|
Recepty -
Saláty ZeleninaSaláty - návody k vaření - online kuchařka
| Salát je pokrm připravovaný z jednoho či více druhů potravin pokrájených na menší kousky a ochucených nejčastěji řídkou zálivkou nebo hustší omáčkou (dresinkem). Jako surovina k přípravě salátů se často používá zelenina, dále maso, sýr, pečivo, těstoviny, vejce, ovoce apod. Salát se podává k obohacení hlavního jídla, plnější saláty se mohou podávat jako hlavní chod. K chuťově méně výrazným druhům salátů podáváme vždy jemný (například vinegretkový dresink) a naopak k salátům s výraznou chutí patří pikantnější zálivky. Vinegretkový dresink je jeden z nejjednodušších dresinků, který lehce uděláme z octa a oleje. Případně můžeme podle chuti přidat různé bylinky, jež jsou pro dresinky velice důležité, pro svou chuť, vůni i pro účinky na zdraví. Používají se čerstvé, protože jen tak mají nejvyšší obsah vitaminů. Nejčastěji se používá petržel, bazalka, pažitka a oregano. Základem většiny dresinků je majonéza. Dnes se vyrábí ve průmyslově z pasterovaných vajec, ale domácí majonéza obsahuje syrová vejce. Dietní náhradou za tučný dresink je jogurt nebo nízkotučná smetana.
Jako zelenina jsou označovány jedlé části kulturních jednoletých nebo dvouletých rostlin. V některých případech též části (pokud jsou různé od plodů) víceletých rostlin. Mezi zeleninu ale nepatří plodiny s přesnějším zařazením (obilniny, luštěniny), zvláště ty, které jsou pěstovány pro semeno. Zelenina je v potravě důležitým zdrojem vitamínů, minerálních látek, vlákniny a dalších prospěšných látek. Některé její druhy se využívají v gastronomii jako koření nebo ve fytoterapii jako léčivky. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 15 receptů | Zobrazuji: 1-15 receptů | |
Recept na Teplý těstovinový salát s kuřecím masem |
|
Těstoviny uvaříme dle návodu. Kuřecí maso vykostíme a nakrájíme na nudličky. V hluboké pánvi rozpálíme olej, přidáme maso a orestujeme téměř do hotova. Přidáme žampiony, papriku, sójovou om., osolíme a dle chuti přidáme další zeleninu. Prohřejeme a h...
|
|
|
Vitamínový salát |
|
Kyselé zelí trochu propláchneme, aby nebylo moc kyselé. Pokrájíme, dáme do misky a přidáme zeleninu, dle vlastní chuti a fantazie. Já dala zelenou papriku, 3 ředkvičky, 1 rajče. Přidáme Majolku® a promícháme. Lehká večeře plná vitamínů je hotová....
|
|
|
|
Asijský salát se skleněnými nudlemi - recept od maminky |
|
Všechnu zeleninu nakrájíme na pokud možno stejné nudličky, můžeme použít na krouhání robot. Z uvedených ingrediencí vymícháme hladkou zálivku. Zeleninu smícháme se skleněnými nudlemi, zalijeme zálivkou a důkladně rukama promícháme. Servírujeme s kuřec...
|
|
|
Salát z hlívy ústřičné - recept od maminky |
|
Cibuli pokrájenou na kolečka osmahneme na olivovém oleji. Přidáme na proužky nakrájenou hlívu a na kolečka nakrájenou mrkev. Zakápneme sojovkou, přisypeme rozmarým, osolíme, opepříme, zalijeme malým množstvím vody a dusíme, až se voda odpaří-cca 15 min. Do ...
|
|
|
Nejlepší recept na Těstovinový salát s Mozzarellou |
|
Těstoviny uvaříme ve slané vodě s 1 lžící olivového oleje. Necháme okapat a přendáme do větší mísy. Cibuli a šunku nakrájíme na drobno a vše dáme na pánev s olivovým olejem. Na mírném ohni restujeme tak dlouho, než nám cibulka změkne. Přidáme k těs...
|
|
|
Brokolicový salát s červenou řepou, vejci a cottagem |
|
Nejprve uvaříme řepu. Do hrnce dáme vodu, kterou přivedeme k varu. Osolíme, přidáme bobkový list, kmín, anýz a neoloupanou řepu. Vaříme pod pokličkou 1 hodinu. Během toho musíme do hrnce přidávat vroucí vodu (z rychlovarné konvice), protože se voda bude rych...
|
|
|
|
|
Těstovinový salát |
|
Uvaříme těstoviny. Zeleninu nakrájíme na libovolně velké kousky a dáme do velké mísy. Přidáme nakrájený salám (nemusí být). Přidáme uvařené a propláchnuté těstoviny. Chvilku počkáme až těstoviny trochu vychladnou a přidáme majonézu. Osolíme. Pr...
|
|
|
Nejlepší recept na Rybí salát l |
|
Ryby očistíme od šupin a ploutví vymyjeme, potom si do mísy dáme asi dvě lžičky kyseliny citronové a vodu a rozmícháme. Do lázně vložíme ryby (filety) asi na 10 minut. Poté očistíme zlehka nožem a omyjeme, necháme okapat. Nasolíme a dáme do misky a nech...
|
|
|
Salát z kvašeného zelí a zeleniny |
|
Cibuli nakrajíme na jemno a osmažíme na trochu vetší pánvi. Přidáme mraženou zeleninu a spolu s cibulí ji chvilku osmáhneme. Pak přidáme kvašené zelí, které jsme si napřed propláchli ve vodě aby nebylo moc kyselé , jen ho trochu zamícháme se zeleninou - t...
|
|
|
Surimi - lehká večeře |
|
Nakrájíme zeleninu (jakoukoliv), smícháme. Rozmražené tyčinky surimi nakrájíme na kousky a opražíme nasucho na pánvi. Přidáme nakrájenou šunku, mírně osolíme a přidáme kmín. Opražíme vše společně a dáme na talíř se zeleninovým salátem. Posypeme st...
|
|
|
Salát se švýcarským dresinkem |
|
Salát: zeleninu nakrájíme a promícháme. Rozdělíme do misek, na každou porci dáme na kostičky nakrájený sýr, rozkrojené vejce, které přelijeme dresinkem. Dresink: majonézu, hořčici, kečup a sladkou paprika do hladka vymícháme. Podle hustoty přidáme okur...
|
|
|
Recept na Zelný salát s velkými fazolemi |
|
Fazole namočíme na min. 6 hod. Uvaříme v osolené vodě do měkka cca 30-40 min. Zeleninu nakrájíme/nastrouháme na vámi oblíbenou velikost (na V-krouhači je to za 3 min). Přidáme uvařené a vychladlé fazole. Suroviny na zálivku mícháním dobře propojíme, najije...
|
|
| |
| Nalezeno: 15 receptů | Zobrazuji: 1-15 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|