|
Recepty -
Zavařeniny citronZavařeniny - návody k vaření - online kuchařka
| Zavařenina je dlouhodobě tepelně konzervovaná potravina, která vznikla zavařováním (byly zavařena). Nejčastěji jde o konzervaci ovoce či zeleniny. Běžnými typy zavařenin jsou například džemy, kompoty, marmelády, povidla případně i některé speciální typy potravinářských sirupů či jiných ovocných nápojů.
Citron je plod citronovníku (Citrus limon). Plody citronů jsou tzv. hesperidia a jsou vejcovitého tvaru, velikosti slepičího vejce či menší. Je nepatrně větší než limetka. Citrony obsahují velké množství kyseliny citronové (3,5-8,0 g/100 g) a přibližně kolem 87 % vody, proto se využívají jako přírodní okyselovadlo do řady pokrmů, nebo se z nich mačká kyselá šťáva. Dále obsahují bioflavonoidy, pektin, vonné silice, provitamin A, vitamín B, cca 3 % sacharidů. Je též zdrojem vápníku, draslíku, fosforu, hořčíku, železa, zinku a dalších. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 122 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 | 3 ... 6 |
Černé jeřabiny - aronie - na způsob brusinek - recept od maminky |
|
Jeřabiny očistíme, otrháme ze stopiček, propláchneme a necháme okapat. Vsypeme je do kastrole, podlijeme trochou vody a vaříme asi 20 minut. Pak přidáme cukr, vanilkový cukr, koření (hřebíček utlučeme) a vaříme doměkka. Ke konci varu jeřabiny z části rozma...
|
|
|
Višňový sirup - recept od maminky |
|
Višně propláchneme, rozmačkáme, můžeme přidat trochu vody, aby byly ponořené a necháme 24 hodin odležet, nesmí ale moc zkvasit. Pak přes gázu, nebo řídké plátno vymačkáme. Štávu odměříme a dáme do větší nádoby, zahřejeme zhruba na 50 - 60° C a př...
|
|
|
Dýňový kompot - recept od maminky |
|
Dýni nakrájet na kostičky, dát do velké nádoby, přidat vše ostatní, zamíchat. 2 hodiny nechat stát a potom svařit do sklovata. Naplnit do skleniček a sterilovat 20 minut na 85°C....
|
|
|
Zavařené meruňky - recept od maminky |
|
Meruňky půlíme a klademe do vody okyselené špetkou kyseliny citronové, aby meruňky nehnědly. Skládáme je do sklenic řeznou plochou dolů a zaléváme horkým cukerným nálevem. Sterilujeme 15-25minut při 85stupních, záleží na zralosti ovoce....
|
|
|
Nejlepší recept na Džem z dýně a jablek |
|
Dýni oloupeme. Vyjmeme semínka, odstraníme všechna vlákna a dužinu nakrájíme na kostičky. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a také nakrájíme. Jablka a dýni vložíme do kastrolu, podlijeme vodou, přidáme citronovou šťávu, citronovou kůru a zázvor nastrou...
|
|
|
Nejlepší recept na Hruškový kompot |
|
Hřušky omyjeme, oloupeme, rozpůlíme a odstraníme jádřince.Vodu přivedeme k varu,hrušky do ní na chvilku ponoříme, potom schladíme ve studené vodě a necháme okapat.Ovoce dáme do sklenic. V hrnci povaříme vody s cukrem,kořením a kolečkem citronu asi 5minut a s...
|
|
|
Recept na Broskvový džus |
|
Broskve odpeckujeme, jablka rozkrojíme, vykrojíme jádřinec, "bubáka" a prohlubeň kolem stopky. Slupku ponecháme. Takhle očištěné, navážené ovoce rozvaříme v menším množství vody, rozmixujeme a propasírujeme přes cedník. Protlak odměříme, rozpustíme v n...
|
|
|
Nejlepší recept na Jablečný sirup |
|
Vylisovanou šťávu necháme několik hodin ustát a pak nejraději hadičkou opatrně stáhneme, ale pozor na usazený kal na dně. Odměříme, zahřejeme zhruba na 70°C a přidáme cukr a kyselinu citrónovou. Na 1 litr šťávy dáme 1,70 kg cukru a 12 - 18 g kyseliny citr...
