|
Recepty -
Vepřové maso pomerančVepřové maso - návody k vaření - online kuchařka
| Vepřové maso je označení pro maso pocházející z prasete domácího. Spolu s hovězím masem je to nejčastěji používané maso v české kuchyni. Na vesnici se používá vepřové maso také z domácích zabijaček. Ty se konají nejčastěji v zimních měsících. Vepřové maso má bledě růžovou barvu. Svalovina je prorostlá tukem, a proto má například proti hovězímu masu vyšší obsah tuku a vyšší energetickou hodnotu. Vepřové maso je hůře stravitelné. Chuť je závislá na věku a způsobu krmení zvířat. Maso prasat krmených hodně mlékem má světlejší barvu. Velmi jemná vlákna a pevnou bílou slaninu má maso z ročních kusů. Maso starších kusů má tuhá a hrubá vlákna, barva je tmavočervená. Maso vepřové je křehčí než maso hovězí. Méně tučné a libové vepřové je snadněji stravitelné.
Pomeranč je plod pomerančovníku pravého (Citrus sinensis) z čeledi routovité (Rutaceae). Pomerančovníky jsou stromy, zřídka i keře. Pochází pravděpodobně ze subtropických hraničních oblastí Číny a Vietnamu, nikde neroste jako planá rostlina. V 15. století byl do Evropy dovezen portugalskými obchodníky a záhy po objevení Ameriky i tam. Nyní je rozšířen do všech subtropických oblastí, v tropech se mu pro přílišnou vlhkost nedaří. Jde o nejvíce pěstované citrusové ovoce. Plody jsou kvalitním zdrojem vitamínu C a konzumují se čerstvé, kompotují se nebo lisují na osvěžující šťávu. Téměř 90% produkce pomerančů je průmyslově zpracováno. Ze slupek se získává pektin a hlavně esenciální oleje, které slouží k aromatizaci potravin a v kosmetice, v menší míře se používají v lékařství k výrobě tinktur. Květu se pro jeho vůní a chuť používá jako upravující složka řady čajových směsí. V lidovém lékařství se užívají okvětní plátky svařené se solí k uklidnění nervů, proti astmatu, vysokému tlaku, horečce a zvracení, svařené s cukrem proti nechutenství. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 27 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | |
|
Nejlepší recept na Plněné vepřové koleno |
|
Maso rozklepeme na co největší placku, osolíme, poklademe plátky slaniny, nádivkou a beraními rohy. Zavineme do rolády a stáhneme provázkem. Vložíme na pekáč, podlijeme vodou a přiklopené dusíme půl hodiny. Pak potřeme ze všech stran marinádou a dáme odkryt...
|
|
|
|
Recept na Medové medailonky |
|
Vepřovou kýtu nakrájejte na na tenké plátky. Ve větší misce rozmíchejte med se třemi lžícemi oleje, lehce osolte a opepřte. Lískové oříšky nasekejte najemno a polovinu vmíchejte do medové marinády. Vložte do ní plátky masa a nechte asi 45minut rozležet. B...
|
|
|
Nejlepší recept na Vepřové medailonky s omáčkou |
|
Pomeranče oloupeme a odšťavníme. Cibuli nadrobno posekáme. Žampiony očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli zesklovatíme na másle, přidáme žampiony a krátce opečeme. Přilijeme pomerančovou šťávu, zeleninový vývar a povaříme. Nudle uvaříme dle n...
|
|
|
Krkovice s cibulovou omáčkou |
|
Na oleji si zpěníme na proužky nakrájenou červenou cibuli, osolíme, opepříme, přidáme hřebíček a jalovec. Podlijeme vínem a pomerančovou šťávou, rozpustíme lžíci medu a necháme trochu zredukovat. Poté přilijeme vývar a vaříme na mírném ohni nejméně ...
|
|
|
Vepřová pečeně na medu |
|
Pečeni osolte, opepřete a opečte na rozehřáté pánvi na lžíci oleje ze všech stran. Přendejte maso do pekáčku, podlijte malým šálkem vody a šťávou z 1 pomeranče. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte jen s malým množstvím tekutiny, podle potřeby...
|
|
|
Recept na Vepřová směs na pomeranči |
|
V misce smícháme omáčku hoisin, sójovou omáčku, pomerančovou kůru a šťávu. Maso nakrájíme na kostičky o hraně asi 3 cm a vložíme do připravené marinády. Dobře promícháme , zakryjeme potravinovou folií a za občasného promíchání 30 minut marinujeme. V...
