|
Recepty -
Saláty cibuleSaláty - návody k vaření - online kuchařka
| Salát je pokrm připravovaný z jednoho či více druhů potravin pokrájených na menší kousky a ochucených nejčastěji řídkou zálivkou nebo hustší omáčkou (dresinkem). Jako surovina k přípravě salátů se často používá zelenina, dále maso, sýr, pečivo, těstoviny, vejce, ovoce apod. Salát se podává k obohacení hlavního jídla, plnější saláty se mohou podávat jako hlavní chod. K chuťově méně výrazným druhům salátů podáváme vždy jemný (například vinegretkový dresink) a naopak k salátům s výraznou chutí patří pikantnější zálivky. Vinegretkový dresink je jeden z nejjednodušších dresinků, který lehce uděláme z octa a oleje. Případně můžeme podle chuti přidat různé bylinky, jež jsou pro dresinky velice důležité, pro svou chuť, vůni i pro účinky na zdraví. Používají se čerstvé, protože jen tak mají nejvyšší obsah vitaminů. Nejčastěji se používá petržel, bazalka, pažitka a oregano. Základem většiny dresinků je majonéza. Dnes se vyrábí ve průmyslově z pasterovaných vajec, ale domácí majonéza obsahuje syrová vejce. Dietní náhradou za tučný dresink je jogurt nebo nízkotučná smetana.
Cibule je široce užívaná při vaření jako zelenina či koření. Používají se její cibule, oloupané od vrchních uschlých vrstev, nejčastěji nakrájené, řidčeji se využívá i cibulová nať. Syrová cibule má pálivou chuť a používá se například jako příloha k pečivu či uzeninám, často v kombinaci s hořčicí[zdroj?]. Vařenou cibuli mohou obsahovat některé zeleninové polévky. Osmažená cibule se používá jako základ pro cibulovou jíšku, která se používá jako základ gulášů a perkeltů, omáček, zeleninových polévek, některých luštěninových pokrmů, špenátu a zelí. Samotná smažená cibulka s tukem se používá například k maštění a ochucení vařené čočky a dalších pokrmů. Při loupání, krájení či smažení cibule se uvolňuje dráždivá slzotvorná látka, těkavý propathial S-oxid, který vzniká enzymatickým rozkladem z s-I-propenylcysteinsulfoxidu. Tato látka pak ve styku s vodou (například v oku) hydrolyzuje na propanol, kyselinu sírovou a sirovodík. Při smažení je tato směs látek vnímána jako příjemné aroma. Existuje mnoho návodů, jak pálení očí při krájení cibule předejít – například krájení cibule pod vodou či průběžné vlhčení cibule během krájení, nošení ochranných brýlí či kontaktních čoček, použití co nejostřejšího nože atd. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 379 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 | 3 ... 18 |
Orlovský salát |
|
Všechny suroviny narrájíme na drobno, okořeníme a smícháme s majonézou a jogurtem. Podává se samostatně jako večeře nebo jako příloha k masu k obědu....
|
|
|
Recept na Camping salát |
|
1) Vše nakrájíme tak, jak je napsáno v surovinách a smícháme s ostatními surovinami. Podáváme s pečivem....
|
|
|
Recept na Makedonský salát |
|
Salám nakrájíme na malé kostičky nebo proužky, smícháme s nakrájenou cibulí, kapiemi, feferonkami a okurkami. Pak přidáme ostatní suroviny, promícháme a necháme jeden den odležet v chladničce....
|
|
|
Žampionový salát s majonézou |
|
Očistené pokrájané huby varíme v slanej vode cca 5 minút, vychladíme. Cibuľu pokrájame na céčka. Majonézu zmiešame so smotanou, osolíme, pridáme trochu korenia, horčice, citrónovej šťavy. Cibuľu a huby premiešame s majonézovou zmesou, pridáme petržlenovú...
|
|
|
Salát ,,Sloní žrádlo" |
|
všechny suroviny nálevu povaříme a necháme vychladnout. Až to vychladne přidáme gothaj, okurky a na jemno nakájenou cibuli. Na konec vmícháme třičtvrtě sklínky tatarky a je hotovo. Je to výborné..připomíná to pařížský salát :o) Dobrou chuť...
|
|
|
Nejlepší recept na Chlebíčkový salát |
|
Brambory, mrkev, vejce a kyselé okurky nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme k tomu hrášek a na drobné kostičky pokrájenou cibuli. Osolíme a opeříme. Nakonec vše spojíme majonézou a hořčicí. Dáme alespoň na 2 hodiny vychladit....
|
|
|
Švejkův salát |
|
Salám nakrájíme na drobné kostičky, vejce nastrouháme na jemném struhadle, cibuli nakrájíme na jemno. Vše dáme do misky, přidáme ostatní ingredience a dobře promícháme. Podáváme vychlazené s pečivem....
|
|
|
Nejlepší recept na Výborný salát z červené řepy |
|
Nejdříve si uvaříme červenou řepu. Po uvaření ji oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky, také mrkev necháme chvíli povařit, nakrájíme nadrobno také cibuli, okurky, vařenou mrkvičku, přidáme sterilovaný celer, trochu sterilovaného sladkokyselého zelí, o...
|
|
|
|
|
Fazolový salát "prudce jedlý" |
|
Fazole si dáme z nálevu okapat na síto. Cibuli nakrájíme nadrobno, špek a slaninu nakrájíme na kostičky 1cm x 1cm veliké. Do hrnce dáme rozpustit špek se slaninou a až začnou dostávat zlatavou barvu, přidáme cibuli a necháme 1 minutu restovat. Poté slijeme pře...
|
|
|
|
Recept na Slanečkový salát |
|
Slanečky pokrájíme, cibuli nadrobno, papriky na proužky a všechny zbývající ingredience smíchat a dát vychladit. Jíme samotné nebo s pečivem...
|
|
|
Recept na Zelný salát do zásoby |
|
Zelí nakrouháme, papriku nakrájíme na proužky, mrkev nahrubo nastrouháme, cibuli nakrájíme nadrobno. Přidáme vše ostatní, smícháme, ochutnáme a podle potřeby přidáme ocet, nebo cukr, sůl nedávám, je v Deku. Natlačíme do sklenic na závit a dáme do chladni...
|
|
|
|
Mangoldový salát |
|
Mangold narežeme na pásiky, cibuľu nadrobno, tofu na malé kocôčky a nasekáme vňať. Všetko premiešame. Zmiešame prísady na zálievku a vmiešame ju do šalátu. Šalát ozdobíme na tenké kolieska narezanou redkvičkou....
|
|
|
Můj Rumcajs salát - recept od maminky |
|
Cibuli a vejce si oloupeme. Cibuli si nakájíme nadrobno. Salám a vejce si umeleme na masovém strojku, přidáme cibuli, majonézu, hořčici a nadrobno nasekané chilli papričky. Přidáme špetku soli a vše řádně promícháme....
|
|
|
|
Můj salát Cézar - recept od maminky |
|
Smícháme si kysanku s troškou kečupu a hořčice, nastrouhanou jednou cibulkou.Osolíme opepříme a smíchame s natrhaným římským salátem. Na talíři obložíme šunkou a vařenými vejci....
|
|
|
Nejlepší recept na Rajčatovo-salanový salát |
|
Umyté a osušené listy šalátu rozložíme na misu, poukladáme na polovicu rozrezané paradajočky a na tenké polkolieska narezanú cibuľu. Všetky prísady na zálievku zľahka prešľaháme a nalejeme na šalát. Ozdobíme olivami....
|
|
|
1 | 2 | 3 ... 18 | Nalezeno: 379 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|