|
Recepty -
Zavařeniny rumZavařeniny - návody k vaření - online kuchařka
| Zavařenina je dlouhodobě tepelně konzervovaná potravina, která vznikla zavařováním (byly zavařena). Nejčastěji jde o konzervaci ovoce či zeleniny. Běžnými typy zavařenin jsou například džemy, kompoty, marmelády, povidla případně i některé speciální typy potravinářských sirupů či jiných ovocných nápojů.
Rum je alkoholický nápoj destilovaný z melasy, nebo ze šťávy získané z cukrové třtiny. Existuje několik druhů rumu. Světlý rum (Blanco) se často využívá na přípravu míchaných nápojů, zlatý a tmavý rum (tmavnoucí postupným zráním v dubových sudech) bývá konzumován samostatně jako tzv. sipper či využíván pro vaření. V Česku se tradičně vyrábí alkoholický nápoj, který byl označovaný jako tuzemský rum, vyrábí se však uměle, dochucením zředěného lihu (nejčastěji vyráběného z brambor) rumovou esencí. Toto označení však nevyhovuje předpisům EU (kde se názvem rum smí označovat jen třtinový rum), takže se tento produkt od vstupu Česka do EU musí prodávat pod jinými názvy, např. pod označením Tuzemák. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 30 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | |
Černé jeřabiny - aronie - na způsob brusinek - recept od maminky |
|
Jeřabiny očistíme, otrháme ze stopiček, propláchneme a necháme okapat. Vsypeme je do kastrole, podlijeme trochou vody a vaříme asi 20 minut. Pak přidáme cukr, vanilkový cukr, koření (hřebíček utlučeme) a vaříme doměkka. Ke konci varu jeřabiny z části rozma...
|
|
|
Švestková povidla bez míchání |
|
Švestky vložíme do širokého kastrolu, posypeme cukrem, přikryjeme utěrkou a necháme do druhého dne stát v chladu. Na druhý den vaříme na velmi mírné teplotě BEZ MÍCHÁNÍ 4-5 hodin. Potom povidla odstavíme, důkladně promícháme a horká lijeme do sklenic. Mů...
|
|
|
Nejlepší recept na Zdravotní marmeláda z černého jeřábu - aronie |
|
Černé jeřabiny otrháme ze stopek, nekvalitní plody vyhodíme, ostatní propláchneme teplou vodou a necháme okapat. Vsypeme je do kastrole, podlijeme vínem a vaříme asi půl hodiny. Pak plody trochu podrtíme, přidáme koření a cukr a povaříme do zhoustnutí. Ke kon...
|
|
|
"Anglická" kořeněná marmeláda ze špendlíků ( či mirabelek) |
|
Špendlíky omyjeme, dáme do velkého kastrolu, přidáme badyán, skořici a hřebíček a podlijeme asi 200ml vody. Rozvaříme , až se začnou oddělovat pecky. Vzniklou ovocnou kaši protřeme cedníkem, tak se zbavíme slupek a pecek. Přecezenou hmotu odvážíme, vrát...
|
|
|
Recept na Pečený čaj |
|
Nachystáme si hlubší pekáč...větší ovoce nakrájíme na kostičky (i oloupaný citron) a dáme do pekáče. Přidáme všechno ostatní drobné ovoce, zasypeme cukrem. Nakonec dáme všechno koření a dobře promícháme. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180-200...
|
|
|
Džem z jeřabin |
|
Opláchnuté a okapané jeřabiny vložíme do pekáče, promícháme s cukrem, vložíme do předehřáté trouby (180-200°C) a pečeme asi hodinu, občas promícháme. Před koncem pečení džem lehce poprášíme skořicí. Horký džem plníme do sklenic a na chvíli obrát...
|
|
|
Nejlepší recept na Džem z červeného rybízu |
|
Zralý červený rybíz obereme na jednotlivé kuličky a pečlivě odstraníme špatné plody a lístky. Opereme, necháme okapat a přidáme cukr. Smícháme dohromady a v chladnu necháme do druhého dne uležet. Pak přidáme skořici, kyselinu citronovou, hřebíčky a ...
|
|
|
Marmeláda z rajčat |
|
Rajčata nakrájíme na čtvrtky a rozvaříme, asi 1 hod. Propasírujeme, přidáme cukr a 2 vanilkové cukry a pomalu vaříme 1 hod. Před skončením varu přidáme Pektogel, kysel. citronovou a rum. Sklenice vymyjeme horkou vodou, ještě horké plníme a po uzavření ví...