|
|
|
Červený rybíz á la brusinky |
|
Vše smícháme a necháme nejméně 12 hodin odpočívat na chladném místě - nemícháme. Pak přivedeme k varu a vaříme 15 až 20 minut. Ještě vroucí nalejeme do skleniček a necháme chladnout obrácené dnem vzhůru. Od skutečných brusinek je chuťově k nerozeznán...
|
|
|
Marmeláda/chutney ze zelených rajčat |
|
Rajčata se solí řádně promícháme a uložíme na noc do lednice. po 12 - 15 hodinách propláchneme pod tekoucí vodou a rozložíme na čistou utěrku, kterou je usušíme. Do hnce se silnějším dnem vložíme rajčata a tenké plátky oloupaného citronu, cukr a koř...
|
|
|
Dýně jako ananas |
|
Dýni zalijeme 2,5 l vody s octem a 1 trestí a necháme uležet do 2.dne. Pak vodu slijeme a k dýni přidáme ostatní suroviny + 1,5 l čisté vody a chvilku povaříme. Nevařím ji do sklovita, jak se píše, protože ji máme rádi pevnou a zavařováním taky trochu změkn...
|
|
|
|
Banánový džus |
|
Banány oloupeme a v menším množství vody (ne zcela ponořené) rozvaříme doměkka. Rozmixujeme ponorným mixérem a tuto hustší hmotu odvážíme - na 1 kg rozvaru přidáme 180 g cukru a asi 3 g kyseliny citrónové. Dobře rozpustíme, naplníme do klasických zavařo...
|
|
|
Pomerančový sirup |
|
Pokrájená jablka a mrkve rozvaříme ve vodě. Rozmixujeme a přecedíme přes sítko, které zachytí případné větší kousíčky. Znovu rozmixujeme, přidáme cukr, kyselinu citrónovou, popř. mírně zahřejeme - cukr se rychleji rozpustí. Přidáme tresť, nalijeme...
|
|
|
"Anglická" kořeněná marmeláda ze špendlíků ( či mirabelek) |
|
Špendlíky omyjeme, dáme do velkého kastrolu, přidáme badyán, skořici a hřebíček a podlijeme asi 200ml vody. Rozvaříme , až se začnou oddělovat pecky. Vzniklou ovocnou kaši protřeme cedníkem, tak se zbavíme slupek a pecek. Přecezenou hmotu odvážíme, vrát...
|
|
|
Nejlepší recept na Hrušková povidla |
|
hrušky oloupeme, vyloupneme jádřinec a rozkrájíme. Vložíme do kastrolu spolešně se šťávou a za častého promíchání je rozvaříme do měkka. Pak je rozmixujeme nebo propasírujeme. Vložíme na plotýnku, přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí - to trvá až 2,5...
|
|
|
Recept na Pečený čaj |
|
Nachystáme si hlubší pekáč...větší ovoce nakrájíme na kostičky (i oloupaný citron) a dáme do pekáče. Přidáme všechno ostatní drobné ovoce, zasypeme cukrem. Nakonec dáme všechno koření a dobře promícháme. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180-200...
|
|
|
Povidla pečená v troubě - recept od maminky |
|
Švestky nasypeme na hlubší plech (můžeme vyložit pečícím papírem), zasypeme cukrem, zalejeme citronovou šťávou nebo octem a necháme uležet 10-24 hodin. Pak vložíme do trouby, zapneme na maximum (250 °C) a pečeme asi hodinu. Pak zvolíme jednu ze dvou variant:...
|
|
|
Dýňová marmeláda s citrusy - recept od maminky |
|
Dýni nakrájíme na kostky. Citrony a pomeranče dobře omyjeme a nakrájíme na půlměsíčky. Vše dáme do vody, přidáme zázvor a vaříme asi 30 minut. Potom vyjmeme citrusové slupky a směs rozmixujeme. Přidáme želírovací cukr a 10 minut vaříme. Horké plníme ...
|
|
|
Nejlepší recept na Džem z červeného rybízu |
|
Zralý červený rybíz obereme na jednotlivé kuličky a pečlivě odstraníme špatné plody a lístky. Opereme, necháme okapat a přidáme cukr. Smícháme dohromady a v chladnu necháme do druhého dne uležet. Pak přidáme skořici, kyselinu citronovou, hřebíčky a ...
|
|
|
1 | 2 | 3 ... 6 | Nalezeno: 122 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|