|
Recepty -
Zavařeniny naťZavařeniny - návody k vaření - online kuchařka
| Zavařenina je dlouhodobě tepelně konzervovaná potravina, která vznikla zavařováním (byly zavařena). Nejčastěji jde o konzervaci ovoce či zeleniny. Běžnými typy zavařenin jsou například džemy, kompoty, marmelády, povidla případně i některé speciální typy potravinářských sirupů či jiných ovocných nápojů.
Nať, latinsky herba, je nadzemní část rostliny, spojující kořen s listy. Nať sbíráme např. u pelyňků, mateřídoušek či routy. Sušení se musí věnovat velká pozornost, neboť právě při této fázi zpracování léčivých rostlin se rozhoduje o tom, zda získaná sušina bude kvalitní či nikoliv. Optimální teplota se pohybuje od 30 °C do 45 °C, sušení je nutné provádět ve stínu v tenké vrstvě. Jestliže při sušení nať zhnědne či zčerná, jde o hrubé znehodnocení a musí se vyřadit. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 13 receptů | Zobrazuji: 1-13 receptů | |
Cukety zavařené v láku jako okurky - recept od maminky |
|
Dáme si vařit vodu se všemi ingrediencemi do láku do čistých vysterilizovaných sklenic, na dno dáme polovinu mrkve na kolečka, pepř, nové koření, kolečko cibule a naskládáme cuketu, kterou nakrájíme na špalíky, nebo jak kdo chce. Nahoře necháme místo a dám...
|
|
|
Utopenci z cukety (naložené karbanátky) |
|
Cuketu jemně nastrouháme, přidáme nastrouhaný sýr,lisovaný česnek, vejce,sůl dle chuti (kdo dá vegetu osolí méně), pepř dle chuti, mouku, solamyl a strouhanku a dobře promícháme. Těsto se zdá dost řídké, ale nebojte se, lžící odebírejte trochu těsta a...
|
|
|
Míchaný kompot |
|
Drobné ovoce očistíme od "bubáků" a šťopek a propláchneme pod studenou tekoucí vodou. Naplníme do důkladně umytých a vysušených skleniček. Mezi tím si už nachystáme sladký nálev: do 1l vody si rozpustíme 500g cukru a svaříme. Naplněné skleničky zalijeme...
|
|
|
Polévková zelenina na zimu |
|
Zeleninu očistíme. Mrkve, petržele a celer nastrouháme na nudličky, kapustu, pórek a květák nakrájíme na kousky. Také nakrájíme nadrobno natě. Do velkého kastrolu dáme rozehřát tuk a na něj všechnu zeleninu. Můžeme mírně osolít. Solí šetříme, je lépe...
|
|
|
Recept na Nakládaná zelenina |
|
Zeleninu pomeleme, cibuli pokrájíme a na tuku podusíme asi 5 minut. Přidáme sůl, odstavíme a trochu zchladlé natlačíme do sklenic a uzavřeme. Hodí se do polévek, pod maso a do omáček....
|
|
|
Sušená rajčata s česnekem - recept od maminky |
|
Sušené paradajky s cesnakom Paradajky narežeme na plátky hrubé asi 1 cm, rozložíme na plech a na slnku usušíme. Dobre usušené paradajky musia „hrkať“ ako sušené huby. Do malých fľaštičiek vrstvíme : 2 cm sušených paradajok, na to 2-4 strúčiky prel...
|
|
|
Polévková směs |
|
Zeleninu pomeleme a na tuku dusíme 30 minut. Hned horké nacpat do skleniček tak, aby nebyl vzduch v zelenině a zalít tukem ve kterém jsme zeleninu smažili.Nesterilovat-schovat v suchu....
|
|
|
Jahodový džem s granátovým jablkem |
|
Jahody omyjeme, zbavíme lístečků a stopek, zasypeme polovinou cukru a ponorným mixerem rozmixujeme. Granátové jablko rozkrájíme na čtvrtiny a vybereme pouze semena s rosolem bez vnitřních přepážek a přidáme k jahodám. Dbejte na odstranění vnitřních přep...
|
|
|
Zelenina do polévky |
|
Očistíme zeleninu a vše nastrouháme a pokrájíme na drobno. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme veškerou zeleninu a sůl a podlijeme hrnekem vody a dusíme 10 minut. Ještě horkou směsí naplníme sklenice, zavíčkujeme a sterilizujeme 10-15 minut....
|
|
|
Zeleninová směs - recept od maminky |
|
Veškeré váhy po očištění zeleniny Semlít na masovém strojku, smíchat se solí, 15min. smažit na másle, studené do sklenic se šroubovacími víčky, pevně utáhnout, nesterilovat. Při použití pozor na již obsaženou sůl, ať nepřesolíte :) Nemusí se...
|
|
|
|
Recept na Čalamáda z cukety s koprem |
|
Zeleninu nastrouhat a zalít nálevem. Nálev se nevaří, jen se zaleje na zeleninu. Nechat odstát alespoň 4 hodiny, promíchavat, nakonec přidat hrst kopru a sterilizovat 10 minut při 80 C....
|
|
|
Nakládaný Jablečník |
|
Jablka neloupeme, ani nezbavujeme jadřinců, jen je pečlivě omyjeme. Poté je nastrouháme na hrubším struhadle (slzičkovém) tak, že nám v ruce zůstane jen tzv. ohryzek. Pozor, ať se nám do jablečníku nedostanou jadérka. Poté nastrouhaná jablka promícháme s c...
|
|
| |
| Nalezeno: 13 receptů | Zobrazuji: 1-13 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|