|
Recepty -
Zeleninová jídla klobásaZeleninová jídla - návody k vaření - online kuchařka
| Česká kuchyně je velmi výrazně ovlivněna polohou České republiky. Česká republika má bohatou nabídku polních plodin, ovoce, zeleniny, ryb i zvěře. Podle toho je také pestrý český jídelníček. V České republice je také rozšířen sběr hub, které jsou poměrně častou přísadou jídel. Podle sezónní dostupnosti jsou v české kuchyni připravována i jídla zeleninová (smažený květák, lečo s vejci), velkou tradici mají pokrmy z lesních i pěstovaných hub a také sladká jídla s ovocem a moučníky. Z ovoce se kromě běžných druhů používají také meruňky a broskve. V české kuchyni se také používá mák a povidla.
Klobása je uzenina z mletého masa, tvrdá, pikantní, kořeněná a trvanlivá. Dá se konzumovat za studena, případně i ohřátá na grilu, nebo horké vodě, případně v páře. Obecně platí, že čím tvrdší, tím lepší. Měkčí se většinou vaří, tvrdé (kvalitnější a dražší) se jí v menším množství zastudena. Konzumují se zpravidla s pečivem (chléb, rohlík). Jako příloha se obvykle podává křen, hořčice nebo kečup. Kvalita klobás i ostatních uzenářských výrobků byla vždy pečlivě hlídána, za šizení výrobků docházelo už od středověku až k drastickým trestům. Moravská klobása je druh klobásy, která pochází z Moravy. Jejich receptura se vyvíjela a bývá různá dle jednotlivých oblastí. Od poloviny 20. století byla v Československu stanovena na tuto klobásu oborová norma. Moravská klobása je charakterizována jako výrobek obsahující hrubě sekané maso, z jedné třetiny hovězí a ze dvou třetin vepřové. Koření se pepřem, kmínem, paprikou a česnekem, plní se do tenkých vepřových střev. Ostravská klobása je druh klobásy, kterou vymyslel původně soukromý řezník a uzenář František Pekárek, který působil jako technolog v martinovském masokombinátu. Jeho klobása získala v roce 1963 jedno z nejvyšších potravinářských ocenění a postupně se rozšířila do celého Československa. Klobásy se vyráběly z vepřového masa, které bylo z části pomleté a z části zde byly kousky nakrájeného libového vepřového masa, které bylo v řezu dobře vidět. Čabajská klobása nebo čabajka (maďarsky Csabai kolbász) je uzenina typická pro maďarskou kuchyni. Vyznačuje se sytě červenou barvou a specifickou ostrou chutí. Začali ji vyrábět v 18. století slovenští přistěhovalci ve městě Békéscsaba a okolí. Vyrábí se z vepřového (dvě třetiny libového a třetina bůčku), pokud možno plemene mangalica, které se naloží do soli a cukru a nechá v chladu několik dní marinovat. Pak se pomele a dochutí mletou paprikou (půl sladké a půl pálivé), česnekem a kmínem. Důležité je, že do pravé čabajky nepatří žádný pepř! Směs se dobře upěchuje do přírodních střívek a vyudí studeným kouřem z dřeva ovocných stromů. Čabajka má být dlouhá nejméně 20 cm a tak suchá, aby šla lámat rukou. Tradičně se převazuje stuhou v podobě maďarské trikolóry. Konzumuje se zastudena s chlebem a červeným vínem nebo se používá k dochucení masitých pokrmů, např. různých závitků. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 19 receptů | Zobrazuji: 1-19 receptů | |
Recept na Kapusta / po slovensky kel/ po bulharsku |
|
Na rezance narezaný kel a na kocky narezané zemiaky spolu uvaríme v osolenej vode s rascou. Vody dáme len tesne nad zeleninu. Slaninu narežeme na kocky, opražíme, pridáme nadrobno narezanú cibuľu a orestujeme. Pridáme múku, opražíme do bleda, zalejeme mliekom a uva...
|
|
|
Nejlepší recept na Lečo s kuskusem |
|
Na olej dáme restovat cibuli, přidáme rajčata a papriky nakrájená na kostičky, chvíli podusíme. Vmícháme nakrájenou cuketu a opět podusíme. Vložíme klobásu nakrájenou na kolečka a necháme cca 5 min dusit. Nakonec místo vajíček zasypeme kuskusem, zakryjem...
|
|
|
Guláš z červené řepy - recept od maminky |
|
Surovú cviklu a zemiaky olúpeme a narežeme na kocky. Slaninu narežeme a opražíme na nej na drobno narezanú cibuľu. Vložíme cviklu a za stáleho miešania opražíme asi 3 min. Zalejeme vývarom, osolíme, okoreníme, ochutíme rascou a prikryté dusíme 30 minút. Pot...
|
|
|
Nejlepší recept na Gratinovaný mangold s bramborami |
|
Zapékací misku vymažeme sádlem a větší polovinou brambor, nakrájených na plátky, poklademe na dno a po okrajích misky. Posolíme a popepříme. Na pánvi usmažíme Gazdovskou slaninu, nakrájenou na kostičky s jemně nakrájenou cibulkou a feferonkou, přidáme na k...
|
|
|
Závin s kysaným zelím a červenou řepou |
|
Cesto vyvaľkáme, posypeme strúhankou. Na cesto rozložíme vyžmýkanú a narezanú kyslú kapustu, posypeme cukrom a uložíme plátky cvikly, klobásy a posypeme syrom. Stočíme do rolády a uložíme na plech. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme rascou. Peč...
