|
Recepty -
Zeleninová jídla chilliZeleninová jídla - návody k vaření - online kuchařka
| Česká kuchyně je velmi výrazně ovlivněna polohou České republiky. Česká republika má bohatou nabídku polních plodin, ovoce, zeleniny, ryb i zvěře. Podle toho je také pestrý český jídelníček. V České republice je také rozšířen sběr hub, které jsou poměrně častou přísadou jídel. Podle sezónní dostupnosti jsou v české kuchyni připravována i jídla zeleninová (smažený květák, lečo s vejci), velkou tradici mají pokrmy z lesních i pěstovaných hub a také sladká jídla s ovocem a moučníky. Z ovoce se kromě běžných druhů používají také meruňky a broskve. V české kuchyni se také používá mák a povidla.
Chili paprička (též čili paprička, feferonka; někdy se též užívá název kayenský pepř, případně kajenský pepř) je plod především exotických druhů křovitých paprik, rostoucích v tropech a subtropech Indie, Číny, Japonska, Vietnamu, Afriky, Jižní a Střední Ameriky, zvláště Mexika. Hojně se užívají i na Balkáně. Jedná se o malé světlejší papričky se silnou vůní. Tyto feferonky jsou ostré odrůdy zpravidla vytrvalých kořeninových paprik, kterých je celá škála. Za svou pálivou chuť vděčí látce kapsaicin, která se dobře rozpouští v tucích, takže pro zahnání akutního pocitu pálení v ústech nejlépe pomůže sklenka mléka. Kdo nemá v oblibě mléko, může si ústa vypáchnout sklenkou silné kořalky, protože kapsaicin je rozpustný i v alkoholu. Mimo dalších látek obsahuje vitamíny C a karoten B. Podporují chuť k jídlu, ale ve větším množství dráždí pohlavní a močové ústrojí. V přiměřených dávkách působí na žaludek lépe než pepř. Má příznivý účinek na zažívání. Je prokázáno, že kultury, zvyklé na ostrá jídla s tímto kořením, snáze snášejí zamoření pokrmů a prostředí kolem sebe různými bakteriemi, zejména těmi vyvolávajícími průjem. Chili vyvolává změny ve střevní sliznici, která potom leccos snese. Chili je považováno také za afrodisiakum. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 54 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 |
Dýňové kari - recept od maminky |
|
Dýni si oloupeme a nakrájíme na kostky. Květák rozebereme na růžičky. Na oleji si zesklovatíme na proužky nakrájenou cibuli, přidáme kari pastu a promícháme. Vložíme dýni, květák, chilli papričku, osolíme, okořeníme římským kmínem, podlijeme vodou a va...
|
|
|
Cuketa s rýží - recept od maminky |
|
Očistíme cuketu (vyjadřincovat a oloupat)a nastrouháme ji. K nastrouhané cuketě přidáme 1 nadrobno nakrájenou cibuli a okořeníme (moc nesolíme, protože sůl přijde do česneku). Toto těsto necháme odležet a nakrájíme si zbytek cibule a rajčata na plátky a uva...
|
|
|
Cuketa naložená, v oleji osmažená - recept od maminky |
|
Cuketu pořádně opláchneme, osušíme a odkrojíme konce. Cuketu i se slupkou nakrájíme na zhruba 1cm silná kolečka. Po obou starnách nasolíme a necháme 20-30minut vypotit. Mezitím si umícháme marinádu. Vypocená kolečka cukety osušíme, obalíme v marinádě a ...
|
|
|
Květákové curry - recept od maminky |
|
1. Omytý květák rozebereme na růžičky a košťály nakrájíme na kousky. Jarní cibulky očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. Oloupeme a nadrobno nakrájíme zázvor (nebo nastrouháme). Rajče omyjeme, rozpůlíme, odkrojíme zelenou část a odstraníme šťávu. ...
|
|
|
Dýňové ragú - recept od maminky |
|
Na oleji zpěníme cibuli a přidáme dýni, kterou jsme zbavili semen a nakrájeli na kostičky. Osmahneme, okořeníme a dusíme doměkka, před koncem dušení přidáme protlak a nasekanou šalvěj. Podávala jsem s opečeným chlebem, ale ani těstoviny by nebyly špatné :-...
|
|
|
Recept na Zeleninové sabdží |
|
Na oleji zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme česnek a všechno koření, necháme rozvonět a přidáme posekaná rajčata nebo rajčatový protlak. Jako první zeleninu přidáme nakrájené zelí a brambory. Podlijeme malinko vodou, osolíme. Postupně přidáváme...
