|
Recepty -
Vepřové maso cibuleVepřové maso - návody k vaření - online kuchařka
| Vepřové maso je označení pro maso pocházející z prasete domácího. Spolu s hovězím masem je to nejčastěji používané maso v české kuchyni. Na vesnici se používá vepřové maso také z domácích zabijaček. Ty se konají nejčastěji v zimních měsících. Vepřové maso má bledě růžovou barvu. Svalovina je prorostlá tukem, a proto má například proti hovězímu masu vyšší obsah tuku a vyšší energetickou hodnotu. Vepřové maso je hůře stravitelné. Chuť je závislá na věku a způsobu krmení zvířat. Maso prasat krmených hodně mlékem má světlejší barvu. Velmi jemná vlákna a pevnou bílou slaninu má maso z ročních kusů. Maso starších kusů má tuhá a hrubá vlákna, barva je tmavočervená. Maso vepřové je křehčí než maso hovězí. Méně tučné a libové vepřové je snadněji stravitelné.
Cibule je široce užívaná při vaření jako zelenina či koření. Používají se její cibule, oloupané od vrchních uschlých vrstev, nejčastěji nakrájené, řidčeji se využívá i cibulová nať. Syrová cibule má pálivou chuť a používá se například jako příloha k pečivu či uzeninám, často v kombinaci s hořčicí[zdroj?]. Vařenou cibuli mohou obsahovat některé zeleninové polévky. Osmažená cibule se používá jako základ pro cibulovou jíšku, která se používá jako základ gulášů a perkeltů, omáček, zeleninových polévek, některých luštěninových pokrmů, špenátu a zelí. Samotná smažená cibulka s tukem se používá například k maštění a ochucení vařené čočky a dalších pokrmů. Při loupání, krájení či smažení cibule se uvolňuje dráždivá slzotvorná látka, těkavý propathial S-oxid, který vzniká enzymatickým rozkladem z s-I-propenylcysteinsulfoxidu. Tato látka pak ve styku s vodou (například v oku) hydrolyzuje na propanol, kyselinu sírovou a sirovodík. Při smažení je tato směs látek vnímána jako příjemné aroma. Existuje mnoho návodů, jak pálení očí při krájení cibule předejít – například krájení cibule pod vodou či průběžné vlhčení cibule během krájení, nošení ochranných brýlí či kontaktních čoček, použití co nejostřejšího nože atd. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 1420 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 | 3 ... 70 |
ČÍNSKÉ NUDLE, PODLE SEBE ...津津有味 - recept od maminky |
|
Příprava: Maso nakrájíme na nudličky, zeleninu taktéž. Celer na kolečka. Cibuli na plátky. Vývar z masoxu. Oloupaný česnek. Uvařené nudle. ---------------------------------------------------------------- Jako první si naložíme maso. Maso smícháme s vyl...
|
|
|
Nejlepší recept na Srbské žebírko |
|
Na pánvi rozpálíme sádlo, kotlety zlehka naklepeme, osolíme, opepříme a vložíme do pánve. Zprudka opékáme z každé strany asi 4 minuty, pak odložíme. Ve výpeku osmahneme dosklovata cibuli, pokrájenou na plátky a taktéž česnek. Přidáme na širší proužky ...
|
|
|
Vepřová řezanka - recept od maminky |
|
Plátky masa jemně naklepeme pro zkřehčení a nakrájíme na širší proužky. V míse rozmícháme sojovku, worcester, rybí omáčku, pepř, koření, rajčatový protlak, bílek, vložíme nakrájené maso, promícháme a dle potřeby dosolíme. Dáme proležet do chladu n...
|
|
|
Nejlepší recept na Zabíjačkový smažák |
|
-cibulku zpěnit na rozpáleném sádle (můžeme už přímo v hrnci), na to maso nakrájené na menší kostky, přidat sůl, pepř, pár bobulek nového koření, asi 3 bobkové listy a podlít vodou – vodou nešetřit, musí být min. v úrovni masa, aby bylo dost šťávi...
|
|
|
Masové hašé |
|
Rohlíky si nakrájíme na kostky a zalijeme vývarem /lze nahradit kostkou Masoxu/, který se okamžitě vsákne do rohlíků. Najemno nakrájenou cibuli orestujeme dozlatova na lžíci sádla. Maso /zbytky z pečeně nebo vařeného masa, sekané / nakrájíme na menší kousky...
|
|
|
Pečené kančí maso |
|
Maso omyjeme a nakrájíme na vetší kostky. Do pečící nádoby kápneme olivového oleje, strouhneme sůl, strouhneme pepř a přidáme rozdrcený česnek. Maso ve směsi oleje a česneku důkladně obalíme. Kančí maso pečeme asi 45 minut téměř do poloměkka. Jakmile s...
|
|
|
Nejlepší recept na Ražniči na plechu |
|
Brambory i se slupkou omyjeme a nakrájíme na čtvrtky, vložíme do misky, posypeme grilovacím kořením a olejem a promícháme. Maso nakrájíme na kousky a naložíme nejlépe na den dopředu. Na plech dáme alobal, rozprostřeme z misky brambory a vrstvíme maso, na kous...
