|
Recepty -
Ryby naťRyby - návody k vaření - online kuchařka
| Rybí maso patří k velmi kvalitním potravinám, jehož vysoká nutriční hodnota vychází z jeho složení. Z dietního hlediska je v kapřím mase ceněný především obsah lehce stravitelných bílkovin a nízké množství tuků. Tuky v kapřím mase jsou zároveň zdrojem zdravotně prospěšných polynenasycených mastných kyselin řady n-3, které působí preventivně proti civilizačním chorobám. Nezanedbatelný je i obsah vitamínů a minerálních látek. Pro rybí maso je typický vysoký obsah vody (50 –83%), který souvisí také s obsahem tuků (1 až 35%). Obecně platí, že ryby s vyšším obsahem vody mají nižší obsah tuků. U kapra se obsah vody pohybuje kolem 70 % a z hlediska obsahu tuků patří mezi středně tučné ryby (2 – 9 %). Bílkoviny v kapřím mase jsou charakteristické svojí vysokou biologickou hodnotou. Z hlediska obsahu všech esenciálních aminokyselin jsou srovnatelné s bílkovinami teplokrevných zvířat a navíc se jednotlivé aminokyseliny nacházejí ve velmi příznivých poměrech. Lehká stravitelnost kapřího masa souvisí s obsahem krátkých svalových vláken. Velmi nízký obsah vazivových bílkovin a absence elastinu umožňuje navíc velmi snadnou a rychlou tepelnou úpravu. Množství tuku v kapřím mase je proměnlivé, pohybuje se v rozmezí 2 – 9 %. Obsah tuku i jeho kvalitu ovlivňuje mnoho faktorů, jako je například věk ryby, roční období a v nemalé míře i způsob výživy. V české kuchyni patří k nejčastějším úpravám kapřího masa tradiční vánoční smažený kapr. Vařením či dušením kapřího masa získáte kvalitní zdravé pokrmy, které jsou často využívány i v různých typech diet. K dalším oblíbeným úpravám patří pečení a grilování kapra.
Nať, latinsky herba, je nadzemní část rostliny, spojující kořen s listy. Nať sbíráme např. u pelyňků, mateřídoušek či routy. Sušení se musí věnovat velká pozornost, neboť právě při této fázi zpracování léčivých rostlin se rozhoduje o tom, zda získaná sušina bude kvalitní či nikoliv. Optimální teplota se pohybuje od 30 °C do 45 °C, sušení je nutné provádět ve stínu v tenké vrstvě. Jestliže při sušení nať zhnědne či zčerná, jde o hrubé znehodnocení a musí se vyřadit. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 106 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 | 3 ... 5 |
|
Nejlepší recept na Tilapie nilská pod hořčičnou čepicí |
|
Rozpustíme si v kastrůlku máslo a přidáme mouku. Mícháme a smažíme cca 3 minuty. Pak přilejeme mléko, petželku, špetku muškátového oříšku, sůl, pepř a metlou rozšleháme, abychom se zbavili hrudek. Směs zhoustne, odstavíme a přimícháme hořčici. Tuto s...
|
|
|
Nejlepší recept na Pstruh lososovitý s bylinkovým přelivem |
|
Dala jsem si rozehřát troubu na 180°C. Pstruha jsem si hlavně z vnitřní strany nasolila, ale samozřejmě i z vnější, a dala dovnitř trošku nasekaných bylinek (není to nutné). V pánvi jsem si rozpálila tak půl plátku másla s troškou oleje (aby se máslo nepř...
|
|
|
Nejlepší recept na Sumčí hranolky s teplou zeleninou |
|
Sumčí maso i s kůží zbavíme případných kostí a nakrájíme na přibližně stejně velké hranolky. Dobře osolíme a opepříme. Do misky si dáme dvě lžíce hladké mouky, kterou smícháme se lžičkou sušené hořčice. Nakrájené a osolené sumčí hranolky oba...
|
|
|
Recept na Domácí rybí karbenátky |
|
Očištěné a vykuchané ryby povaříme a vychladlé obereme a nameleme na masovém mlýnku.Kdo necmá rád moc mleté, může maso jen obrat - nemusíte mít strach, když tam zůstane nějaká ta kostička - v nálevu se dokonale rozloží a ve finále žádnou nenajdete. Na...
|
|
|
|
Nejlepší recept na Ryba s bramborami a zeleninkou z remosky |
|
Vymastíme si pekáček (remosku)máslem a vložíme syrové, oloupané brambory, nakrájené na kolečka. Posypeme kmínem, trochu posolíme a poklademe plátečky másla. Rybu omyjeme, osušíme, nakrájíme na plátečky asi 1cm tlusté a promícháme v marinádě smíchané...
