|
Recepty -
Zeleninová jídla citronová šťávaZeleninová jídla - návody k vaření - online kuchařka
| Česká kuchyně je velmi výrazně ovlivněna polohou České republiky. Česká republika má bohatou nabídku polních plodin, ovoce, zeleniny, ryb i zvěře. Podle toho je také pestrý český jídelníček. V České republice je také rozšířen sběr hub, které jsou poměrně častou přísadou jídel. Podle sezónní dostupnosti jsou v české kuchyni připravována i jídla zeleninová (smažený květák, lečo s vejci), velkou tradici mají pokrmy z lesních i pěstovaných hub a také sladká jídla s ovocem a moučníky. Z ovoce se kromě běžných druhů používají také meruňky a broskve. V české kuchyni se také používá mák a povidla.
Citrony obsahují velké množství kyseliny citronové (3,5-8,0 g/100 g) a přibližně kolem 87 % vody, proto se využívají jako přírodní okyselovadlo do řady pokrmů, nebo se z nich mačká kyselá šťáva. Dále obsahují bioflavonoidy, pektin, vonné silice, provitamin A, vitamín B, cca 3 % sacharidů. Je též zdrojem vápníku, draslíku, fosforu, hořčíku, železa, zinku a dalších. Citrusy z řad citroníků pochází ze subtropů, ale citrus lze pěstovat i v Česku v mírném pásmu a to ve sklenících či doma při pokojových teplotách. Ve velké míře se průmyslově pěstuje v Itálii. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 15 receptů | Zobrazuji: 1-15 receptů | |
Celerový řízek |
|
Celer očistíme, omyjeme, nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka, pokapeme citronovou šťávou. Vložíme do vroucí osolené vody a povaříme 5 až 7 minut. Po vyjmutí osolíme a obalíme jako v mouce, vejci a strouhance a usmažíme....
|
|
|
Mrkev s kuřecím a brokolicí |
|
Na másle si zesklovatíme na kostičky nakrájenou cibuli, na ní orestujeme na kousky nakrájené maso, osolíme, zasypeme kari, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, zakápneme citronovou šťávou a podlijeme vodou do výše směsi. Podle potřeby pak podléváme. Dusíme 10 ...
|
|
|
Houbové sabdží |
|
V rozpáleném ghí nejprve osmahneme nakrájené houby, samozřejmě na mírném ohni. Houby potom vyndáme a v tomtéž osmahneme mleté hořčičné semínko, mletý koriandr, mletý zázvor,mletou papriku, mleté karí a mletý kmín(já doporučuji půl lžičky ode všeho),...
|
|
|
Plnene syrove papriky - recept od maminky |
|
Cervena paprika je plnena marinovanou portabellou (soya sauce, oregano) a v jedne zelene paprice je kesu smes (cesnek, bily pepr, oliv. olej), ve druhe je smes z nakrajeneho syroveho bileho zeliho, strouhana syrova mrkev, sul, pepr a citronova stava. Dozdobeno cervenou cibuli, ...
|
|
|
Špenát a brambory netradičně |
|
Oloupané a na sousta nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. V misce smícháme podrcená hořčičná semínka, kmín, prolisovaný česnek, pálivou papriku a zázvor. Zakápneme citrónovou šťávou a dvěma lžícemi vody. Uvařené brambory scedíme, tro...
|
|
|
Nejlepší recept na Fazolky s koprem, uzeným masem a smetanou |
|
Žebírko si uvaříme, obereme a nakrájíme na kousky, necháme si nějaký vývar a z ostatního si uděláme polévku. Slaninu si nakrájíme nadrobno, necháme ji osmahnout, přidáme malinko oleje a na něm osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, pak přidáme fazolky, kte...
|
|
|
Raw Vegan Lasagna |
|
Baklazan (oloupany) nakrajime na kolecka, zakapeme olivovym olejem, mirne osolime a pridame par kapek citronu, nechame asi 10 minut louhovat. Portabellu (jen klobouk) nakrajime na pruhy a namocime do sojove omacky, pridame trochu oregana. Brokolici rozsekame v processoru, spolu...
|
|
|
Nejlepší recept na Česnek na řecký způsob |
|
Česnek nakrájíme asi na 1 mm silná kolečka a celer nahrubo nastrouhat. Přidáme olej, postříkáme citronovou šťávou a pepřem, podlijeme trochou vroucí vody a podusíme. Necháme vychladnout, podle chuti osolíme, můžeme přidat nakrájené olivy a podáváme studen...
|
|
|
Paprika plněná salátem |
|
Šunku, sýr, vejce a kapii nakrájíme na nudličky, přidáme nakládané houby, trochu kečupu, hořčice, citrónové šťávy a sůl. Papriky zbavíme jadérek a dobře opláchneme. Potom je naplníme směsí....
|
|
|
Marocky lilek - recept od maminky |
|
Baklazan umyjeme, osusime a prerezeme pozdlz na polovicu. Urobime priecne zarezy do kriza. Davame pozor, aby sme neprerezali supinu. Osolime a polozime na papierovu utierku na 10 - 15 minut reznou stranou dolu. Nechame ho vypotit .Na suchej panvici oprazime sezamove semiacka , od...
|
|
|
Nejlepší recept na Česnekový bulgur s pečenou zeleninou |
|
Rozehřejeme lžíci oleje a lehounce osmažíme nasekaný česnek. Přisypeme bulgur a mícháme, až se bulgur pěkně obalí olejem a začne být průsvitný, pak ho zalijeme vodou v poměru 1 díl bulguru a 2 díly vody a osolíme. Přiklopíme poklicí a na mírném ohni va...
|
|
|
Jednoduchý sójový salát |
|
Sóju preberieme, umyjeme a namočíme na pár hodín. Potom dáme variť do mäkka, ku koncu osolíme. Scedíme, vychladíme. Mrkvu uvaríme v slanej vode, nakrájanú na kolieska, dáme k vychladnutej sóji, pridáme cibuľu pokrájanú na polkolieska. Všetko zmiešame so z...
|
|
|
Nejlepší recept na Dušená mrkev |
|
Nakrájenou mrkev osmahneme na másle, trochu podlijeme vodou, osolíme a dusíme. Téměř měkkou mrkev zaprášíme moukou a ještě podusíme. Ochutíme citrónovou šťávou a cukrem. K hotové mrkvi přisypeme nasekanou petrželku....
|
|
|
Chřest s vaječným krémem |
|
Chřest oloupeme / škrabkou na brambory od hlavičky směrem dolů / a dáme do vařící osolené vody s jednou lžičkou cukru. Vaříme mírným varem asi 15 minut - záleží na jeho velikosti. Z vajec vyndáme žloutky, rozmělníme je a metličkou zašleháváme smetanu ...
|
|
|
Recept na Pórek a chřest s hořčicovým přelivem |
|
Pór umyjeme a nakrájame na "špalíčky", špargľu olúpeme. Pár minút povaríme. Necháme odkvapkať. Na tanieri prelejeme prelivom. Preliv - k horčici po kvapkách pridávame olej, miešame, osolíme, okoreníme, zriedime citrónovou šťavou, príp. ochutíme štipkou ...
|
|
| |
| Nalezeno: 15 receptů | Zobrazuji: 1-15 receptů |
|
|
|