|
Recepty -
Zeleninová jídla droždíZeleninová jídla - návody k vaření - online kuchařka
| Česká kuchyně je velmi výrazně ovlivněna polohou České republiky. Česká republika má bohatou nabídku polních plodin, ovoce, zeleniny, ryb i zvěře. Podle toho je také pestrý český jídelníček. V České republice je také rozšířen sběr hub, které jsou poměrně častou přísadou jídel. Podle sezónní dostupnosti jsou v české kuchyni připravována i jídla zeleninová (smažený květák, lečo s vejci), velkou tradici mají pokrmy z lesních i pěstovaných hub a také sladká jídla s ovocem a moučníky. Z ovoce se kromě běžných druhů používají také meruňky a broskve. V české kuchyni se také používá mák a povidla.
Čerstvé pekařské droždí lze definovat jako jednobuněčný mikroorganismus, který patří do druhu hub. V jednom gramu čerstvého droždí můžeme nalézt až 12 miliard buněk, které jsou schopné bez přístupu vzduchu přeměňovat cukr na alkohol a oxid uhličitý. Droždí je především bohatým zdrojem vitaminů skupiny B: Thiamin (vitamin B1): nepostradatelný především pro srdeční a nervovou činnost. Riboflavin (vitamin B2) a niacin (vitamin B3). Droždí však nevděčíme jen za kynutí. Taktéž pomáhá při rozvoji chuti a vůně pečiva a dokonce má vliv i na vytvoření křupavé kůrky. Nepoužívá se jen v pekařství, v závislosti na kmenu vybraného droždí a způsobu množení nachází uplatnění také při výrobě vína a piva, v kosmetice a dokonce i v biopalivech. A jelikož droždí neobsahuje lepek, mohou ho používat lidé, kteří musejí dodržovat bezlepkovou dietu. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 8 receptů | Zobrazuji: 1-8 receptů | |
Nejlepší recept na Lečo - vegan |
|
Cibuli nakrájenou nadrobno si orestujeme v hrnci na oleji, zaprášíme mletou paprikou, přihodíme na větší kousky nakrájenou papriku, promícháme a přilijeme vývar nebo vodu. Přidáme sůl a kmín dle chuti. Necháme dusit 10-15 minut. Přidáme na kostičky pokr...
|
|
|
Brokolicové šátečky se sýrem - recept od maminky |
|
Z droždí, lžičky cukru a vlažného mléka připravíme kvásek. V míse smícháme mouku, sůl, žloutky, vzešlý kvásek a nakonec rozpuštěnou heru a vypracujeme těsto. Necháme vykynout na teplém místě cca půl hodiny. Na náplň si uvaříme brokolici, nejlépe v ...
|
|
|
Recept na Dýňové košíčky s tofu |
|
Na oleji orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli. Přidáme kousky dýně, mírně podlijeme a dusíme doměkka. K rozdušené a rozmačkané dýni přidáme najemno nastrouhané tofu, římský kmín, polentu (na slepení a zahuštění), lahůdkové droždí a osolíme dle chuti...
|
|
|
Nadýchaný květák |
|
Květák posekáme nadrobno. Jemně pokrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme droždí a mícháme, až se rozpustí a zrůžoví. Přidáme květák, rozšlehaná vejce, sůl, vegetu a mícháme, až vejce ztuhnou. Nakonec posypeme pažitkou....
|
|
|
Rajčata s tofu |
|
Tofu popučíme vidličkou. Na oleji opražíme nadrobno narezanú cibuľu, pridáme tofu, droždie, horčicu, ochutíme majoránkou a soľou. Za stáleho miešania pražíme, kým nezačne droždie voňať. Pridáme prelisovaný cesnak, premiešame a necháme vychladnúť. Par...
|
|
|
Špenátový koláč z kynutého těsta |
|
Z mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások. Potom s ostatnými surovinami vypracujeme cesto a necháme ho vykysnúť. Na plnku krátko povaríme špenátové listy ( asi 3 min ), scedíme. Premiešame s olejom, soľou a prelisovaným cesnakom. Vykysnuté cesto rozdelíme ...
|
|
|
Výborný pórkový koláč |
|
Pripravíme si kysnuté cesto zo všetkých ingrediencií a necháme vykysnúť. Pór narežeme na tenké prúžky, zmiešame so soľou a olejom. Roztlačíme ho rukou, aby pustil šťavu. Cesto rozdelíme na 2 časti ( jedna časť je o niečo väčšia ako polovica, druh...
|
|
|
Zelená večeře s droždím |
|
Na troche oleja za stáleho miešania krátko orestujeme na kolieska narezaný pór. Pridáme fazuľky a 10 min dusíme ( nepodlievame ). Do zeleniny rozdrobíme droždie a necháme ho rozpustiť. Pridáme kukuricu, hrášok a vajíčka a necháme zraziť. Osolíme a okorení...
|
|
|
| Nalezeno: 8 receptů | Zobrazuji: 1-8 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|