RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recepty - Zavařeniny tymián

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept online - Zavařenina je dlouhodobě tepelně konzervovaná potravina, která vznikla zavařováním (byly zavařena). Nejčastěji jde o konzervaci ovoce či zeleniny. Běžnými typy zavařeni

Recepty - Zavařeniny tymián

Zavařeniny - návody k vaření - online kuchařka

Zavařenina je dlouhodobě tepelně konzervovaná potravina, která vznikla zavařováním (byly zavařena). Nejčastěji jde o konzervaci ovoce či zeleniny. Běžnými typy zavařenin jsou například džemy, kompoty, marmelády, povidla případně i některé speciální typy potravinářských sirupů či jiných ovocných nápojů.

Tymián obecný (Thymus vulgaris) také mateřídouška obecná je rostlina z čeledi hluchavkovitých. Jedná se o druh rodu mateřídouška (Thymus), pocházející ze Středomoří. Je nazývána též mateřídouška dymián. Na rozdíl od našich domácích druhů mateřídoušky má dřevnatějící lodyhy. Působí proti průjmům, nadýmání, při zánětech zažívacího traktu. Mírní i kašel, obecně působí protizánětlivě. Tymián je jedna z nejsilněji působících rostlinných antiseptických drog, účinná proti bakteriím, plísním, střevním prvokům a parazitům. Díky svým účinkům lze tymián využít při léčbě nachlazení, kašle, bolestí v krku, infekcích v ústech. Je vynikajícím dezinfekčním prostředkem pro plíce. Dá se použít v inhalacích, jako ústní voda či kloktadlo. Pomáhá také při infekcích močových cest a močového měchýře, účinkuje také jako diuretikum. Stimuluje produkci bílých krvinek čímž zvyšuje odolnost organizmu. Stimuluje krevní oběh. Čerstvou nať lze použít na poštípání hmyzem. Povzbuzuje při sexu.Tymián je koření, tvořené sušenými větévkami s listy a květy, nebo odrhnutými listy tymiánu obecného. Sklízí se nať v létě po začátku kvetení. Je to koření Španělska, Francie, Itálie, Řecka, ale i Albánie a Balkánu. Společně s bobkovým listem je nezbytnou součástí bylinkové kytičky bouquet garni.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org