|
|
|
Nejlepší recept na Sleď po kolobřežsku |
|
Filety vložit do studené vody na 1 hod.(ze slaného nálevu propláchnout ve vodě), pak vodu slít a zalít mlékem na 1 hod. Po 1 hod. mléko slít, opláchnout ve vodě a osušit (utěrkou, ubrouskem). Filety pokapat šťávou z citronu posypat pepřem, nakrájet cibuli na k...
|
|
|
Amur s bylinkami a grilovanými bramborami - recept od maminky |
|
Očištěného amura naložíme do směsi nasekaných bylinek, cibulky nahrubo nakrájené a nadrceného česneku, přidáme sůl a olivový olej. Necháme 2 dny naložené, otáčím ho v marinádě alespoň jednou za den. Po dvou dnech vyndáme z ledničky, nachystáme si rozč...
|
|
|
Losos ve špenátovém lůžku se sýrovým přelivem |
|
Troubu předehřejeme na 250°C. Porce ryby osolíme a pokapeme šťávou z jednoho citrónu. Vložíme do pekáčku vymazaného máslem, poklademe tenkými plátky másla a pečeme 15 minut. Mezitím spaříme špenát, osolíme a ochutíme česnekem, trochu podlijeme a necháme...
|
|
|
Losos, zapečený v listovém těstě |
|
Z těsta vypracujte dva pláty a z obou vykrojte tvar ryby. Jeden přeložte na plech s papírem, potřete rozšlehaným vejcem a v ploše propíchněte několikrát vidličkou. S výjimkou lemu po obvodu o šíři 2 cm poklaďte těsto kolečky natvrdo vařených vajec a rozlož...
|
|
|
Recept na Mořský jazyk (Kambala) smažený asijským způsobem |
|
1-My sme tych morskych jazykov mali viac, ale prikladam ,na jedneho co bolo treba. Ocisteny rybu osusime. A obalime - ponorime vo velmi jednoduchom cesticku z muky a vody ochutenom sol a mlete korenie. Trik je ze rybu dame do vacsieho woku s olejom na dne , nahnemeho a plus si po...
|
|
|
|
|
Losos v listovém těstě od Monči |
|
Lososa opepříme, osolíme, opečeme. Na pánvi orestujeme špenát s nakrájenou cibulí a česnekem se solí. Těsto vyválíme, potřeme rozšlehaným vejcem, dáme lososa, na to špenát, nastrouhanou nivu a zakysanou smetanu. Zabalíme, potřeme vejcem a pečeme. Výp...
|
|
|
Nejlepší recept na Rybí frikasé |
|
Omyté rybí filé zakapeme citronovou šťávou a dáme asi na 30 minut uležet, pak ho osolíme a nakrájíme na větší kousky. V hrnci rozpustíme 30 g másla, přidáme mouku a upražíme dozlatova. Zalijeme masovým vývarem a přošleháme metličkou, aby se nevytvořil...
|
|
|
Recept na Rybí filé s rajskou majonézou |
|
Filé nakrájíme na menší silnější porce, které složíme do porcelánové misky a marinujeme asi 3h.v tomto laku: ocet, citronová šťáva, koření a olej, sůl, toto vse promícháme a nalijeme na filé. Poté filé vyjmeme, necháme dobře okapat a obalíme ve strouha...
|
|
|
Nejlepší recept na Zapečený pangasius se špenátem |
|
Pangasia necháme rozmrznout, menší zapékací misku lehce vymažeme trochou olivového oleje. Pangasia přepůlíme, z obou stran posolíme, popepříme a posypeme kořením na ryby. První půlku dáme do zapékací misky, posypeme česnekem. Ze zmrzlého špenátu nožem o...
|
|
|
Nejlepší recept na Sumec pod zelenou dekou |
|
Filety ze sumce si omyjeme, musíme s ním opatrně, protože jak je zbavený kostí, je křehký. Osolíme, pomažeme prolisovaným česnekem, posypeme majoránkou a pokapeme citronem. Dáme odpočinout do lednice. Na pánvi, která má víko, si na trošce oleje osmahneme na ...
|
|
|
Kapr na oreganu se zeleninkou |
|
Kapra nakrájíme na porce,po stranách párkrát nařízneme,osolíme,posypeme mletým kmínem,pokapeme citr.šťávou,vetřeme prolisovaný stroužek česneku a trochu najemno nakrájeného oregana a necháme chvíli odležet.Mezitím si nakrájíme zeleninu na větší kostky,...
|
|
|
1 | 2 | 3 ... 5 | Nalezeno: 106 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|