|
Recepty -
Studená kuchyně medStudená kuchyně - návody k vaření - online kuchařka
| Studené pokrmy mají ve srovnání s teplou kuchyní několik předností: výroba není časově omezena; můžeme je podávat ve větším časovém odstupu od výroby; zeleninu a ovoce používáme v syrovém stavu; můžeme je podávat v kterékoliv denní době; hospodárné vyžití surovin; lze obměnami vytvářet nové výrobky; splňují předpoklady biologicky hodnotné stravy(saláty, ovoce); jsou čím dál víc oblíbenější; cenová dostupnost. Jejich NEVÝHODOU je oproti teplé k. že jejich vůně není výrazná.
Med je hustá sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami (případně i jiným hmyzem) sběrem a zahušťováním sladkých šťáv – především nektaru z květů (tzv. med květový) a výměšků hmyzu (tzv. medovice), kterou vylučují například mšice. Sběrem a přetvořením medovice vzniká medovicový med neboli lesní med. Tmavost lesního medu je způsobena barvivy obsaženými v míze lesních dřevin. Med má zvláštní chuť, pro kterou mu někteří lidé dávají přednost před cukrem a jinými sladidly. Má vhodné chemické vlastnosti pro pečení. Kapalný med se nekazí. Díky vysokému obsahu cukru ničí bakterie procesem zvaným osmolýza (prasknutí buňky destrukcí buněčné membrány). Nemohou se na něm uchytit ani kvasinky ze vzduchu, protože obsah vody je příliš nízký. Přírodní neupravený med má obsah vody asi 14–18 %. Je-li obsah vody pod 18 %, nemůže se v medu množit prakticky žádný organismus. Při dlouhodobém skladování při pokojové (nebo vyšší) teplotě se může díky sedimentaci (usazování) cukrů na povrchu medu v nádobě vytvořit tenká řidší vrstvička, v níž se rozmnoží osmofilní druhy kvasinek (zkvášejí koncentrované roztoky cukrů – nad 50 %), které jsou v medu přirozeně obsaženy. Takové kvašení ovlivňuje především senzorické, nikoliv nutriční vlastnosti medu. Než se začal v evropské kuchyni používat třtinový a posléze i řepný cukr, hlavním sladidlem byl med. Až do 17. století se používal zejména do kaší, některých druhů chleba, nápojů (medovina), ale i masitých jídel, na některé věci se však nehodil (např. piškot a cukrovinky). Dost časté bylo spojení medu a pepře (peprník→perník), zázvoru, šafránu. Po 2700 let byl med užíván pro léčení chorob včetně tropických až do plného pochopení příčin infekce v moderních dobách a nasazení antibiotik. Lidové používání medu se tak dostalo vědeckého vysvětlení: med působí jako antibakteriální/antiseptický činitel. Antibakteriální vlastnosti medu jsou výsledkem nízké aktivity vody v medu způsobující osmózu, efekt peroxidu vodíku a vysoké kyselosti. Český med, který produkují domácí včelaři, patří k nejkvalitnějším výrobkům. Pravidla vydaná v roce 1999 Českým svazem včelařů pro regionální známku Český med jsou přísnější, než evropská směrnice pro med i česká vyhláška ministerstva zemědělství.11 V českých obchodech se však objevují medy či směsi medů ze zahraničí, jejichž obsah bývá často nedobrý. Jedná se o produkty, které obsahují jen málo medu, výrobky jsou směsicí škrobu kukuřice, třtiny a různých sirupů. V těchto "medech" se často nachází velké procento hydroxymethylfurfuralu, což znamená, že tento výrobek byl prakticky uvařen a tím pádem znehodnocen. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 10 receptů | Zobrazuji: 1-10 receptů | |
Španělské tapas |
|
Postup TAPENADE: Všechny ingredience mimo soli a pepře dáme do misky a tyčovým mixerem rozmixujeme. Pak dochutíme pepřem a solí. Podáváme s bilým pečivem. Tapenade je také výborné třeba s pečenými bramborami nebo těstovinami. Tapenade lze udělat nejen z ol...
|
|
|
Roládky z toustového chleba |
|
Na sladké roládky se více hodí světlý chléb, na slané ten tmavý. Toustovým plátkům odkrojíme kůrku a na pevné podložce (prkénko) s potravinovou fólií každý plátek rozválíme válečkem na placičku. Chléb tím zhutní. Potřeme zvolenou pomazánkou (jen te...
|
|
|
|
Recept na Kvetoucí kaktus |
|
Na dno květináče dám do pytlíku trochu kamínků aby nám zatížil květináč, pak si vyříznu z kartónu kolo podle vrchního průměru tak 3 cm od vrchu květináče a do něj udělám otvor podle toho, jaký máte průměr salámu. Položíte papír do květináče a p...
|
|
|
Nejlepší recept na Vymazlené tvarůžky |
|
tvarůžky si rozložíme na jednotlivá kolečka cibuli nakrájíme na"céčka" feferonky na hrubo v oleji prošleháme hořčici, přidáme pokrájenou petrželku, medvědí česnek, kuličky pepře a sušená rajčata do sklenice se šroubovacím uzávěrem vrstvíme stř...
|
|
|
Recept na Medvědí dip |
|
Všetky suroviny zmiešame, necháme odstáť v chladničke. Možno použiť iba jogurt. Používam aj ako zálievku na hocijaký šalát....
|
|
|
|
Startovací snídaně |
|
Na suché pánvi si mírně opečeme ořechy a lupínky mandlí tak, až se na lupíncích udělají světle hnědé skvrnky. Dáváme pozor, abychom je nespálili. Banán nakrájíme na kolečka, kiwi oloupeme a nakrájíme na kolečka a vše dáme do misky. Posypeme opečeným...
|
|
|
Jogurtová zmrzlina s medvědím česnekem pro Magdalenku |
|
Z bílků se špetkou soli ušleháme pevný sníh. Listy česneku pokrájíme na velmi jemné kousky. Do jogurtu vmícháme ušlehaný sníh, česnek a osolíme podle chuti. Ve vhodné nádobě dáme do mrazáku a každou půl hodinku promícháme, aby nám nevznikl tuhý blok a...
|
|
|
Zmrzlina jahodová |
|
Jadody namačkáme vidličkou, přidáme cukr + jogurt a lehce vmícháme našlehanou smetanu, dáme zamrazit - trochu námahy u porcování je potřeba, ale ta chuť za to stojí :)...
|
|
|
| Nalezeno: 10 receptů | Zobrazuji: 1-10 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|