme na kostičky. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a také nakrájíme. Jablka a dýni vložíme do kastrolu, podlijeme vodou, přidáme citronovou šťávu, citronovou kůru a zázvor nastrou...
|
|
|
Pikantní švestkové chutney |
|
Švestky můžeme pokrájet na menší kousky a v kastrolu se silnějším dnem je smícháme s cukrem. Na středním ohni cukr s ovocem rozpustíme a přidáme ostatní suroviny. Dusíme, dokud se švestky téměř nerozpadnou a směs nezhoustne. Pokud je to nutné, můžeme ...
|
|
|
Palivec z rajčat |
|
Pokrájená rajčata a cibuli povaříme asi půl hodiny a prolisujeme nebo rozmixujeme. Přidáme ocet, cukr a vaříme na hustotu marmelády. Před dokončením přidáme kari koření, mletý zázvor, pálivou papriku, sůl a česnek. Necháme přejít varem, plníme do malýc...
|
|
|
Marmeláda/chutney ze zelených rajčat |
|
Rajčata se solí řádně promícháme a uložíme na noc do lednice. po 12 - 15 hodinách propláchneme pod tekoucí vodou a rozložíme na čistou utěrku, kterou je usušíme. Do hnce se silnějším dnem vložíme rajčata a tenké plátky oloupaného citronu, cukr a koř...
|
|
|
"Anglická" kořeněná marmeláda ze špendlíků ( či mirabelek) |
|
Špendlíky omyjeme, dáme do velkého kastrolu, přidáme badyán, skořici a hřebíček a podlijeme asi 200ml vody. Rozvaříme , až se začnou oddělovat pecky. Vzniklou ovocnou kaši protřeme cedníkem, tak se zbavíme slupek a pecek. Přecezenou hmotu odvážíme, vrát...
|
|
|
Zavařené, velmi chutné cukety |
|
Cukety a papriky nakrájíme na kostičky, česnek na plátky, cibuli na menší kousky a hned jí dáme krátce osmažit na oleji do sklovita. Přidáme cukety, papriky, česnek a chvíli dusíme. Dál přidáme zázvor, kečup, rajčatový protlak, sojovou a worcesterskou omá...
|
|
|
Recept na Chilli švestková omáčka |
|
Pěkně vyzrálé švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. V hrnci se silným dnem smícháme švestičky, ocet (dala jsem bílý, ale myslím si, že stejný efekt bude mít i červený nebo kombinace obou), drcený česnek, chilli, sůl a zázvor, přivedeme zvolna k varu a...
|
|
|
Dýňová marmeláda s citrusy - recept od maminky |
|
Dýni nakrájíme na kostky. Citrony a pomeranče dobře omyjeme a nakrájíme na půlměsíčky. Vše dáme do vody, přidáme zázvor a vaříme asi 30 minut. Potom vyjmeme citrusové slupky a směs rozmixujeme. Přidáme želírovací cukr a 10 minut vaříme. Horké plníme ...
|
|
|
Recept na Švestkové čatní |
|
Slivky vykôstkujeme a pridáme neolúpané jaderníkov zbavené a narezané jablká a cibule. Zastrekneme vodou a rozvaríme. Rozmixujeme, pridáme ostatné ingrediencie a varíme ešte asi 10 minút. Podľa chuti pridáme ocot, podusíme ešte 5 minút . Vložíme do fľašti...
|
|
|
Recept na Cuketovo - dýňová hořčice |
|
Cuketu a dýni oloupeme a vydlabeme semínka, pokrájíme a vložíme do kastrolu. Feferonku bez semínek a ostatní suroviny přidáme k cuketě a dýni. Přivedeme k varu a za občasného míchání dusíme cca 40 minut. Rozmixujeme ponorným mixérem a hladkou směs nalév...
|
|
|
Recept na Pikantní pečené švestky |
|
Oloupaný česnek, zázvor a cibuli si nasekáme nadrobno a dáme do pekáčku. Švestky rozpůlíme, vypeckujeme a narovnáme na cibuli do pekáčku řezem nahoru, jablka si oloupeme, vykrájíme, na hrubo posekáme a dáme mezi připravené švestky. Dále přidáme badyán, ro...
|
|
|
Sladkokyselý rajčatový chilli džem |
|
Polovinu rajčat s oloupaným česnekem, zázvorem, bylinkami a feferonkami rozmixujeme dohladka. Druhou polovinu posekejte na kousky ( pokud chcete mít bez slupek, oloupejte je ). Vše vložíme do hrnce spolu s octy, cukrem a solí a na mírném ohni vaříme asi hodinu, mož...
|
|
|
Nejlepší recept na Pikantní cuketová směs |
|
Na olivovém oleji orestujeme na měsíčky nakrájenou bílou i červenou cibuli, po zesklovatění přidáme na plátky nakrájený česnek, nadrobno nasekaný zázvor, očištěné, na nudličky nakrájené papriky a na půlkolečka nakrájené odsemeněné cukety. Úplně na ...
|
|
|
Nejlepší recept na Jablkové čatní II. |
|
Na oleji opražíme nadrobno narezanú cibuľu s tretinou cukru, kým cukor skaramelizuje. Potom prilejeme ocot, pridáme narezané ošúpané jablká, zvyšok cukru, narezané chili papričky, soľ, korenie, bob. listy, tymián, zázvor, kayenské korenie a prikrité varíme na ...
|
|
|
Hruškový med |
|
Hrušky nakrájíme na drobné kousky,, ananas rozmixujeme nahrubo. V kastrolu smícháme všechny suroviny a vaříme do změknutí hrušek a do mírného zhoustnutí / cca -30 minut, často mícháme /. Horké plníme do skleniček....
|
|
|
| Nalezeno: 35 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|