Nalezeno: 18 receptůZobrazuji: 1-18 receptů
Rajčatové čatní (omáčka pokaždé jinak)
Rajčatové čatní (omáčka pokaždé jinak) ad 1) Rajčata najemno nakrájet (kdo chce, může na chvíli ponořit do horké vody a potom rajčata oloupat) vložit do hrnce všechny ostatní suroviny a dusit, dokud směs pěkně nezhoustne – občas promíchávat. Skořicovou kůru a bobkové listy vyndat a plnit do skle...
Recept na Pečená rajčata ve vlastní šťávě
Pečená rajčata ve vlastní šťávě Troubu si předehřejeme na 150stC. Plech vymažeme olivovým olejem a poklademe rozpůlenými rajčaty řezem nahoru. Na každou polovinu rajčete přijde – snažíme se přímo na rozkrojené rajče: špetka tymiánu, plátečky česneku, posypat hnědým cukrem (udělá pr...
Moravanka "z Hané"
Moravanka Postup: 1) Připravíme nejdříve nálev: vše smícháme a zahřejeme k bodu varu a necháme hodinu louhovat. 2) Nyní si v klidu dáme do sklenic na dno feferonku (malou kulatou maďarskou celou, nebo ½ pálivého kozího rohu – co seženete), kousek kopru, nasypeme nakr...
Zavařená rajčatovo bylinková omáčka - recept od maminky
Zavařená rajčatovo bylinková omáčka Na olivovém oleji zesklovatět nakrájenou cibuli. Přidat 2 lžíce cukru, míchat, nechat zkaramelizovat. Přidat nakrájená rajčata na kostičky (já je dávám neloupaná, ale mohou se i oloupat), osolit a dusit cca 1 hodinu, až se rozvaří na kaši. 10 minut před konce...
Recept na Sterilovaný česnekový květ
Sterilovaný česnekový květ Omyté stvoly nakrájíme na délku 2-3cm a další postup je stejný jako při nakládání okurek. Připravíme si nálev. Do sklenic o obsahu cca 2dcl (i menší) střídavě vkládáme nakrájené stvoly, mrkev, cibuli a křen. Nahoru přidáme koření, zalijeme horkým ...
Kečup bez vážení a zavařování - recept od maminky
Kečup bez vážení a zavařování Jablka, rajčata a cibuli nakrájíme na kostky (jedno, o jaké délce strany, stejně se rozblemcají), dáme do hrnce rozvařit - ničím nepodléváme, pustí dost vody. Občas míchneme, ale nemusíme přehánět, nemá to sklon nějak enormě se přichytávat. Když je ro...
Nejlepší recept na Sladkokyselé okurky
Sladkokyselé okurky Do sklenice 0,7 l nejdříve vložíme kopr, listy černého rybízu, tenké plátky křenu, cibule a mrkve. Vkládáme okurky, které postupně prokládáme křenem, cibulí a mrkví. Nahoru pak dáme bobkový list, 2-3 kuličky nového koření, 10 kuliček pepře, 1/2 lžičk...
Italská nakládaná sušená rajčata
Italská nakládaná sušená rajčata Do mísy nalejeme vodu a ocet, přidáme rajčata a necháme 2 hodiny odstát. Osušíme a dáme do horkých suchých sklenic společně s bylinkami, česnekem a chilli. Zalejeme olejem a uzavřeme. Olej z rajčat používáme do salátů, na potření pizzy a nakládání masa. ...
Fazolové lusky ve sladkokyselém nálevu
Fazolové lusky ve sladkokyselém nálevu Fazolové lusky nakrájíme na kousky, vložíme do vařící vody a zhruba 4 minuty povaříme. Můžeme povařit i celé lusky a pak nakrájet. Scedíme, vložíme do sklenic, přidáme kopr nebo špetku tymiánu, zalijeme nálevem a sterilujeme. Sklenice o obsahu 3 dl 25 minut...
Sladkokyselý rajčatový chilli džem
Sladkokyselý rajčatový chilli džem Polovinu rajčat s oloupaným česnekem, zázvorem, bylinkami a feferonkami rozmixujeme dohladka. Druhou polovinu posekejte na kousky ( pokud chcete mít bez slupek, oloupejte je ). Vše vložíme do hrnce spolu s octy, cukrem a solí a na mírném ohni vaříme asi hodinu, mož...
Nejlepší recept na Pikantní cuketová směs
Pikantní cuketová směs Na olivovém oleji orestujeme na měsíčky nakrájenou bílou i červenou cibuli, po zesklovatění přidáme na plátky nakrájený česnek, nadrobno nasekaný zázvor, očištěné, na nudličky nakrájené papriky a na půlkolečka nakrájené odsemeněné cukety. Úplně na ...
Nejlepší recept na Jablkové čatní II.
Jablkové čatní II. Na oleji opražíme nadrobno narezanú cibuľu s tretinou cukru, kým cukor skaramelizuje. Potom prilejeme ocot, pridáme narezané ošúpané jablká, zvyšok cukru, narezané chili papričky, soľ, korenie, bob. listy, tymián, zázvor, kayenské korenie a prikrité varíme na ...
Cibulová marmeláda
Cibulová marmeláda Na oleji zpěníme cibuli a česnek. Přidáme nasekaný tymián, sůl, pepř, cukr (med) a promícháme. Oheň snížíme na minimum a vaříme asi 40 minut až se vzniklá šťáva odpaří a cibule začne karamelizovat. Přilijeme víno a ocet (případně chilli) a na prudš...
Krhanické křupky "Chlapáci"
Krhanické křupky Nálev zahřejeme k varu a necháme hodinu louhovat… Do sklenic si zatím k okurkám přidáme (buď na dno, nebo průběžně do sklenice): 1 vinný list, kopr, 3-5 koleček mrkve, 3-5 koleček cibule, event. 1-2 feferonky pro ostřejší nátury. Z nálevu odstraníme bobk...
Margaritta
Margaritta Rajčata rozkrájíme na čtvrtky, cibuli nakrájíme, můžeme nahrubo, stejně budeme mixovat, česnek oloupeme a také stačí nakrájet a vše průběžně hážeme do hrnce a mírném ohni přivádíme k varu. Postupně přidáme všechny suroviny, jen cukr až naposled, kdy...
Nejlepší recept na Kečup
Kečup Paradajky, cibuľu a neolúpané vyčistená jablká nakrájame a za občasného miešania rozdusíme. Rozdusenú zeleninu rozmixujeme, pridáme cukor, soľ, ocot a všetko korenie a dusíme 30 minút. Zmes pretlačíme cez cedník, a dusíme do potrebnej hustoty. Horúci kečup...
Kávová redukce s cibulkou a česnekem
Kávová redukce s cibulkou a česnekem Cibuli i česnek oloupeme, česnek rozpůlíme, cibuli také (pokud je větší, je lepší ji rozčtvrtit). Oboje pomalu pečeme na rozehřátém oleji, tvá to asi šest minut. Pak přidáme cukr a javorový sirup. Když směs zkaramelizuje, přidáme horkou kávu a redukujeme,...
Rajčata v kořeněném nálevu
Rajčata v kořeněném nálevu Dobře omyté rajčata nakrájíme na půlky a naskládáme do sklenic. Do každé skelnice dáme 1 PL cukru, 1/2 ČL soli, 1 PL octa, 1 kuličku pepře, 1 kuličku nového koření, 1 bobkový list a špetku tymiánu. To vše zalejeme teplou nebo horkou vodou a zavíčkujeme. Vo...
Nalezeno: 18 receptůZobrazuji: 1-18 receptů



Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso

Zavařeniny

Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

hamannovy uši - Hamanovy uši
Vložil: Honza Vodička
2022-03-24 09:26:25

Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle toda raba...
Husa - Husička v pomalém hrnci
Vložil: Sylva
2021-12-13 08:17:27

Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ...
králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist