|
Recepty -
Zeleninová jídla slaninaZeleninová jídla - návody k vaření - online kuchařka
| Česká kuchyně je velmi výrazně ovlivněna polohou České republiky. Česká republika má bohatou nabídku polních plodin, ovoce, zeleniny, ryb i zvěře. Podle toho je také pestrý český jídelníček. V České republice je také rozšířen sběr hub, které jsou poměrně častou přísadou jídel. Podle sezónní dostupnosti jsou v české kuchyni připravována i jídla zeleninová (smažený květák, lečo s vejci), velkou tradici mají pokrmy z lesních i pěstovaných hub a také sladká jídla s ovocem a moučníky. Z ovoce se kromě běžných druhů používají také meruňky a broskve. V české kuchyni se také používá mák a povidla.
Slanina nebo také špek je označení pro solené či uzené vepřové sádlo. Vyrábí se převážně z vepřového bůčku, kýty nebo hřbetu. Samotná slanina se vyrábí naložením do soli na několik týdnů a případně pozdějším vyuzením. Slanina se používá buď v syrovém stavu ve studené kuchyni, typicky chlebíčky, nebo se dále tepelně zpracovává jako hlavní součást jídla nebo jako doplněk. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 22 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | |
|
Recept na Kapusta s vajíčky |
|
Kapustu uvaříme a nasekáme na drobné kousky. V kastrólu opečeme kousky anglické slaniny (zbylé uzeniny), přidáme nakrájenou cibulku a kapustu, zahustíme trochou jíšky, provaříme (lze přidat vývar z kapusty) a nakonec vmícháme vajíčka a znovu provaříme. Uch...
|
|
|
Nejlepší recept na Zelený chřest s anglickou slaninou |
|
Chřest omyjeme a odkrojíme dřevnaté konce. Na dostatečně velký kus alobalu rozložíme plátky anglické slaniny (cca 6 plátků). Na slaninu položíme chřest, posypeme špetkou cukru a soli. Přidáme citronovou kůru, kousek másla a špetku muškátu. Nakonec přes...
|
|
|
Sýrové kapusťáky se slaninou |
|
Kapustu uvaříme v osolené vodě, vymačkáme a nadrobno posekáme nebo umeleme. Slaninu nakrájíme na kostičky, sýry nastrouháme nahrubo a vše smícháme s vejcem a strouhankou, osolíme. Utvoříme placičky, které smažíme na oleji. Já již neobalovala, ale může se...
|
|
|
Hráškový nákyp - recept od maminky |
|
Nasypte do kastrolu 250 g hrášku, zalijte ho vodou, aby byl sotva ponořený, vařte 15 minut a rozmixujte. Utřete 100 g másla se 4 žloutky, špetkou soli a pepře. Vmíchejte prochladlý, rozmixovaný hrášek, zbytek celých hrášků, mouku, lisovaný česnek, dosolte ...
|
|
|
Recept na Zelné karbanátky |
|
Hlávkové zelí nakrájíme na drobnější nudličky, chvilku podusíme do poloměkka. Slaninu si nakrájíme na menší kostičky a cibulku nakrájíme nadrobno. Česnek utřeme a všechny ingredience smícháme dohromady (strouhanka na zpevnění). Směs dochutíme solí a pe...
|
|
|
Recept na Zapečená brokolice se slaninou a sýrem |
|
Uvařím brokolici a brambory, každé zvlášť. Dno zapékací misky pokladu plátky slaniny, plátky uvařených brambor, na to nakrájenou brokolici, zasypu polovinou strouhaného sýru. Zbytek anglické slaniny nakrájím na kostičky a s cibulkou usmažím, pak naliju do ...
|
|
|
Smažená zelenina s bramborami - recept od maminky |
|
1) Nakrájenou slaninu si osmažíme na pánvi a vyndáme. 2) Do pánve po slanině dáme fazolky, baby mrkvičku, papriku a smažíme, dokud zelenina nebude poloměkká. Poté přidáme žampiony, cibuli a brambory a opět chvíli smažíme. 3) Přidáme česnek, sůl, slani...
|
|
|
Nejlepší recept na Zapečené plněné papriky |
|
Vymažeme si pekáček máslem, cibulku a rajčata si nakrájíme na půlkolečka a dáme na dno pekáčku. Papriky rozkrojíme na půlky, vyndáme jadérka a naplníme masovou směsí. Naplněné papriky položíme na nakrájenou zeleninu a poklademe plátky anglické slaniny, z...