|
|
|
Nejlepší recept na Zapečené těstovinové lečo |
|
na pánvi rozehřejeme olej a dáme zesklovatět cibulku, až zesklovatí, přidáme lžičku červené papriky a přihodíme papriky nakrájené na proužky, trošku osmahneme a přidáme rajčátka, podlejeme 100-200 ml vody a smažíme-dusíme 4 minutky, poté osolíme, opep...
|
|
|
Recept na Květákový mozeček |
|
Květák rozdělíme na růžičky, omyjeme a uvaříme v osolené vodě do měkka. Na lžíci másla si zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme nadrobno nakrájené rajče a papriku, přilejeme 50 ml vody a vodu necháme vydusit. Cibulka a zelenina bude hezky měkká....
|
|
|
Pestrý zeleninový talíř - recept od maminky |
|
Zeleninu očistíme dle našich zvyklostí, chřest pečlivě oloupeme. Brokolici dáme vařit do slané vody téměř do měkka. Chřest vaříme asi 15 min. ve slané vodě s lžičkou cukru. Ještě za horka jej poklademe kousky másla a udržujeme v teple. Mrkev, pórek,...
|
|
|
Knedlíčky ťiao-ć |
|
těsto: suroviny smícháme a vypracujeme vláčné nelepivé těsto, podle potřeby přilejeme vodu pokud bude potřeba. Necháme odležet. náplň: Na pánvi osmahneme zeleninu, zázvor, maso, sez. semínka. Podlejeme vínem, osolíme a dusíme cca 10 minut. Odklopíme pok...
|
|
|
Pečený sladkokyselý pikantní květák |
|
Květákové růžičky omyjeme a ihned osolíme, lépe nám na nich bude držet sůl, dokud jsou vlhké. Z mléka, hladké mouky a trochu soli vymícháme těstíčko konzistence jako na palačinky, do kterého jednotlivé růžičky namočíme. Pokládáme je rovnou na plech n...
|
|
|
|
Křupavé zeleninové závitky - recept od maminky |
|
Zelné listy spaříme a necháme vychladnout. Všechnu zeleninu nakrájíme na velmi drobné kousky a povaříme v osolené vodě na skus. Přidáváme ji podle doby varu, začneme mrkví, kedlubnou a květákem, po chvíli přidáme pórek. Scedíme a necháme vychladnout. Stu...
|
|
|
Cuketová čína s rýží - recept od maminky |
|
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky a dáme na olej zesklovatět. Mezitím si očistíme cuketu, kterou nakrájíme na menší kostky, tu pak přidáme k cibuli a necháme chvíli dusit. Přidáme koření a uzeninu. Pak zakapeme sojovou omáčkou. Nakonec zahustíme sola...
|
|
|
Zapečený květák na divoko |
|
Květák uvaříme do poloměkka a nasekáme na drobnější kousky. Na oleji si necháme osmahnout pokrájenou cibulku, na ní dáme květák a také ho osmahneme. Pak přidáme pokrájený salám, kapii, sójovou omáčku, kari, chilli, zázvor, opepříme, osolíme a všechno ...
|
|
|
Mrkvový nákyp - absolutně zdravý |
|
Nejdříve si uvaříme rýži podle návodu. Mkve očistíme a nastrouháme na hrubo, zázvor očistíme a nastrouháme na jemno, současně můžeme nastrouhat na hrubo šmakouna (či pokrájet). Přidáme ostatní suroviny (až na bílky), tedy: uvařenou rýži, ricottu, oliv...
|
|
|
|
Fazolový guláš s uzeninou a žampiony - recept od maminky |
|
Zeleninu si očistíme a nakrájíme-cibuli na tenké půlkolečka, žampiony na silnější plátky a papriky rozpůlíme a nakrájíme na širší proužky. Špek nakrájíme na menší kostičky, klobásky podélně rozkrojíme a nakrájíme na širší půlkolečka.Fazole p...
|
|
|
Nejlepší recept na Cuketa "líné" kuchařky |
|
Cuketu očistíme, podélně rozkrojíme a po vydlabání měkké dužiny nakrájíme na větší kostičky. Řapíky celeru nakrájíme na tenké půlměsíčky, uzeninu na drobnější kostičky. Cibuli nakrájíme nadrobno a společně s uzeninou, kmínem a rozmarýnem dám...
|
|
|
Houbové sabdží |
|
V rozpáleném ghí nejprve osmahneme nakrájené houby, samozřejmě na mírném ohni. Houby potom vyndáme a v tomtéž osmahneme mleté hořčičné semínko, mletý koriandr, mletý zázvor,mletou papriku, mleté karí a mletý kmín(já doporučuji půl lžičky ode všeho),...
|
|
|
1 | 2 | Nalezeno: 54 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|