|
|
|
Nejlepší recept na "Pečená " - nejen švestková povidla |
|
Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do hlubšího pekáče. Polijeme octem, vše promícháme a dáme péct na 200 - 250 stupňů do trouby. BĚHEM PEČENÍ ANI JEDNOU NEMÍCHÁME!!!!! Pečeme 20-25 minut. Po této době na švestky nasypeme rovnoměrně 25 dkg cukru a znovu...
|
|
|
Rybíz jako brusinky s rumem |
|
Vše kromě rumu dáme do hrnce a přivedeme k varu. Vaříme 10 minut, během té doby sbíráme tvořící se pěnu. Po odstavení přimícháme rum. Ihned plníme do vymytých sklenek, zakápneme povrch rumem, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Takto necháme zcela vychladnou...
|
|
|
Nejlepší recept na Banánový džem |
|
Pokrájené banány zalijeme litrem vody a pomalu vaříme do zhoustnutí. Pak přídáme cukr, citrónovou šťávu a hřebíček. Znovu vše uvedeme do varu a hned plníme do nahřátých skleniček,nejlépe velikosti, jako jsou od dětské výživy. Do každé skleničky dáme...
|
|
|
Rybíz na způsob brusinek |
|
Rybíz s cukrem a kořením vaříme asi 10 minut, ke konci přidáme rum a nalijeme do suchých sklenic, které ihned obrátíme....
|
|
|
Nejlepší recept na Švestkovo-jablečná marmeláda |
|
Jablka oloupeme, zakapeme citronovou šťávou a švestky vypeckujeme. Asi 200 g ovoce pokrájíme na kousky, dáme stranou a ostatní rozmixujeme nebo umeleme. Pak ovoce znovu smícháme, přidáme cukr, skořici a rum. Důkladně povaříme minimálně 5 minut, vyndáme celou ...
|
|
|
Jihočeská povidla - recept od maminky |
|
Veškeré ovoce omyjeme a osušíme. Švestky vypeckujeme, jablka i hrušky oloupeme a zbavíme jádřinců. Všechno ovoce umeleme na masovém mlýnku. Ovocné pyré smícháme s octem a necháme do druhého dne rozležet. Druhý den za stálého míchání pyré vařím...
|
|
|
Švestková čokoláda |
|
Švestky nejprve vypeckujeme a pak je pomeleme na masovém strojku nebo rozmixujeme na jemnou kaši. Smícháme švestky s cukrem, VC a kakaem- necháme 24 hod. v chladnu proležet. Poté promícháme a dáme vařit, vaříme 20-25 min. Ještě vařící plníme do malých zava...
|
|
|
Kořeněný mirabelkový džem - recept od maminky |
|
Dobře vyzrálé mirabelky opláchneme, přidáme k nim do velkého kastrolu hřebíček, skořici, kyselinu citronovou a zalijeme vše vodou, aby ovoce bylo ponořené. Obsah hrnce přivedeme k varu a ovoce rozvaříme za občasného promíchání na kaši asi 30 minut. Horkou s...
|
|
|
Kávová redukce s cibulkou a česnekem |
|
Cibuli i česnek oloupeme, česnek rozpůlíme, cibuli také (pokud je větší, je lepší ji rozčtvrtit). Oboje pomalu pečeme na rozehřátém oleji, tvá to asi šest minut. Pak přidáme cukr a javorový sirup. Když směs zkaramelizuje, přidáme horkou kávu a redukujeme,...
|
|
|
Švestková povidla - rychlá |
|
Vypeckované švestky dáme do hrnce - já je dělala v titanové pánvi wok aby se nepřipalovala, přidáme všechny suroviny a rozmixujeme vše v pánvi "tyčákem". Pak na mírném ohni vaříme asi 3 hodiny, občas promícháme a nakonec plníme horké do sklenic....
|
|
|
Nejlepší recept na Meruňkový džem s jablky a medem |
|
Jablka oloupeme, nakrájíme na hodně malé kousky a vaříme asi 15 minut (podle tvrdosti jablek), pak přidáme nakrájené meruňky, vaříme dalších 5-10 minut, přidáme citrónovou šťávu, med, cukr a ještě asi 5 minut vaříme, na konci vaření přidáme rum. Hned ...
|
|
|
Jablkovo-pomerančový pikantní džem |
|
Jablka nakrájíme na kostičky nebo rozmixujeme a dáme do kastrolu. Přidáme na kousky pokrájené pomeranče (nejlépe zcela čistě vyloupané a vykrájené, mělo by ho být cca 300 g), přidáme kyselinu a šťávu ze 2 citronů a Gelfix. Za stálého míchání povaříme...
|
|
|
| Nalezeno: 30 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|