|
Recepty -
Slané pečivo česnekSlané pečivo - návody k vaření - online kuchařka
| Slané pečivo dochutíme například čerstvými jemně nasekanými bylinkami – bazalkou, pažitkou, tymiánem, oreganem…, nebo přidáme směsi koření.
Česnek kuchyňský patrně pochází ze střední Asie, kde vznikl z planého druhu Allium longicuspis. Původní vlastí česneku je Mongolsko (Džungarsko) a Kirgizské stepi. Odtud ho brzy Mongolové přivezli do Číny. Jak se dovídáme z Herodotových zpráv, byl i ve velkém pěstován i ve starém Egyptě. Česnek byl dokonce považován za posvátnou rostlinu a Řekové a Římané ve starověku mu připisovali posilující účinky a dávali ho jíst svým vojákům na válečných výpravách, patriciové jím však opovrhovali a krmili laciným česnekem jako hlavní potravou své otroky. Česnek byl odedávna oblíbeným pokrmem Židů. Česnek je použitelný jako koření. Má charakteristické aroma, které způsobuje silice zvaná aliin. Česnek hraje významnou roli právě u národů s vyhlášenou kuchyní, počínaje Francií a konče Čínou. Jeho použití je všestranné: čerstvý rozetřený se solí do zelených salátů, jinak do omáček, k zelenině, k masům (skopovému a hovězímu), do salámů a k rybám. Pro použití u nás je nejzdravější česnek český, který je typický vyšším množstvím silic, výraznější a příjemnější chutí. Česnek je bohatý na vitamíny A, B a C, selen, vápník a jód. Dalšími obsaženými látkami jsou flavonoidy, polysacharidy, lutamylpeptidy, steroidní a triterpenové saponiny a lektiny. Má pozitivní účinky především na obranyschopnost organismu a trávení. V lidovém léčitelství je používán jako účinné antiseptikum a antibiotikum (viz alicin), snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, prospívá srdci a pročišťuje cévy, proti nadýmání, proti kornatění tepen, ničí parazity ve střevech a v kombinaci s medem se používá při nachlazení a chřipce. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 93 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 | 3 | 4 |
TNT - tuze návykové tyčinky :-) |
|
Do robotu, pekárny nebo misky nalijte šlehačku, do ní dejte 5 stroužků prolisovaného česneku, sůl a koření, žloutek, promíchejte a přidejte tuk, jemně nastrouhaný sýr, mouku s práškem do pečiva. Vypracujte vláčné těsto. Z něho vyválejte plát o síle cc...
|
|
|
Nejlepší recept na Věnečky na slano |
|
Věnečky - ve vodě rozpustíme tuk, přidáme mouku, promícháme a hned stáhneme s plamene. Znovu promícháme až se vytvoří kompaktní hmota a necháme vychladnout. Když je směs vychladlá vmíchame vajíčka - jednotlivš za sebou. Na plech dáme pečící papír a na...
|
|
|
Plněné rohlíčky - slané |
|
Těsto: Ze surovin na těsto vypracujeme těsto. Možná budeme muset přidat ještě trochu mouky, aby se nelepilo. Záleží na druhu jogurtu ... Poté ho vyválíme na kruhový plát, a rozdělíme na osminky. Na každý kraj(široký) dáme náplň a zabalíme směrem ke st...
|
|
|
Recept na Slaný závin z tvarohového těsta |
|
Uděláme si těsto z mouky, tvarohu, tuku a soli. Je vhodné si ho udělat den dopředu a uložit do lednice. Na pánvi rozehřejeme olej, vložíme cibuli nakrájená na půlkolečka, uzeninu na nudličky a necháme chvilku restovat. Pak přidáme žampiony bez nálevu, ke...
|
|
|
Pirožky od Božky |
|
Listové těsto - 500g, si rozdělíme na 3 části, každou z nich si trochu podsypeme hladkou moukou a vyválíme na plát o síle cca 4 mm. Vykrájíme kolečka, doprostřed dáme náplň a pomocí formičky stiskneme do tvaru pirohu. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posolí...
|
|
|
Nejlepší recept na Slaný tvarohový závin II. |
|
Všechny suroviny na těsto smícháme a vypracujeme těsto, které dáme asi na 2 hodiny do chladničky. Vyválíme dva pláty, které potřeme kečupem utřeným s česnek a bazalkou. Na kečup dáme plátky anglické slaniny, plátkový sýr a navrch šunku. Vše posypeme na...
|
|
|
Masové taštičky s Lučinou - recept od maminky |
|
Cibuli orestujeme společně s česnekem na oleji, přidáme mleté maso a restujeme tak dlouho, dokud se maso nerozpadá na kousky. Osolíme, okořeníme dle chuti a necháme vychladnout. Listové těsto rozválíme na tenký plát, vykrajovátkem vykrájíme kolečka (já měl...
