|
Recepty -
Studená kuchyně celerStudená kuchyně - návody k vaření - online kuchařka
| Studené pokrmy mají ve srovnání s teplou kuchyní několik předností: výroba není časově omezena; můžeme je podávat ve větším časovém odstupu od výroby; zeleninu a ovoce používáme v syrovém stavu; můžeme je podávat v kterékoliv denní době; hospodárné vyžití surovin; lze obměnami vytvářet nové výrobky; splňují předpoklady biologicky hodnotné stravy(saláty, ovoce); jsou čím dál víc oblíbenější; cenová dostupnost. Jejich NEVÝHODOU je oproti teplé k. že jejich vůně není výrazná.
Celer je dvouletá bylina z čeledi miříkovité (Apiaceae). Je pěstována jako kořenová zelenina pro své bulvy a listy. Listy, zvláště jejich řapíky, se vybělují, aby měly křehčí chuť. Obsahuje bílkoviny, silice, puriny, glycidy, apiin, cholin, vitamíny B1, B2, PP, a asi 7 mg vitamínu C ve 100 g hmoty; z minerálních látek především vápník, sodík, draslík, hořčík a fosfor. Je to výrazné aróma balkanské, středomořské, americké i anglické kuchyně. Celer spolu s mrkví a petrželí se přidává do polévek, pod hovězí pečeni, k připravě vařeného nebo syrového salátu. Celerová nať i semeno je častou součástí kořeninových směsí pro grilování. Mezi koření řadíme celer především pro silně aromatická a nahořklá semena, pro něž je pěstován ve Francii, Indii a v USA. Semena se používají k příprávě tzv. celerové soli obsahující alespoň 8 % rozemletých plodů, které tvarem připomínají plody anýzu. Celerová sůl je typickým kořením rybích pokrmů, zeleniny a kroket. Vedle semen můžeme také kořenit celerovými listy, které spolu s řapíkem vaříme zároveň s pokrmem a před podáním odstraňujeme. Listy, zbavené silné části řapíku, lze snadno usušit, zachovávají si své aroma a poslouží nám dobře v zimních měsících. Celerová nať se používá často i k průmyslové přípravě polévek a do různých směsí koření. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 6 receptů | Zobrazuji: 1-6 receptů | |
Kuřecí koktejl - recept od maminky |
|
Grilované kuře obereme od kostí a nakrájíme na malé kousky. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme je ke kuřeti. Šlehačku vyšleháme dotuha. Kuře s jablky spojíme Majolkou® a pak zlehka vmícháme šlehačku. Osolíme,...
|
|
|
Sulc (huspenina) |
|
Nožičky, kolena a jazyk zalejeme studenou vodou, aby byly ponořené, přidáme koření v látkovém uzlíčku, osolíme a necháme zvolna vařit do hodně měkka. Uvařené částečně vychladlé maso obereme z kostí (jazyk je nutno oloupat), zvážíme, nakrájíme na drob...
|
|
|
Recept na Norské vejce |
|
Vlašský salát připravíme takto: Brambory uvařit ve slupce, studené oloupat a nakrájet na drobné kostičky. Přidat nakrájené sterilované okurky, syrovou cibuli a kápii, uvařenou mrkev a celer - vše na drobné kostičky. Přidat sterilovaný hrášek. Gothajský sal...
|
|
|
Těstovinový salát se šunkou a kořenovou zeleninou |
|
Těstoviny uvaříme podle návodu a necháme dobře vychladnout. Kořenovou zeleninu si taktéž uvaříme a necháme vychladnout. Pak ji nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle, šunku nakrájíme na drobné kostičky, cibuli nakrájíme drobněji, přidáme tatarskou om...
|
|
|
Řapíkatý celer s pomazánkou |
|
Řapíky nakrájame na menšie kúsky, príp. vlákna z hrubšej časti odstránime, naplníme pomazánkou. Podávame v rámci studeného pohostenia s banketkami, krekrami a pod....
|
|
|
Nejlepší recept na Hermelínovo-vaječný salát |
|
Hermelíny nakrájíme na malé kostičky, přidáme majonézu, sůl, pepř a plnotučnou hořčici. Opatrně spojíme v celistvou směs tak aby nedošlo k přílišné devastaci kostiček hermelínu. Okurky a plátek celeru nakrájíme na malé kostičky a přidáme k hermelíno...
|
|
|
| Nalezeno: 6 receptů | Zobrazuji: 1-6 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|