|
Recepty -
Zeleninová jídla skořiceZeleninová jídla - návody k vaření - online kuchařka
| Česká kuchyně je velmi výrazně ovlivněna polohou České republiky. Česká republika má bohatou nabídku polních plodin, ovoce, zeleniny, ryb i zvěře. Podle toho je také pestrý český jídelníček. V České republice je také rozšířen sběr hub, které jsou poměrně častou přísadou jídel. Podle sezónní dostupnosti jsou v české kuchyni připravována i jídla zeleninová (smažený květák, lečo s vejci), velkou tradici mají pokrmy z lesních i pěstovaných hub a také sladká jídla s ovocem a moučníky. Z ovoce se kromě běžných druhů používají také meruňky a broskve. V české kuchyni se také používá mák a povidla.
Skořice je aromatická kůra skořicovníků, stálezelených tropických stromů. Je i léčivá, vyrábí se z ní silice, tinktury, olej. Má kořenně nasládlou chuť a příjemnou vůni, které jí dává zejména obsažená sloučenina cinnamaldehyd. Působí na chuť k jídlu, celkově osvěžuje a podporuje trávení. Ze skořicovníku se využívá sušená vnitřní část kůry bohatá na silice. Z listů, větví i květů se získává skořicový olej. Skořicovník nachází uplatnění v mnoha průmyslových odvětvích: v potravinářství - ve většině zemí se používá prášková skořice, která se přidává zejména do sladkých pokrmů, do pečiva a cukrářských výrobků, při zavařování ovoce. Může se však používat i skořicová kůra vcelku (např. v Indii se smaží v horkém oleji). Do masitých pokrmů se přidává skořice v asijské, latinskoamerické, arabské i španělské kuchyni. Zlepšuje trávení - štěpí tuky, zlepšuje metabolismus tuků a cukru u lidí s cukrovkou, zahřívá a stimuluje zažívací trakt, uklidňuje koliky, průjmy, nevolnosti, nadýmání, podporuje chuť k jídlu. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 15 receptů | Zobrazuji: 1-15 receptů | |
Dušená mrkev s kedlubnou na orientálním koření |
|
Na rozehřátém oleji krátce orestujeme všechno koření, aby se rozvonělo. Přidáme nahrubo nastrouhané (nebo nakrájené na hranolky) mrkve a kedlubnu, promícháme, podlijeme několika lžícemi vody a lžící sojové omáčky a necháme pod pokličkou podusit doměkka....
|
|
|
Lilkové karbanátky |
|
Na pánvi zahřejeme olej, přidáme cibuli a zhruba 5 minut ji opékáme. Pak přidáme nakrájený lilek, nadrobno nakrájený česnek a nasekanou čili papričku. Vše opékáme asi 10 minut. Pak přisypeme sladkou papriku, kmín a skořici, koriandr a sůl a dobře promích...
|
|
|
Paštika z dýně |
|
Rozpůlte dýni, očistěte, lžící vyberte semínka a nakrájejte si ji na malé kostky. Na pánvi na středním plameni si rozehřejte sádlo a dýni opečte dokud mírně nezezlátne. Neměla by vám zhnědnout. Na konci přidejte na jemno nasekanou cibulku a chvíli ji ...
|
|
|
Shakshuka (arabske leco) |
|
Rajcata zalijeme vrouci vodou a nechame odstat (dokud nepujde sloupnout slupka). Cibuli nakrajime na vetsi kosticky, na olivovem oleji orestujeme. Pridame na vetsi kousky nakrajene papriky, oloupana a pokrajena rajcata, vegetku, sojovou omacku, rajsky protlak, smes 7 koreni, pepr...
|
|
|
Nejlepší recept na Sladká dýně |
|
Ryžu udusíme s mliekom a štipkou soli do mäkka. Dyňu rozpolíme a vyberieme jadrá. Spodnú časť trocha vydlabeme, vrchnú ošúpeme. Vydlabanú dužinu aj vrchnú časť narežeme na malé kocky. K narezanej dyni pridáme ryžu, narezané marhule, slivky, jablká, hrozi...