|
|
|
Recept na Španělské ptáčky z vepřového |
|
Maso řádně rozklepeme, osolíme a opepříme. Z jedné strany pomažeme hořčicí (plnotučnou nebo dijon- záleží na Vaší chuti) a poklademe 1/4 vařeného vajíčka, kouskem okurky, plátkem cibule a špalíčkem anglické slaniny. Zabalíme a zajistíme (zde to je o ne...
|
|
|
Pečená uzená vepřová žebra-jubilejní |
|
Vepřová uzená žebra si necháme u řezníka podélně rozseknout (pro lepší porce) a provedeme jejich naložení do láku vytvořeného z jednoho kvalitního plzeňského piva, namačkaných stroužků česneku, a jedné polévkové lžíce koření Grill žebírka a stejn...
|
|
|
Nejlepší recept na Maso po Sečuánsku |
|
Postup Maso nakrájíme na nudličky a lehce obalíme v Solamylu. Smícháme papriku, sójovou omáčku, chilli koření a mletý zázvor. Do této směsi naložíme maso a necháme odpočinout. Na pánvi rozpálíme olej, do něj vložíme maso a za stálého míchání osmahn...
|
|
|
Berry řízek |
|
Kotletu si naklepeme, osolíme, opepříme a zprudka opečeme na oleji z obou stran. Pak ji vyndáme, do výpeku nakrájíme cibuli, šunku a žampiony, mírně podusíme a uděláme si šťávu buď z mouky a vody, nebo z hotové jíšky. Maso dáme do šťávy ještě na chvíl...
|
|
|
Nejlepší recept na Rizoto z vepřového masa |
|
Na ojeji osmahneme dosklovita nakrájenou cibuli, přidáme na menší kousky nakrájené maso, osolíme, opepříme a restujeme do tuku, přidáme protlak, ještě chvíli osmahneme a podlijeme vodou, můžeme přidat kousek masoxu. Dusíme do měkka a ke konci přidáme lečo, ...
|
|
|
Vepřová roláda dcery Renky |
|
Podle masa buď harmonikově nařežeme, máme - li plátky, tak složíme a překryjeme mikrotenem a opatrně rozklepeme. Osolíme, opepříme a natřeme hořčicí. K jedné straně dáme natvrdo vařená vajíčka bez špiček, aby se dobře spojila. Přidáme plátky anglick...
|
|
|
Nejlepší recept na Babicovy dobroty - krkovička |
|
Krkovici nenaklepáváme, osolíme, opepříme a hodně z obou stran potřeme hořčicí. Na každý plátek dáme jednu menší, na kolečka nakrájenou cibuli a plátky anglické, může být i uzený bůček, nebo Váhalova slanina. Pevně zabalíme do alobalu, aby nám nevyt...
|
|
|
Nejlepší recept na Vepřová líčka v pikantní marinádě |
|
Zázvor očistíme, nakrájíme na menší kousky a přes lis na česnek nadrtíme. V míse promícháme všechny suroviny na marinádu, přidáme mírně osolená líčka a dáme přes noc odpočinout do lednice. Očištěné řapíky a cibuli nakrájíme na půlkolečka, žamp...
|
|
|
Recept na Lašské žebírko |
|
Mírně naklepaká žebírka po stranách nařízneme.Na nakrájené rozpuštěné slanině na orestujeme cibuli, přidáme a orestujeme maso.(Maso můžeme vytáhnout, já ho dám na stranu kastrolu)a přidáme protlak, krátce opečeme, přidáme papriku a podlijeme vývarem a ...
|
|
|
Domažlické vepřové ragú |
|
Maso nakrájíme na kostky. Cibuli nasekáme najemno a orestujeme na sádle dorůžova. Přidáme mletou papriku, necháme zpěnit, přidáme maso a krátce ho restujeme. Poté podlijeme polovinou vývaru a dusíme, dokud maso není měkké. Maso vyjmeme a šťávu vydusíme ...
|
|
|
Chalupářský šmitec |
|
Maso nakrájíme na nudličky, okořeníme, osolíme, promícháme s rozetřeným česnekem, zakapeme worchestrovou omáčkou a necháme 1 hodinu v chladu odležet. Maso vložíme na rozehřátý olej a zvolna opékáme. Přidáme očištěné a na plátky pokrájené žampiony, ...
|
|
|
Katův šleh a bramboráčky - recept od maminky |
|
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, zakápneme worcesterskou omáčkou, přidáme olej. Nemáme-li čerstvou feferonku, přidáme sušené chilli papričky (množství dle chuti). Lečo vyklopíme do sítka a necháme odkapat.. Oloupanou cibuli nakrájíme na cé...
|
|
|
Recept na Pečené uzené koleno |
|
Koleno opláchneme, očistíme. Tenkým nožem uděláme tři krátké řezy až ke kosti, aby se koleno lépe provařilo. Dáme vařit na 15 minut a pak vodu vyměníme. Odstraníme tím trochu chemikálií. Do vyměněné vody dáme větvičky rozmarýnu, "šišky" pepře, cibu...
|
|
|
1 | 2 | 3 ... 70 | Nalezeno: 1420 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|