|
Recepty -
Zeleninová jídla koprZeleninová jídla - návody k vaření - online kuchařka
| Česká kuchyně je velmi výrazně ovlivněna polohou České republiky. Česká republika má bohatou nabídku polních plodin, ovoce, zeleniny, ryb i zvěře. Podle toho je také pestrý český jídelníček. V České republice je také rozšířen sběr hub, které jsou poměrně častou přísadou jídel. Podle sezónní dostupnosti jsou v české kuchyni připravována i jídla zeleninová (smažený květák, lečo s vejci), velkou tradici mají pokrmy z lesních i pěstovaných hub a také sladká jídla s ovocem a moučníky. Z ovoce se kromě běžných druhů používají také meruňky a broskve. V české kuchyni se také používá mák a povidla.
Kopr se používá jako zelenina, koření a jako léčivka. Užívají se celé rostliny kromě kořenů - nať, listy, kvetoucí okolíky, zralé i nezralé semeno. Na zeleno se sklízí do svazečků 15 až 20 cm vysoká mladá nať, ke konzervování se sklízí nať ve fázi prodlužovacího růstu. Lze sklízet až do doby květu. Výborně se suší. Chceme-li získávat semena, která při dozrávání snadno vypadávají, posekáme rostliny před jeho dozráním zrána za rosy a svážeme je do snopků, které dosušíme v panácích. Poté semena vymlátíme a dosušíme v tenké vrstvě. Bylina se používá především jako dochucovadlo k rybám a vařenému masu i syrové zeleniny, do mléčných omáček a polévek, pomazánek a salátů. Koprová nať je důležitou součástí jak bylinkového octa, tak nálevu na nakládané okurky, zelí a cibule. Pro zimní zásobu konzervujeme nasekané listy do soli či do octového nálevu. Můžeme je rovněž sušit, ale velmi opatrně a rychle v proudu vzduchu ne teplejšího než 30 °C, jinak voňavý a velmi snadno prchavý éterický olej vytěká. Sušený kopr pak uchováváme v dobře těsnicích nádobách. Z téhož důvodu přidáváme kopr k teplým pokrmům až těsně před podáváním. Koprový čaj působí tišivě při zažívacích obtížích a nadýmání. Díky svým močopudným vlastnostem je doporučován na ledvinová onemocnění. Kopr podporuje tvorbu mléka u kojících matek, podporuje tvorbu žaludečních šťáv, tiší kašel, pomáhá při nespavosti. Semena kopru obsahují vitamín C, A, dále silice, vápník, fosfor a mnoho dalších minerálních látek. Koupel s koprovými semeny posiluje nehty. Žvýkání koprových semen způsobuje sladší dech. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 22 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | |
Recept na Cuketový prešovský prívarok |
|
Cukety oloupeme, zbavíme semínek, ale kdo je má rád, tak je pryč nedává. Nevadí tam. Cibuli nakrájíme najemno a necháme zesklovatět. Přidáme na kostky nebo hranolky nakrájenou cuketu, osolíme a podle druhu cukety buď podlijeme šálkem vody, kdo chce vývaru, a ...
|
|
|
Kvašené pikantní zelí - recept od maminky |
|
Zelí si dáme do dostatečně velké nádoby, ve které vše budeme míchat. Mrkev nastrouháme na hrubo, křen na jemno a papriku na slabé proužky. Vše včetně koření, jablek, kopru a cibule přidáme k zelí a dobře promícháme. Nakonec postupně plníme do vhodné vel...
|
|
|
|
Spanakorizo-špenát s rýží - recept od maminky |
|
Cibulku zpěníme na oleji, přidáme kapii, opět necháme nějakou tu vteřinku a přidáme spařený a pokrájený špenát a rajč.džus. Po chvilce míchání vše zalijeme 3 hrnky vody nebo vývaru. Hned jak začne kochlat tak nasypeme rýži, trochu osolíme a vaříme a...
|
|
|
|
Zeleninové karbanátky |
|
1. Mrkev, brambory a kedluben očistěte a najemno nastrouhejte. Housku nakrájejte na kostičky, zeleninu zbavte přebytečné vody a smíchejte s houskou. Cibuli nakrájejte na kolečka, osmažte na jedné lžíci margarínu a s vejcem přidejte k zelenině. Ochuťte solí, pep...
|
|
|
Recept na Dušený patizon nakyselo |
|
Patizon oloupat, odsemínkovat, nakrájet na kostky 2x2cm. V hrnci lehce podlít vodou a dusit (ne příliš dlouho!). Pak zastříknout citr.šťávou, octem, osolit, opepřit, přidat utřený česnek a smetany jen tolik, aby se kostky rovnoměrně obalily. Prohřát. Nakonec v...
