|
Recepty -
Sladká jídla pomerančSladká jídla - návody k vaření - online kuchařka
| Sladká jídla jsou oblíbená především u dětí, zejména taková, která si mohou sami připravit, nebo s jejich přípravou pomoci rodičům. Nejsou to však jen děti, které s chutí sedají ke stolu obloženému sladkým pokrmem a proto bychom mohli sladká jídla zařadit do našeho jídelníčku častěji. Někteří se mohou obávat o svou linii, ale vězte, že sladkým jídlem přijmete téměř tolik kilojoulů, kolik byste přijali jakýmkoliv jiným poctivým jídlem. Na sladko se mohou připravovat různé druhy příloh, jako jsou například těstoviny či rýže. Těstoviny se dají připravovat se sladkým tvarohem, chutnější varianta je však s mletým mákem, posypané moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslem. Z rýže se pak připravují různé nákypy s jakýmkoli čerstvým, mraženým nebo kompotovaným ovocem. Z bramborového těsta můžeme připravovat bramborové šišeky, sypané mletým mákem, cukrem a polité rozpuštěným máslem. Dalším hitem sladkých jídel jsou buchtičky se šódó, plněné palačinky marmeládou nebo ovocem a zmrzlinou a také samozřejmě ovocné knedlíky, ať už jsou kynuté a nebo tvarohové. Oboje můžeme sypat nastrouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a polévat rozpuštěným máslem.
Pomeranč je plod pomerančovníku pravého (Citrus sinensis) z čeledi routovité (Rutaceae). Pomerančovníky jsou stromy, zřídka i keře. Pochází pravděpodobně ze subtropických hraničních oblastí Číny a Vietnamu, nikde neroste jako planá rostlina. V 15. století byl do Evropy dovezen portugalskými obchodníky a záhy po objevení Ameriky i tam. Nyní je rozšířen do všech subtropických oblastí, v tropech se mu pro přílišnou vlhkost nedaří. Jde o nejvíce pěstované citrusové ovoce. Plody jsou kvalitním zdrojem vitamínu C a konzumují se čerstvé, kompotují se nebo lisují na osvěžující šťávu. Téměř 90% produkce pomerančů je průmyslově zpracováno. Ze slupek se získává pektin a hlavně esenciální oleje, které slouží k aromatizaci potravin a v kosmetice, v menší míře se používají v lékařství k výrobě tinktur. Květu se pro jeho vůní a chuť používá jako upravující složka řady čajových směsí. V lidovém lékařství se užívají okvětní plátky svařené se solí k uklidnění nervů, proti astmatu, vysokému tlaku, horečce a zvracení, svařené s cukrem proti nechutenství. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 15 receptů | Zobrazuji: 1-15 receptů | |
Vyborná mrkvová buchta |
|
Cukr, olej a vejce trochu rozšlehat a přidat nastrouhanou mrkev, kůru, rozinky. Mouku, prášek, koření prosít do řídkého těsta. POZOR! Těsto musí byt řidké. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme při 175st. 40 až 45 min. Necháme schládnout...
|
|
|
Jablečno - pudinkové pyré |
|
Jablka nakrájíme na malé kousky, dáme do hrnce a podlijeme trochou vody. Přidáme skořici, hřebíčky, citr. šťávu, cukry a oloupaný pomeranč rozebraný na měsíčky. Dusíme než se nám jablíčka začnou rozpadat. Poté vyjmeme koření a pomeranč. Za stálého ...
|
|
|
Voňavý rýžový koláč |
|
Nejprve máslem vymažeme rozkládací dortovou formu o průměru 28cm. Na křehké těsto nejprve utřeme máslo s moučkovým cukrem, přidáme špetku soli, mouku, vanilkovou esenci, citronovou kůru a žloutky. Nejlépe to jde rukou. Až směs vypadá jako hrubá drobenka, p...
|
|
|
Jahodový tataráček |
|
Jahody očistíme , propláchneme a nakrájíme na kostky. Přendáme do misky přidáme cukr krystal a promícháme. Necháme pár minut odležet. Mezi tím si připravíme mascarpone krém do kterého zamícháme vanilkový cukr. Ve vodní lázní necháme rozpustit čokoládu ...