|
|
|
Nejlepší recept na Cuketa "líné" kuchařky |
|
Cuketu očistíme, podélně rozkrojíme a po vydlabání měkké dužiny nakrájíme na větší kostičky. Řapíky celeru nakrájíme na tenké půlměsíčky, uzeninu na drobnější kostičky. Cibuli nakrájíme nadrobno a společně s uzeninou, kmínem a rozmarýnem dám...
|
|
|
Zapekaná kapusta s uzeninou |
|
Cibuľu opražíme na oleji, pridáme rascu, čierne korenie a pokrájaný kel. Podlejeme troškou vody, podusíme asi 10 min na miernom ohni. Na oleji opražíme ryžu, osolíme, pridáme kari a zalejeme vodou. Udusíme do mäkka. Potom vmiešame kukuricu. Do pekáčika dám...
|
|
|
Kapustový mozeček - recept od maminky |
|
Slaninu narežeme na kocky a spolu s narezanou cibuľou orestujeme. Pridáme narezané špekáčiky a krátko opražíme. Pridáme narezaný kel, osolíme, okoreníme, podlejeme trochou vody a podusíme do mäkka. Vmiešame rozšľahané vajíčka a miešame, kým nestuhn...
|
|
|
Recept na Zeleninový hrnec s uzeninou |
|
Nejprve si očistíme zeleninu a houby. Cibuli nakrájíme na drobno, žampiony na plátky, papriky na proužky. Brambory a cuketu nakrájíme na kostičky, mrkev nastrouháme na větší nudličky. Na sádle usmažíme nakrájenou cibuli do lehkého zrůžovění a na ní or...
|
|
|
Recept na Kapustový hrnec |
|
Kel nakrájame na rezance a so soľou a rascou povaríme asi 10 minút. Scedíme a vývar zachytíme. Slaninu nakrájame na kocky, rozškvaríme a opražíme na nej nakrájanú cibuľu. Prisypeme múku, opražíme do svetla, zalejeme mliekom a vývarom z kapusty v pomere asi 1:1 ...
|
|
|
Fazolky na paprice s masovými kuličkami |
|
Na oleji si zesklovatíme cibuli se slaninou, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu a necháme chvilku pustit šťávu. Z mletého masa, cibule a česneku si připravíme kuličky a přidáme je k základu. Opečeme je ze všech stran, poprášíme paprikou, promícháme a ...
|
|
|
Lečo s ačokčou |
|
Nadrobno narezanú cibuľu opražíme na oleji, pridáme narezanú ačokču a paradajky, osolíme, okoreníme a podusíme. Pridáme narezanú klobásu ( môžeme vynechať), zalejeme vajíčkami a za stáleho miešania necháme zraziť. Podávame s chlebom....
|
|
|
Tykvový guláš |
|
Slaninu narezanú na kocôčky rozškvaríme a orestujeme na nej nadrobno narezanú cibuľu. Vložíme na kocky narezanú tekvicu, na pásiky narezané papriky, osolíme, okoreníme a zakryté dusíme 10 minút. Potom vložíme na kocky narezané paradajky a narezané špekáči...
|
|
|
Recept na Slaný tykvový koláč |
|
Tekvicu a tvrdý syr dáme do misy, pridáme nakrájanú klobásu a cibuľu, prelisovaný cesnak, vajcia, múku s práškom do pečiva, olej, čierne korenie, soľ a oregano. Všetko spolu dobre premiešame. Masu dáme do vymasteného pekáča a pri strednej teplote asi 30 min p...
|
|
|
cuketové špízy - recept od maminky |
|
Nastrouháme cuketu, posypeme vegetou a necháme 20 minut vypotit. Poté vymačkáme přebytečnou vodu, nastrouháme tvrdý sýr, klobásku nakrájíme na kostičky, přidáme mouku, vejce, trochu pepře a majoránku a vše promícháme. Uděláme kuličky , které obalíme ve s...
|
|
|
Recept na ( Po) Velikonoční cuketa |
|
Cuketě odřízneme vršek, vydlabeme dužinu a dáme ji na cca 5 minut povařit do osolené vody. Poté vyjmeme a necháme oschnout. Vnitřek vytřeme utřeným česnekem. Klobásu oloupeme a spolu se sýrem a dužinou z cukety nahrubo nastrouháme. Přidáme syrové vejce, pos...
|
|
|
Zeleninové rizoto s klobásou |
|
Cukety a cibulky nakrájíme na kolečka, papriky na proužky, klobásu na kolečka a vše mírně podusíme na trošce oleje. Osolíme, opepříme, přidáme špetku kari a promícháme s rýží, kterou jsme si připravili podle návodu. Tip: můžeme přidat čerstvé, poduše...
|
|
|
Brokolicový chlebík se sýrem |
|
Brokolicu narežeme na malé kúsky, pridáme na kocôčky narezanú údeninu, strúhaný syr, vajcia, mlieko, prelisovaný cesnak, múku s práškom do pečiva, vajcia, korenie a soľ. Dochutíme orieškom. Dobre premiešame. Masu dáme do dobre vymastenej chlebíčkovej formy ...
|
|
|
Dušené fazolky s rajčaty a bramborami |
|
Na oleji orestujeme narezanú cibuľu, pridáme na väčšie kúsky narezané zemiaky, narezanú fazuľku, podlejeme vodou, dosolíme a dusíme do mäkka. Zemiaky by mali byť jemne sa rozpadajúce. Pridáme na kocky narezané paradajky, na kolieska narezanú klobásu a ešte 10...
|
|
| |
| Nalezeno: 19 receptů | Zobrazuji: 1-19 receptů |
|
|
|