|
|
|
Žebra marinovaná v pomerančovo - zázvorové marmeládě |
|
Žebra si večer před pečením naporcujeme, osolíme a potřeme hojně marinádou. Druhý den dáme žebra v pekáčku do rozpálené trouby, podlijeme trochou piva a vody, přiklopíme a zprvu asi půl hodiny dusíme, dokud nezměknou. Podléváme a obracíme. Poté maso odkr...
|
|
|
Vánoční marinovaný vepřový ocásek |
|
Ingredience na marinádu řádně promícháme. Maso omyjeme, osušíme a na 24 hod. naložíme do marinády. Troubu rozehřejeme na 200°C pečeme přilkopené asi 1 1/2 hod. poté pečeme odklopené až je maso upečené. Podáváme s bramborem, nebo s chlebem....
|
|
|
Aztécká kapsa |
|
Kotlety ze strany prořízneme, naklepeme, vnitřky vysypeme koriandrem, vložíme 1/2 papriky nebo feferonky, plátek sýra, nudličku česneku a kousek slaniny, sepneme, pokapeme olejem a necháme aspoň 3 hodiny odležet. Pak opečeme na roštu nebo na grilu, hotové teprve os...
|
|
|
Sváteční maso s vůní orientu |
|
Maso necháme vcelku a lehce ho naklepeme. Na lžíci oleje necháme v hrnci zahřátím rozvonět pár hřebíčků, kousek badyánu a pár kuliček nového koření. Pak přidáme maso a zprudka z obou stran opečeme. Pak ho osolíme, přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli, pod...
|
|
|
Ohnivá kotleta na pomerančích |
|
Kotlety na okrajích nařízneme, naklepeme, osolíme, posypeme pálivou parpikou, poprášíme hladkou moukou a pečeme na horkém oleji z obou stran cca 4minutky. Potom vložíme plátky oloupaných a omytých pomerančů, každou kotletu potřeme plnější lžící kečupu a ...
|
|
|
|
Recept na Pórkový kotlet se šunkou Stenly |
|
Plátky kotlet naklepeme a trochu odřízneme od kosti a nakrojíme aby se nekroutily. Opepříme pomerančovým pepřem, posypeme granulovaným česnekem a uzenou paprikou a maličko osolíme. Protáhneme v hl. mouce. Do zapékací mísy dáme nakrájený pórek, cibuli a čás...
|
|
|
Vepřová kotleta s fenyklovou směsí |
|
Maso mírně naklepeme, osolíme a opepříme. Z jednoho pomeranče okrájíme kůru i s bílou slupkou a vykrájíme mezi žebry měsíčky. Z druhého vymačkáme šťávu. Fenykl a řapíkatý celer nakrájíme na proužky. Na rozpálené pánvi s olejem opečeme kotlety z o...
|
|
|
Žebírka |
|
V menším hrnci smícháme med, hořčici, kečup, šťávu z jednoho pomeranče, prolisovaný česnek a najemňoučko nastrouhanou cibuli a víno = krátce provaříme. Žebra dostatečně osolíme a opepříme a potřeme ještě teplou marinádou. Necháme cca 1-2hodiny ulež...
|
|
|
Nejlepší recept na Vepřové na celeru a pomerančích |
|
Plátky krkovice naklepeme pěstí, osolíme, opepříme a pokapeme olejem. Dáme na chvíli odležet. Mezitím nakrájíme očištěnou mrkev, pórek a celer na větší kousky.Z pomeranče (omytého) ostrouháme kůru a šťávu vymačkáme. Do většího kastrolu nalijeme zbyt...
|
|
|
Medailonky v krustě s chřestem - recept od maminky |
|
Nejprve si připravíme směs na krustu. Toastový chleba a bylinky dáme do mixéru a rozmixujeme je na jemnou sypkou směs. Přidáme parmazán, pomerančový pepř a zakysanou smetanu a smícháme v hustší pastu. Chřest dáme vařit do vody, kterou osolíme, trošku oslad...
|
|
|
Pomalu pečená vepřová krkovice na voňavém zelí |
|
Den předem si připravíme maso. Zlehka plátky naklepeme, na krajích nařízneme, aby se nám nekroutily. Potřeme olejem ( dala jsem olivový ) a hojně opepříme čerstvě drceným pepřem nebo pepřovým kořením, do masa vetřeme jehličky rozmarýnu. NESOLÍME. Dáme do...
|
|
|
| Nalezeno: 27 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|