|
Recepty -
Slané pečivo droždíSlané pečivo - návody k vaření - online kuchařka
| Slané pečivo dochutíme například čerstvými jemně nasekanými bylinkami – bazalkou, pažitkou, tymiánem, oreganem…, nebo přidáme směsi koření.
Čerstvé pekařské droždí lze definovat jako jednobuněčný mikroorganismus, který patří do druhu hub. V jednom gramu čerstvého droždí můžeme nalézt až 12 miliard buněk, které jsou schopné bez přístupu vzduchu přeměňovat cukr na alkohol a oxid uhličitý. Droždí je především bohatým zdrojem vitaminů skupiny B: Thiamin (vitamin B1): nepostradatelný především pro srdeční a nervovou činnost. Riboflavin (vitamin B2) a niacin (vitamin B3). Droždí však nevděčíme jen za kynutí. Taktéž pomáhá při rozvoji chuti a vůně pečiva a dokonce má vliv i na vytvoření křupavé kůrky. Nepoužívá se jen v pekařství, v závislosti na kmenu vybraného droždí a způsobu množení nachází uplatnění také při výrobě vína a piva, v kosmetice a dokonce i v biopalivech. A jelikož droždí neobsahuje lepek, mohou ho používat lidé, kteří musejí dodržovat bezlepkovou dietu. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 278 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 | 3 ... 13 |
Škvarkové placky mé babičky |
|
Mouku dáme do mísy a přidáme škvarky, vejce, osolíme, podle potřeby vlažné mléko, zaděláme a necháme kynout asi 30 minut. Potom tvoříme placky, které pečeme v troubě....
|
|
|
Anglický rohlík |
|
Všechny suroviny dáme do pekárny v pořadí, jak jsou napsané s výjimkou anglické slaniny a směsi na potření. Po vykynutí těsto vyndáme s pekárny, rozdělíme na 2 poloviny a vyválíme kruh, ze kterého rozřežeme 8 kusů a z každého kusu stočíme rohlík od š...
|
|
|
Škvarkové placky jako vánek |
|
Nejprve si škvarečky se lžící sádla dáme rozehřát na pánev, řádně prohřejeme a odstavíme. Počkáme, až krapet vychladnou, abychom je mohli přidat do těsta. Do mísy nasypeme hladkou mouku, sůl, cukr, vejce, koření, v mléce rozpuštěné droždí a škvare...
|
|
|
Slanac - slaný rohlík z Chorvatska - recept od maminky |
|
Do vlažnej vody dáme cukor, droždie, 1 Pl múky, rozmiešame a necháme stáť cca 20 minút. Múku preosejeme, vmiešame soľ, olej a kyslú smotanu a spolu s kváskom vymiesime ľahké, dosť mäkké cesto. Necháme v teple kysnúť, kým nezdvojnásobí objem. Potom ces...
|
|
|
Nejlepší recept na Italský chléb - focaccia |
|
Do misy namrvíme droždie, pridáme cukor, trocha vlažnej vody, trocha múky, premiešame a necháme na teple vykysnúť. Prisypeme zvyšok múky a vlažnou vodou spracujeme na nelepivé hladké cesto, ktoré necháme kysnúť asi hodinu, kým nezväčší svoj objem na dv...
|
|
|
Recept na Klobásové pagáče |
|
Vo vlažnom mlieku rozmiešame cukor, 1 lyžicu múky a droždie, necháme stáť v teple cca 30 minút. Klobásu nastrúhame na slzičkovom strúhadle alebo drobne nakrájame, príp. rozkutrujeme. Zmiešame so zmäknutou masťou. Suchá klobása sa strúha dobre, môžeme ju pr...
|
|
|
Slané pečivo ->osvědčené |
|
Z droždí, lžičky cukru, části vlažného mléka připravíme kvásek. Heru rozpustíme. Do mísy dáme mouku, kterou promícháme se solí a žloutky. Přidáme vykynutý kvásek a zbytek mléka. Suroviny promícháme, poté přidáme vlažnou rozpuštěnou Heru. Vypracujem...
|
|
|
Pravá francouzská brioška |
|
Těsto je nejlepší připravovat v kuch.robotu, ale lze i v pekárně. Do mísy nasypeme mouku a po jednom přidáváme vejce, mícháme na nízkou rychlost (v pekárně pochopitelně nelze ovlivnit), až jsou vajíčka zapracovaná, přidáme cukr a sůl. Dále přidáme drožd...