|
|
|
Recept na Plnene vinne listy |
|
Vinnym listum odstranime stopky a postupne je vkladame do vrouci osolene vody. Kdyz zmeni barvu na hnedozelenou, coz trva tak pul minutky, listy vyjmeme a nechame na situ okapat a vychladnout. Syrovou ryzi nekolikrat proplachneme horkou vodou a smichame s mletym masem, novym k...
|
|
|
Recept na Mickina cuketa nebo tykev |
|
Na oleji opečieme na kolieska nakrájanú mrkvu (asi 5 minút), pridáme na kocky nakrájanú tekvicu, osolíme, ochutíme sójovou omáčkou, zázvorom, škoricou a pridáme hrozienka. Podusíme do mäkka. Ak je treba, podlejeme trošičkou vody. Keď je tekvica mäkká, pridá...
|
|
|
Voňavá zelenina s vajíčkem - recept od maminky |
|
Veškerou zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. V pánvi rozehřejeme kokosový olej a osmahneme na něm česnek a pórek. Jakmile se česnek rozvoní, přidáme mrkev, sojovou omáčku a cca lžičku skořice. Chvilinku smažíme a nakonec dáme do ...
|
|
|
Nejlepší recept na Plněné cibule |
|
Cibule oloupeme , 2 nakrájíme na drobno , 4 nařízneme od shora dolů do poloviny tloušťky cibule a uvaříme. Uvařenou cibuli po plátkách sloupneme a naplníme touto směsí: Na olivovém oleji zpěníme cibulku, přidáme mleté maso a osmažíme, přidáme celerovou ...
|
|
|
Nejlepší recept na Plnene cuketky (kusa mahsi) |
|
Omyta rajcata prepulime, vlozime do hrnce, zalijeme cca 250 ml vody, osolime a pod poklickou dusime do mekka. Uvarenou rajcatovou smes propasirujeme pres sito a dochutime soli, cukrem, kardamomem, mletym korenim a skorici. Cuketky omyjeme, odstranime stopky a vydlabeme (viz...
|
|
|
Zeleninové placky s omáčkou |
|
Rozšľaháme vajcia, pridáme oriešok, korenie, hrozienka, múku, soľ a vypracujeme cesto. Necháme 30 min odpočívať. Potom vmiešame všetku zeleninu, ktorú sme nastrúhali najemno. Tvarujeme malé placky ( mokrými rukami ) a opekáme z oboch strán na oleji. Na troške...
|
|
|
Květákový koláč |
|
Z prísad vymiesime cesto a dáme ho na 30 minút do chladničky. Karfiol ( květák ) uvaríme, scedíme a popučíme vidličkou. Pridáme vajce, žĺtok, smotanu, osolíme, okoreníme a nasekanú pažitku. Všetko dobre premiešame. Cesto vyvaľkáme do kruhu a vložíme do ...
|
|
|
Nejlepší recept na Zelný závin |
|
Umytú a očistenú kapustu postrúhame nadrobno ( na najmenšom slzičkovom strúhadle). Kapustu osolíme a dáme dusiť na rozpustené maslo. Udusíme do mäkka a necháme vychladnúť.Všetku tekutinu vydusíme. Lístkové cesto vyvaľkáme na obdĺžnik a postriekame ho rozpu...
|
|
|
Nejlepší recept na Dusena okra s arabskou ryzi a piniovymi orisky |
|
Tobolky okry zbavime stopek, nakrajime na vetsi kousky a na 15 minut namocime do octove vody. Ocet nam okru zpevni a odstrani cast slizovitych latek, ktere tobolky obsahuji. Pote proplachneme pod tekouci vodou a nechame okapat. Na olivovem oleji zpenime cibulku, pridame nadrob...
|
|
|
Recept na Kořeněná mrkev s kedlubny a kuřecím masem |
|
Mrkev a kedluben nakrájíme na hranolky, dáme je do zapékací misky a smícháme s kořením, cukrem, solí, česnekem a malinko podlijeme. Dáme péct zhruba na 30-40min. ( podle velikosti hranolek) do rozpálené trouby na 200C. Mezitím si pokrájíme maso na kousky a zázv...
|
|
| |
| Nalezeno: 15 receptů | Zobrazuji: 1-15 receptů |
|
|
|