|
|
|
Nejlepší recept na Fazolky s koprem, uzeným masem a smetanou |
|
Žebírko si uvaříme, obereme a nakrájíme na kousky, necháme si nějaký vývar a z ostatního si uděláme polévku. Slaninu si nakrájíme nadrobno, necháme ji osmahnout, přidáme malinko oleje a na něm osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, pak přidáme fazolky, kte...
|
|
|
Recept na Mrkvové palačinky |
|
Mrkev očistíme a nakrájíme nanudličky. Slaninu nakrájíme na kostičky, trošku osmahneme a přidáme drobně nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět, přidáme mrkev, osolíme , trochu opepříme a za mírného podlévání vývarem dusíme, až mrkev změkne. Pak zapr...
|
|
|
Cuketové kapsy s uzeným masem |
|
Uzené maso umeleme na masovém mlýnku. Cibuli a cuketu nastrouháme do misky, cuketu jsem strouhala na hrubší slzy a cibuli na malé slzičky. Přidáme mléko, vklepneme vejce, osolíme, opepříme a přisypeme nasekaný kopr. Nakonec zahustíme moukou tak, aby nám vznik...
|
|
|
Palačinky s kopřivami |
|
Rozšleháme spolu všechny přísady pro palačinkové těsto a na pánvi upečeme 4 slabé palačinky. V rendlíku necháme zesklovaťet cibulku, na ní nasypeme důkladně omyté a nasekané kopřivy, prolisovaný česnek, špetku pepře, sůl a podlijeme malým množstvím v...
|
|
|
Mrkev s koprem |
|
Usmažíme si světlou cibulovou jíšku, na ni dáme nahrubo nastrouhanou mrkev, podlijeme a rozdrobíme masox. Zakápneme trochou citr. šťávy a dusíme doměkka. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu a nasekanou hrst kopru. My kopr rádi, takže dávám hodně....
|
|
|
Zeleninový špíz s koprovým dipem |
|
Zeleninu dle Vašich možností nebo chuti, nakrájíme na kolečka,plátky, kostičky nebo jak Vám libo ( tady je cuketa, paprika, rajče a žampiony.).. Rozmícháme si olej, rozmarýn, tymián (bylinky které máte rádi), sušený česnek a zeleninu ochuceným olejem obalím...
|
|
|
Nejlepší recept na Kadlíkův kopřivový špenát |
|
Než rozepíšu postup výroby tohoto pokrmu, musím odbočit a uvést, jakou averzi ke špenátu jsem musel překonat. Už od ranného dětství, ač milovník přírody, botaniky, pociťoval jsem odpor k stravě zelené barvy. Asi to bylo způsobeno sousedy na patře - policist...
|
|
|
Dušené okurky s liškami a křemenáči |
|
Okurky oloupeme, zbavíme semínek a pokrájíme na centimetrové měsíčky. Na másle zpěníme cibuli se slaninou, přidáme pokrájené houby, chvilku dusíme a pak vložíme i okurky. Osolíme, opepříme a dusíme do měkka. Nakonec vmícháme smetanový sýr, který nechá...
|
|
|
Tykev v omáčce |
|
Cuketu oloupeme a nakrájíme na nudličky a osolíme. Na tuku zpěníme pokrájenou cibuli a utřený česnek, přidáme nudličky papriky, sekanou petrželku s koprem a dusíme. Přidáme mouku a znovu dusíme. Tykev promícháme se zeleninou, zalijeme kysanou smetanou a uvedem...
|
|
|
Tykvová baba |
|
Nastrúhanú tekvicu, nastrúhaný syr, nadrobno nasekanú cibuľu, múku s práškom, vajcia, soľ, korenie a vňate dobre premiešame ( najlepšie rukou, tekvica lepšie pustí šťavu a spojí ingrediencie ). Masu narovnáme na vymastený plech, asi na 1,5 – 2 cm vysoko. P...
|
|
|
Cuketové tzatziki |
|
Nastrouhané cuketky, rozdrobený sýr i zbytek všech uvedených ingrediencí postupně smíchat. Olej a nasekanou čerstvou bylinku lehce vmíchat na závěr. Podávat s opečenou bagetkou nebo pitou....
|
|
|
|
Grilovaná cuketa s bylinkovým dipem |
|
Opékala jsem na grilovací pánvi. Cuketu nakrájíme na kolečka nebo plátky cca 1cm vysoké. Opečeme je na olivovém oleji z obou stran, vyjmeme a osolíme. Pokud budeme grilovat na grilu, cukety opečeme nasucho, poté potřeme olivovým olejem a osolíme. Na dip nastrouh...
|
|
|
| Nalezeno: 22 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|