|
|
|
Plněné papriky II. |
|
Paprikám odřízněte "pokličku" a vyčistěte od jadérek. Směs na náplň: Nastrouhejte sýr, nakrájejte na kostičky gothaj – obojí smíchejte s vejcem, osolte, opepřete. Směsí naplňte papriky a přiklopte je odříznutou pokličkou. Párátkem propíchněte tak, ab...
|
|
|
Jednoduché fazolky - recept od maminky |
|
Údenú slaninu pokrájame na kocky, vyškvaríme - škvarky vylovíme a odložíme. Na vytopenú masť dáme hladkú múku, spravíme zásmažku, zalejeme vodou, rozšľaháme, privedieme do varu, vhodíme bujón a rozmrazené pokrájané fazuľové struky. Prevaríme, prípadne...
|
|
|
Kapustičky ve slaninovém kabátku |
|
Do většího hrnce dáme vodu, rozdrobíme zeleninový vývar a přidáme kapustičky. Od bodu varu vaříme cca 20 minut. Mezitím dáme vařit brambory. Kapustičky vyndáme a po mírném zchladnutí je zabalíme do anglické slaniny, kterou jsme lehce potřeli česnekem-lze...
|
|
|
Dušené okurky s liškami a křemenáči |
|
Okurky oloupeme, zbavíme semínek a pokrájíme na centimetrové měsíčky. Na másle zpěníme cibuli se slaninou, přidáme pokrájené houby, chvilku dusíme a pak vložíme i okurky. Osolíme, opepříme a dusíme do měkka. Nakonec vmícháme smetanový sýr, který nechá...
|
|
|
Zelené fazolky se sýrovou omáčkou |
|
Na pánvi opečeme na kostičky nakrájenou slaninu. Následně přidáme omyté zelené fazolky, které na pánvi dusíme doměkka. V hrnci vedle si připravíme omáčku a to tak, že dáme do hrnce smetanu na vaření, 4 tavené sýry, trochu mléka a necháme spolu povařit....
|
|
|
Nejlepší recept na Rančerská rajčata |
|
Rajčata nožem nařízneme do hvězdy, ale nedokrojíme. Ostatní ingredience kromě slaniny smícháme a vzniklou pastu vetřeme do všech zářezů. Zabalíme do anglické slaniny (můžeme trochu sepnout párátkem) a opékáme na grilu. Příloha: pečivo...
|
|
|
Recept na Chřest se sýrovou omáčkou |
|
Chřest si od hlavičky oškrábeme a odstraníme dřevnaté konce. Dáme vařit na cca 15 min do vody se solí, špetkou cukru a kapkou citrónové šťávy. Mezitím si připravíme omáčku. Na pánvi necháme vyškvařit na drobno nakrájenou slaninu, přidáme malý kousek...
|
|
|
Recept na Letní zapékaný lilek |
|
Baklažány umyjeme,odrežeme stopku, pozdĺžne prekrojíme, časť dužiny vydlabeme. Vydlabanú dužinu pokrájame na malé kúsky, nasolíme, nasolíme aj lodičky z baklažánu. Necháme odstáť, kým sa nevypotia, potom tekutinu vytlačíme. Na kvapku oleja dáme roztopi...
|
|
|
Špenátovo ( mangoldovo ) - šunkový slaný koláč |
|
Cesnak nakrájame najemno, pridáme špenát ( mangold ) a orestujeme na oleji, kým sa špenát nesparí. Osolíme a ochutíme korením a muškátovým orieškom. 2/3 kyslej smotany zmiešame s najemno nasekanou pažitkou. Ochutíme ju muškátovým orieškom. Cesto rozvaľk...
|
|
|
Zapečené závitky z cukety v sýrové omáčce |
|
Nakrájené plátky cukety oblanšírujeme 2 min. ve vroucí dostatečně osolené vodě, necháme zchladnout. Plátky poklademe sýrem a slaninou, srolujeme do závitků a zpevníme kroužky rajčat. Naskládáme do zapákací misky. Omáčku připravíme z nastrouhaných sýr...
|
|
|
Fazolky s vejci |
|
Slaninu pokrájame a vyškvaríme, osmažíme na nej pokrájanú cibuľu, pridáme pokrájanú ošúpanú paradajku a pokrájanú papriku, pokrájané lusky. Osolíme, varíme do mäkka. Do uvareného vlejeme kyslú smotanu, pokrájanú kôprovú vňať a pokrájané vajíčka. O...
|
|
|
| Nalezeno: 22 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|