|
|
|
Zázrak z Olomouce |
|
Do mísy nasypeme mouku a uděláme důlek pro kvásek. Do důlku nalijeme vlažné mléko, nadrobíme droždí a zasypeme lžící cukru. Někdo dělá kvásek v jiné nádobě, ale já šetřím myčce práci a dělám ho takto :-). Asi po deseti minutách je kvásek nakynutý...
|
|
|
Vodové pečivo - recept od maminky |
|
Tvarujeme z dobře vyzrálého těsta bulky a žemle. Žemle řezané- stočené bochánky těsta se zformují do podlouhého tvaru a po zavlažení se před sázením 2x nebo 3x naříznou šikmo ostrým nožem. Žemle hladké- stočené bochánky dáme hned na plechy a nechá...
|
|
|
Malé housky nebo rohlíčky |
|
Do pekárny vlijeme mléko, přidáme vejce, řídké máslo, sůl, mouku, droždí, cukr a zapneme program těsto. Po vykynutí z těsta na vále tvoříme housky nebo rohlíky. Housky dáme na plech potřený tukem (nebo peč.papír), potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme,...
|
|
|
Báječné karlovarské (tukové) rohlíky |
|
V kastrolku si rozpustíme tuk a necháme jej vychladnout. Do půllitrové misky rozdrobíme droždí, posypeme cukrem a mouku a přidáme 150 ml vlažné vody. Asi po 15 minutách vzejde kvásek (na povrchu se utvoří bubliny a objem se minimálně zdvojnásobí). Mezi tím...
|
|
|
Česnekové trojhránky s postupem |
|
Těsto zaděláme obvyklým způsobem, jen vařené brambory nejprve promícháme s moukou, solí a vegetou. Po vykynutí rozdělíme na 6 bochánků, z každého vyválíme plát, potřeme ho česnekovým máslem, posypeme uzeninou a sýrem. Zavineme a necháme na plechu vymazan...
|
|
|
Kynuté pečivo - domácí housky |
|
odebereme lžíci mouky, přidáme kvasnice, vlahé mléko a cukr, zamícháme kvásek, a na teplém místě ho necháme vzejít. Mouku prosijeme, přidáme sůl, vajíčko, sádlo,a kvásek. Postupně ještě přidáme opatrně vlahé mléko tak, aby bylo těsto trochu tužší...
|
|
|
Domácí chléb (výborný) |
|
Po 8-12ti hodinách (ale třeba i po 6ti,všechno je to o teple pro to těsto a jak hutný nebo nadýchaný chléb preferujete) Těsto vyndáme na pomoučený vál a gumovou stěrkou nebo pomoučenýma rukama roztaháme na placku cca 2-4cm tlustou. Necháme 15min odpočívat. ...
|
|
|
Domácí slané tyčinky |
|
Do mísy vsypeme mouku, uděláme do ní důlek, nalijeme do něho mléko, olej, žloutek, sůl a droždí. Vše řádně ručně vypracujeme na hladké nelepivé těsto, které nemusíme dávat nakynout. Z těsta na pomoučněném vále děláme malé nebo i velké tyčinky....
|
|
|
Celozrnné pečivo |
|
V míse smíchejte mouku se solí, přidejte změklé máslo(tuk), vmíchejte cukr a sušené droždí. Do důlku v promíchané směsi nalijete vodu a těsto zpracujte buď ručně nebo v hnětači. Vytvarujte kouli, kterou vložíte do mísy, zakryjete a necháte v teple vy...
|
|
|
Sýrové krekry |
|
Do teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a mouku a metličkou našleháme. Necháme vzejít kvásek. Až kvásek vykyne, přidáme ho do osolené mouky a necháme vsát do mouky. Nakonec přidáme rozehřátý tuk a zpracujeme těsto. Podle potřeby přidáme mlék...
|
|
|
Nejlepší recept na Škvarkové pagáčiky |
|
Z mouky, droždí, vejce, soli, pepře a mléka vypracujeme těsto. Asi po 30 min. přidáme posekané škvarky smíchané s margarinem, třikrát rozválíme a přeložíme jako listove těsto. Potom ho znovu rozválíme na tloušťku 1,5cm a formičkou vykrajujeme pagáčiky, k...
|
|
|
Domácí celozrné rohlíky se šunkou a sýrem - recept od maminky |
|
Do mísy si navážíme 800g hladké mouky, uděláme dva důlky, do jednoho rozdrobíme droždí, které zalejeme 200ml teplé vody, posypeme špetkou cukru a soli a necháme 20 min vzejít. Do druhého důlku si vlejeme vychladlý rostlinný tuk na pečení. Když je kvásek vz...
|
|
|
1 | 2 | 3 ... 13 | Nalezeno: 278 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|