|
|
|
Pomerančové knedlíky z tvarohového těsta |
|
Z uvedených surovin vypracujte těsto a nechte ho 90 až 120 minut odpočívat. Každý z Vás jistě ovocné tvarohové knedlíky dělá, tak můžete připravit těsto, na jaké jste zvyklí, ale já mám nejraději tenhle recept hvězdného kuchaře Romana Pauluse. Knedlíky...
|
|
|
Recept na Křupan / podle amerického receptu - "Apple crisp" / |
|
Zapékací misku vymažeme máslem. Nakrájíme do ní jablka, se slupkami je pokrm ale přece jen zajímavější, jak chutově, tak barevně. Zakápneme citronovou a pomerančovou šťávou a posypeme skořicí. Z vloček, hnědého třtinového cukru a změklého másla ud...
|
|
|
Palačinky s pomerančovou omáčkou |
|
Metličkou si vyšleháme těsto, které necháme alespoň 1,5hod odpočinout, aby mouka mohla pracovat, jelikož celozrnné to trvá déle než klasické. Poté si naběračkou nalijeme tenkou vrstvu těsta na rozpálenou pánev a na mírném plameni opečeme z jedné strany, o...
|
|
|
Recept na Meruňková miska s karamelem |
|
Opláchnuté meruňky namočíme na hodinu do pom. štavy a rumu. Uvaříme si rýži podle návodu na obale. Ovoce ve štávě rozmixujeme a přidáme k uvařené rýži, dochutíme vanilkou a cukrem. Nakonec přimícháme smetanu. Hotovou směsí plníme misky. Povrch sypeme hn...
|
|
|
Nejlepší recept na Těstoviny s pomerančem a banánem |
|
Uvaříme těstoviny dle našich zvyklostí, já měla již uvařená kolínka, která vařím na skus 13 minut, tudíž jsem prohřívala. Banán nakrájíme na plátky, pomeranč na díly a ještě překrojíme. Prohřejeme s těstovinami cca 7 minut., déle určitě ne. Oslad...
|
|
|
Banánové smaženky |
|
Smícháme cukr, pomerančovou a citronovou šťávu. Banány oloupeme a příčně nakrájíme na centimetrové plátky. Dáme do šťávy s cukrem a necháme chvíli odležet. Z mouky, mléka, oleje, vajec a skořice si umícháme hladké těstíčko, do kterého namáčíme p...
|
|
|
Rýžový pudink podle Zdeňka Trošky |
|
Důkladě omyté pomeranče nakrájíme na slabé plátky,položíme na plech,posypeme cukrem, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 120 stupňů asi 30 minut. Do hrnce nasypeme propláchnutou rýži, přidáme pomerančovou kůru, slazené mléko a 1/4 l vody.Vaříme,a...
|
|
|
Nejlepší recept na Opilý jahodový pohár s tvarohem |
|
Jahody očistíme, omyjeme a necháme okapat. Z pomerače vymačkáme šťávu, smícháme ji s vodkou a moučkovým cukrem. Přelijeme přes pokrájené jahody a na 1 hodinu uložíme do chladničky. Smetanu osladíme vanilkovým cukrem a ušleháme. Do tvarohu rozetřeme ml...
|
|
|
Banánovo-čokoládový krém |
|
Oloupané banány rozmixujeme na pyré, zůstanou-li nám menší kousíčky, vůbec to nevadí. Banánové pyré dáme do rendlíku, přidáme cukr a šťávu vymačkanou z jednoho pomeranče. Rendlík začneme zahřívat, až se směs začne vařit, povaříme asi 2-3 minuty....
|
|
|
Nejlepší recept na Jahody s jogurtem a rumem |
|
jahody omyjeme a rozpůlíme, polijeme je pomerančovou šťávou a necháme chvilku vychladit. Jogurt vyšleháme s cukrem, koňakem nebo rumem a se šťávou z jahod. Jahody narovnáme do skleniček nebo do pohárků a přelijeme jogurtovým krémem....
|
|
|
Flambované palačinky (Crêpes Suzette) |
|
Nastrouháme si kůru z poloviny omytého pomeranče. Vymačkáme si tolik šťávy z pomeranče aby to vydalo na pět lžic. Do pánve dáme nastrouhanou pomerančovou kůru i šťávu, máslo a cukr. Zahříváme na mírném ohni dokud se nám máslo nerozpustí. Každou pa...
|
|
| |
| Nalezeno: 15 receptů | Zobrazuji: 1-15 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|