Rajčatové čatní (omáčka pokaždé jinak) |
|
ad 1) Rajčata najemno nakrájet (kdo chce, může na chvíli ponořit do horké vody a potom rajčata oloupat) vložit do hrnce všechny ostatní suroviny a dusit, dokud směs pěkně nezhoustne – občas promíchávat. Skořicovou kůru a bobkové listy vyndat a plnit do skle...
|
|
|
Červený rybíz á la brusinky |
|
Vše smícháme a necháme nejméně 12 hodin odpočívat na chladném místě - nemícháme. Pak přivedeme k varu a vaříme 15 až 20 minut. Ještě vroucí nalejeme do skleniček a necháme chladnout obrácené dnem vzhůru. Od skutečných brusinek je chuťově k nerozeznán...
|
|
|
Recept na Pečený čaj |
|
Nachystáme si hlubší pekáč...větší ovoce nakrájíme na kostičky (i oloupaný citron) a dáme do pekáče. Přidáme všechno ostatní drobné ovoce, zasypeme cukrem. Nakonec dáme všechno koření a dobře promícháme. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180-200...
|
|
|
Nejlepší recept na Sladkokyselé okurky |
|
Do sklenice 0,7 l nejdříve vložíme kopr, listy černého rybízu, tenké plátky křenu, cibule a mrkve. Vkládáme okurky, které postupně prokládáme křenem, cibulí a mrkví. Nahoru pak dáme bobkový list, 2-3 kuličky nového koření, 10 kuliček pepře, 1/2 lžičk...
|
|
|
Nejlepší recept na Džem z červeného rybízu |
|
Zralý červený rybíz obereme na jednotlivé kuličky a pečlivě odstraníme špatné plody a lístky. Opereme, necháme okapat a přidáme cukr. Smícháme dohromady a v chladnu necháme do druhého dne uležet. Pak přidáme skořici, kyselinu citronovou, hřebíčky a ...
|
|
|
Recept na Kvašáky II. |
|
Umyjeme přerostlé okurky, vinné listy, višňové listy a listy černého rybízu, kopr a kořen křenu. Okurkám vidličkou hodně propícháme kůžičku, skládáme je do velikých sklenic a prokládáme "zeleným" a kolečkama křenu. Koprem rozhodně nešetřit..... Z...
|
|
|
Marmeláda z červeného rybízu |
|
Dobře opláchnuté ovoce prolisujeme na strojku na ovoce.Na 1kg šťávy přidáme500-600 cukru.Šťávu prudce vaříme,až se částečně odpaří.Pak po částech přidáváme cukr a znovu vaříme.Kápnutím na studený talířek poznáme jestli už marmeláda rosolovatí.S...
|
|
|
Rybízový sirup |
|
Rybíz odstopkujeme, propláchneme, rozmačkáme, přidáme trochu vody, aby byl ponořený (nebo více dle vlastní úvahy). Necháme do druhého dne, občas promícháme. Nesmí ale moc zkvasit. Pak přes gázu, nebo řídké plátno zlehka procedíme a vymačkáme, odměříme...
|
|
|
Rybíz jako brusinky s rumem |
|
Vše kromě rumu dáme do hrnce a přivedeme k varu. Vaříme 10 minut, během té doby sbíráme tvořící se pěnu. Po odstavení přimícháme rum. Ihned plníme do vymytých sklenek, zakápneme povrch rumem, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Takto necháme zcela vychladnou...
|
|
|
Trvanlivé ovocné šťávy |
|
Ovoce pečlivě omyjeme, nejlépe 3x, z toho 1x ve vlažné vodě. Oprané ovoce dáme do nádoby, ve které ho budeme vařit a nalijeme na něj vodu. Nad rybíz /odstopkovaný/ do výše 13 cm, nad ostatní stačí 6-8 cm. Přivedeme ho pomalu k varu, ale nevaříme a takto ho p...
|
|
|
Nevařená marmeláda z černého rybízu |
|
Ke šťávě přidáme cukr a dobře promícháme. Nádobu se šťávou uložíme v chladu do druhého dne, ale občas ji promícháme. Když je cukr ve šťávě zcela rozpuštěn, plníme marmeládu do čistých suchých skleniček a upevníme víčky. Uložíme v chladu a temn...
|
|
|
Domácí rybízová marmeláda |
|
Červený a černý rybíz,nebo jen jeden druh,rozemeleme v kuchyňském mixeru,popřípadě v nějakém robotu a z následné směsi necháme přes plátno vykapat šťávu z ovoce.Nejlépe je to nechat zatěžkané kapat přes noc,já to dělám do plastového 10 l. kbelíku. ...
|
|
|
Rybíz na způsob brusinek |
|
Rybíz s cukrem a kořením vaříme asi 10 minut, ke konci přidáme rum a nalijeme do suchých sklenic, které ihned obrátíme....
|
|
|
Rybízové želé |
|
Rybíz opláchneme a necháme okapat, vsypeme do většího silnostěnného kastrolu. Mírně pomačkáme, podlijeme vodou a vaříme 10-15 minut, až ovoce pustí šťávu. Síto vysteleme čistou bavlněnou utěrkou a ovoce přes ni propasírujeme, aby nám zbyly stopky, jadé...
|
|
|
Marmeláda - rosol z černého rybízu - nevařená |
|
Odváženou šťávu z černého rybízu dáme do mísy a spolu s cukrem vařečkou 1 hodinu poctivě třeme. Cukr se rozpustí a směs začne mírně houstnout. Poté naplníme do vypařených a usušených skleniček a ty uzavřeme celofánem: nastříháme si čtverečky z c...
|
|
|
Džem- letní směs |
|
1. Ovoce promícháme, větší kousky překrojíme, čtvrtinu dáme stranou,zbytek nasypeme do kastrolu. 2. Ovoce v kastrolu zakapeme citronem a rozmačkáme, přidáme želírfix rozmíchaný se dvěma lžícemi cukru a dobře promícháme. 3.Směr uvedeme do varu (nejlépe v...
|
|
|
Sirupy lenivej gazdinej |
|
Ovocie dobre umyjem, nechám odkvapkať, ale neodstopkujem, "nevypeckujem". Dám do väčšej nádoby, rukami dobre "premačkám". Zasypem kyselinou citrónovou a zalejem studenou vodou. Nechám stáť 24 hodín. Precedím cez husté sitko, zvyšok ovocia zas vymačkám a nechám...
|
|
|
brusinky z rybízu |
|
rybíz přelijeme vařicí vodou s octem (1/4 + 1/4) po chvilce přeedíme do kastrolu nalijeme 1,5 dl vody, přidáme cukr, zamícháme a nasypeme rybíz a koření. cca 10 min povaříme. ještě horké plníme do sklenic a dnem vzhůru necháme vychladnout....
|
|
|
Rybízová marmeláda do 10 minut |
|
Rybíz opláchneme, neobíráme, ale i se střapcema nameleme na odšťavňovacím mlýnku. Do širšího hrnce nejlépe s nepřilnavým dnem nalijeme vylisovanou šťávu, uvedeme k varu a vaříme 5minut. Přidáme cukr a za stálého míchání vaříme 3-4minuty. Ihned pře...
|
|
|
Marmeláda |
|
Marmeládu dělám přesně podle postupu na sáčku Gelfix. Semínka z rybízu nám nevadí....
|
|
|