|
Recept na Žitno-pšeničný (90/10%) chleba se sezamem
Recept na Žitno-pšeničný (90/10%) chleba se sezamem je zařazen v kategorii slané pečivo.
K přípravě Žitno-pšeničný (90/10%) chleba se sezamem budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
410 g vody 25 g žitného kvásku necelé 2 lžičky soli 30 g sezamu 450 g žitné chlebové mouky 50 g pšeničné chlebové mouky.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Žitno-pšeničný (90/10%) chleba se sezamem
Recept na Žitno-pšeničný (90/10%) chleba se sezamem: Žitný kvásek smícháme s 250 g vody a 250 g žitné mouky (vše z už odváženého množství) a zakryté necháme prokvasit. Trvá to, podle okolní teploty a síly kvásku, asi 16-24 hodin. Vykvašený má hodně zvětšený objem, příjemně nakysle voní a na povrchu se objevují kráterky po prasklých bublinách. Vmícháme zbytek surovin a hned, bez kynutí, těsto urovnáme do vymaštěné formy - můžeme jí, kromě vymaštění, boky lehce vysypat semínky nebo vločkami. Chleba pak bude ozdobený i na bocích. Povrch těsta posypeme semínky a vločkami, necháme vykynout a upečeme. Pekla jsem se studeným startem, na 200°C, po 30 minutách jsme chleba vyklopili z formy a dopekli na mřížce, asi 10-15 minut. Hotový chlebík krájíme nejdřív po 12-24 hodinách, jinak bude vevnitř jakoby mokrý. Zato nám pak vydrží vláčný až do úplného spotřebování.....
Poznámka k receptu na Žitno-pšeničný (90/10%) chleba se sezamem: Původní recept: http://www.primapekarna.estranky.cz Na žitné nebo převážně žitné chleby jsem rodinu dlouho nemohla ukecat...prostě jim nechutnaly. Náš denní chlebík nemusel být zcela bílý a měkounký jako buchta, ale hodně lehký a sušší. Proto jsem tento žitňáček pekla vlastně pro sebe....vychládal už na stole, když dojely děti na víkend a hned po pozdravu zazněla prosba, jestli ho můžou nakrojit. Následovalo zklamání, že musí vydržet do zítřka a když jsem je viděla, jak kolem -původně mého- chleba celý večer mlsně krouží, zadělala jsem na druhý. (A dobře jsem udělala - z prvního chleba jsem taktak stihla ochutnat, posnídala ho celá rodinka.)
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Žitno-pšeničný (90/10%) chleba se sezamem, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: cathleen
- Datum vložení: 30.08.2014
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Slané pečivo
- Suroviny: 410 g vody 25 g žitného kvásku necelé 2 lžičky soli 30 g sezamu 450 g žitné chlebové mouky 50 g pšeničné chlebové mouky
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na Žitno-pšeničný (90/10%) chleba se sezamem,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Žitno-pšeničný (90/10%) chleba se sezamem - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Žitno-pšeničný (90/10%) chleba se sezamem
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|