|
Recepty -
Zeleninová jídla kedlubnaZeleninová jídla - návody k vaření - online kuchařka
| Česká kuchyně je velmi výrazně ovlivněna polohou České republiky. Česká republika má bohatou nabídku polních plodin, ovoce, zeleniny, ryb i zvěře. Podle toho je také pestrý český jídelníček. V České republice je také rozšířen sběr hub, které jsou poměrně častou přísadou jídel. Podle sezónní dostupnosti jsou v české kuchyni připravována i jídla zeleninová (smažený květák, lečo s vejci), velkou tradici mají pokrmy z lesních i pěstovaných hub a také sladká jídla s ovocem a moučníky. Z ovoce se kromě běžných druhů používají také meruňky a broskve. V české kuchyni se také používá mák a povidla.
Kedluben je jedna z nejrozšířenějších košťálových zelenin, průměrná roční spotřeba v České republice činí asi 2,5 kg na osobu. Konzumují se nejčastěji lehce stravitelné hlízy (syrové, vařené, smažené) nebo listy (obvykle vařené), které mají násobně více vitamínu C a vápníku než hlízy. Rostlina je také nezanedbatelným zdrojem sodíku, draslíku, hořčíku, vápníku, manganu, železa i fosforu, včetně vitamínů skupiny B a kyseliny nikotinové, pantotenové a listové. Obsahuje také hodně vlákniny, její rozpustná forma mírně snižuje hladinu cholesterolu a nerozpustná se podílí na průchodnosti střev. Kedluben má málo kalorií a v poslední době se objevují i jeho potencionální účinky proti rakovině tlustého střeva. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 10 receptů | Zobrazuji: 1-10 receptů | |
Recept na Kedlubnové karbanátky |
|
Kaleráb nastrúhame na slzičkovom strúhadle, posolíme a necháme odpočinúť. Vytlačíme vodu, pridáme korenie, kvet, žĺtky, zahustíme múkou. Nakoniec zľahka sneh. Formujeme placičky priemer cca 6 cm, výška 1,5 cm, obaľujeme v strúhanke a smažíme na oleji po ob...
|
|
|
Nejlepší recept na Kedlubnové hranolky |
|
Kedlubnu oloupeme a nakrájíme na hranolky. Z uvedených surovin našleháme hladké těstíčko, ve kterém kousky zeleniny namáčíme a hned dáváme do rozpáleného oleje. Smažíme do zlatova. Uvnitř mají zůstat kedlubny křupavé....
|
|
|
Dušená mrkev s kedlubnou na orientálním koření |
|
Na rozehřátém oleji krátce orestujeme všechno koření, aby se rozvonělo. Přidáme nahrubo nastrouhané (nebo nakrájené na hranolky) mrkve a kedlubnu, promícháme, podlijeme několika lžícemi vody a lžící sojové omáčky a necháme pod pokličkou podusit doměkka....
|
|
|
Recept na Kedlubnový guláš "pikant" |
|
Cibuli nakrájíme na kolečka, slaninu na nudličky, kedlubnu na kostky a feferonku na maličké kousky. Proužky slaniny si dáme rozškvařit, cákneme trošku oleje, přidáme cibuli kterou osmažíme. K ní dáme mletou papriku, feferonku, kedlubnu, kečup, zalijeme zelenino...
|
|
|
Kedlubnové smaženky - recept od maminky |
|
Kedlubnu oloupeme a nastrouháme nahrubo.(Můžeme přidat i nadrobno nasekané listy z kedluben). Brambory také oloupeme a nastrouháme nahrubo. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na másle, poté přidáme ke směsi. Ještě přidáme vajíčko, nakrájený salám, cca 3...
|
|
|
Recept na Zadělávané pepřové kedlubny |
|
Kedlubnu nakrájíme na kostičky cca 2x2 cm, salám na 1x1cm, cibuli nadrobno. Na troše oleje osmažíme cibuli spolu se salámem dozlatova, přidáme kedlubnu, koření, mírně podlijeme a dusíme nepřikryté doměkka (na skus, ne rozvařit na kaši). Tekutinu necháme vydus...
|
|
|
Super zelenina k masu |
|
Na trošce oleje osmahneme nakrouhané, osolené zelí, které zbavíme šťávy. Přidáme nahrubo nastrouhanou kedlubnu, mrkev, protlak, utřený česnek. Osolíme, osladíme, přidáme ocet, nebo lák z okurek podle chuti a necháme pár minut dusit. Stačí 10 minut, aby se n...
|
|
|
Křupavé zeleninové závitky - recept od maminky |
|
Zelné listy spaříme a necháme vychladnout. Všechnu zeleninu nakrájíme na velmi drobné kousky a povaříme v osolené vodě na skus. Přidáváme ji podle doby varu, začneme mrkví, kedlubnou a květákem, po chvíli přidáme pórek. Scedíme a necháme vychladnout. Stu...
|
|
|
|
Zeleninové placky s omáčkou |
|
Rozšľaháme vajcia, pridáme oriešok, korenie, hrozienka, múku, soľ a vypracujeme cesto. Necháme 30 min odpočívať. Potom vmiešame všetku zeleninu, ktorú sme nastrúhali najemno. Tvarujeme malé placky ( mokrými rukami ) a opekáme z oboch strán na oleji. Na troške...
|
|
|
| Nalezeno: 10 receptů | Zobrazuji: 1-10 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|