|
|
|
Staročeské chlebové placky |
|
Těsto můžeme udělat v domácí pekárně nebo jak jsme zvyklí. Vykynuté ne moc tuhé těsto odebíráme po částech, každý kousek od prostředka ke krajům rozválíme na tenkou placku a pečeme ideálně na tálu kamen nebo na suché teflonové pánvi z obou stran, až...
|
|
|
Patero slaných závinů |
|
Obě balení listového těsta rozdělíme na 3 díly, abychom ve výsledku vytvořli 6 závinů. 1) Listové těsto vyválíme, prostředek posypeme strouhankou a poklademe plátky slaniny, kousky hrušek a plátky nivy. Zavineme, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posype...
|
|
|
Rychlé krekry |
|
Suroviny na těsto rychle zpracujeme a vyválíme asi na 4 mm silný plát. Rádýlkem vykrajujeme tvary (lze použít i různé formičky). Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme semínky a pečeme na 160 stupňů, dokud nezezlátnou. Skvělé jsou i druhý den...
|
|
|
Domácí Bakerolls - recept od maminky |
|
Vlastně celý tento recept je o improvizaci a o tom, co každému chutná. 1. Začneme tím, že si rohlíky nakrájíme buď ručně, nebo na kuchyňském kráječi na co nejtenčí kousky (asi tak tenké jako originální Bakerolls) 2. Připravíme si česnekovou směr. ...
|
|
|
Česnekové trojhránky s postupem |
|
Těsto zaděláme obvyklým způsobem, jen vařené brambory nejprve promícháme s moukou, solí a vegetou. Po vykynutí rozdělíme na 6 bochánků, z každého vyválíme plát, potřeme ho česnekovým máslem, posypeme uzeninou a sýrem. Zavineme a necháme na plechu vymazan...
|
|
|
Domácí chléb (výborný) |
|
Po 8-12ti hodinách (ale třeba i po 6ti,všechno je to o teple pro to těsto a jak hutný nebo nadýchaný chléb preferujete) Těsto vyndáme na pomoučený vál a gumovou stěrkou nebo pomoučenýma rukama roztaháme na placku cca 2-4cm tlustou. Necháme 15min odpočívat. ...
|
|
|
Sýrová kolečka |
|
ze surovin na těsto, uděláme těsto které dáme nachvilku do chladu, lépe se pak válí. Mezi tím si připravíme náplň je velice jednoduchá. Sýr nastrouháme na struhadle jako na bramboráky a promícháme s máslem.. Těsto vyndáme z chladu, vyválíme placku ne m...
|
|
|
Chléb z ovesných vloček |
|
Vločky si namočíme do vody na 30 minut. Přidáme k nim 2 žloutky, tvaroh, sůl a česnek. Jemně vmícháme prášek do pečiva. Bílky ušleháme se špetkou soli. Sníh opatrně přimícháme k vločkám. Formu si vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Těsto dám...
|
|
|
Slaný závin s cuketou |
|
Nejprve si připravíme náplň, na olivovém oleji si lehce zasmahneme polovinu na kolečka nakrájeného pórku a přidáme maso, prosmažíme, přidáme pokrájená rajčata, bylinky, česnek, trochu vody, polovinu cukety nastrouhané na větším struhadle a červené víno, ...
|
|
|
Mini pizza |
|
Nejprve si rozválíme těsto, ze kterého potom vykrájíme kolečka o průměru asi 3 cm. V misce si smícháme kečup s prolisovaným česnekem, přidáme dle chuti koření a zamícháme. Potom naneseme kečupovou směs na vykrájená kolečka, dále přidáme kousek šunky, ...
|
|
|
Slané houstičky se dvěma druhy pomazánek |
|
Z hladké mouky, droždí, sádla, soli vypracuje těsto teplou vodou, necháme 20 min kynout. Z těsta vytvoříme malé kuličky, potřeme vejcem, posolíme hrubou solí, okmínujeme a dáme péct. Ve výsledku plníme pomazánkami....
|
|
|
Řecké slané šátečky Spanakopita |
|
Na rozehřátém olivovém oleji orestujeme na plátky nakrájený česnek (asi dvě minuty), přidáme špenátové lístky a necháme je zavadnout. Osolíme, odpaříme veškerou tekutinu a necháme prochladnout. Poté nasekáme, přidáme sušená rajčata nakrájená na drobn...
|
|
|
Slané variace z listového těsta |
|
Šneci: Rozválet listové těsto, potřít kečupem, posypat kořením (použila jsem italské), poklást šunkou a posypat strouhaným sýrem, stočit jako závin a krájet centimetrové plátky, ty klademe řezem na plech s pečícím papírem. Upečeme při vyšší teplotě....
|
|
|
1 | 2 | 3 | 4 | Nalezeno: 93 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|