|
Recepty -
Sladká jídla medSladká jídla - návody k vaření - online kuchařka
| Sladká jídla jsou oblíbená především u dětí, zejména taková, která si mohou sami připravit, nebo s jejich přípravou pomoci rodičům. Nejsou to však jen děti, které s chutí sedají ke stolu obloženému sladkým pokrmem a proto bychom mohli sladká jídla zařadit do našeho jídelníčku častěji. Někteří se mohou obávat o svou linii, ale vězte, že sladkým jídlem přijmete téměř tolik kilojoulů, kolik byste přijali jakýmkoliv jiným poctivým jídlem. Na sladko se mohou připravovat různé druhy příloh, jako jsou například těstoviny či rýže. Těstoviny se dají připravovat se sladkým tvarohem, chutnější varianta je však s mletým mákem, posypané moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslem. Z rýže se pak připravují různé nákypy s jakýmkoli čerstvým, mraženým nebo kompotovaným ovocem. Z bramborového těsta můžeme připravovat bramborové šišeky, sypané mletým mákem, cukrem a polité rozpuštěným máslem. Dalším hitem sladkých jídel jsou buchtičky se šódó, plněné palačinky marmeládou nebo ovocem a zmrzlinou a také samozřejmě ovocné knedlíky, ať už jsou kynuté a nebo tvarohové. Oboje můžeme sypat nastrouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a polévat rozpuštěným máslem.
Med je hustá sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami (případně i jiným hmyzem) sběrem a zahušťováním sladkých šťáv – především nektaru z květů (tzv. med květový) a výměšků hmyzu (tzv. medovice), kterou vylučují například mšice. Sběrem a přetvořením medovice vzniká medovicový med neboli lesní med. Tmavost lesního medu je způsobena barvivy obsaženými v míze lesních dřevin. Med má zvláštní chuť, pro kterou mu někteří lidé dávají přednost před cukrem a jinými sladidly. Má vhodné chemické vlastnosti pro pečení. Kapalný med se nekazí. Díky vysokému obsahu cukru ničí bakterie procesem zvaným osmolýza (prasknutí buňky destrukcí buněčné membrány). Nemohou se na něm uchytit ani kvasinky ze vzduchu, protože obsah vody je příliš nízký. Přírodní neupravený med má obsah vody asi 14–18 %. Je-li obsah vody pod 18 %, nemůže se v medu množit prakticky žádný organismus. Při dlouhodobém skladování při pokojové (nebo vyšší) teplotě se může díky sedimentaci (usazování) cukrů na povrchu medu v nádobě vytvořit tenká řidší vrstvička, v níž se rozmnoží osmofilní druhy kvasinek (zkvášejí koncentrované roztoky cukrů – nad 50 %), které jsou v medu přirozeně obsaženy. Takové kvašení ovlivňuje především senzorické, nikoliv nutriční vlastnosti medu. Než se začal v evropské kuchyni používat třtinový a posléze i řepný cukr, hlavním sladidlem byl med. Až do 17. století se používal zejména do kaší, některých druhů chleba, nápojů (medovina), ale i masitých jídel, na některé věci se však nehodil (např. piškot a cukrovinky). Dost časté bylo spojení medu a pepře (peprník→perník), zázvoru, šafránu. Po 2700 let byl med užíván pro léčení chorob včetně tropických až do plného pochopení příčin infekce v moderních dobách a nasazení antibiotik. Lidové používání medu se tak dostalo vědeckého vysvětlení: med působí jako antibakteriální/antiseptický činitel. Antibakteriální vlastnosti medu jsou výsledkem nízké aktivity vody v medu způsobující osmózu, efekt peroxidu vodíku a vysoké kyselosti. Český med, který produkují domácí včelaři, patří k nejkvalitnějším výrobkům. Pravidla vydaná v roce 1999 Českým svazem včelařů pro regionální známku Český med jsou přísnější, než evropská směrnice pro med i česká vyhláška ministerstva zemědělství.11 V českých obchodech se však objevují medy či směsi medů ze zahraničí, jejichž obsah bývá často nedobrý. Jedná se o produkty, které obsahují jen málo medu, výrobky jsou směsicí škrobu kukuřice, třtiny a různých sirupů. V těchto "medech" se často nachází velké procento hydroxymethylfurfuralu, což znamená, že tento výrobek byl prakticky uvařen a tím pádem znehodnocen. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 60 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 |
Zapékané müsli - domácí - recept od maminky |
|
Nakrájíme si ovoce a oříšky na menší kousky. Do hlubší pánve nalijeme vodu, zahřejeme, ale nevaříme! Přidáme med, necháme ho rozpustit. Poté přisypeme ovesné vločky a necháme je nasáknou vodu s medem. Pánev odložíme stranou. Vločky sesypeme do mísy a...
|
|
|
Jáhlové placičky |
|
Jáhly několikrát propláchneme horkou vodou, abychom je zbavili hořkosti. Mléko spolu s medem přivedeme k varu, vsypeme jáhly a povaříme 10min, odstavíme, vmícháme máslo a necháme pod pokličkou 15min dojít). Potom necháme vychladnout. Přidáme vejce, pudink a dr...
|
|
|
Perník na strouhání našich babiček - recept od maminky |
|
Med nebo sirob rozpustíme ve vlahém mléce. Do zadělávací mísy prosejeme mouku s kořením, zaděláme vlahým mlékem s medem nebo sirobem, přidáme rozšlehaná vejce a nakonec amonium rozmíchané v trošce mléka. Vypracujeme těsto a necháme je v chladu několik dní...
|
|
|
Baltašky |
|
Připravíte kynuté těsto, které máte osvědčené. Já dělám zásadně z hladké mouky a především postupem uvedeným v poznámce. Dvakrát kynuté těsto je pružnější, mastnější, lépe se s ním pracuje. Z tohoto těsta uděláte c o n e j m e n š í bucht...
|
|
|
Recept na Sladké lívance z vlasových nudlí |
|
Vše smícháme a smažíme lívance. Na talíř k nim přidáme to, co máme rádi. Chutnají ale i samostatně. Dají se tak využít i zbylé těstoviny a je to rychlovka. Zkoušela jsem připravit i v mikrovlné troubě. Jednoporcovou misku jsem vymazala máslem a vlnila 3 m...
|
|
|
Limetkový dort - recept od maminky |
|
Rozdrobte sušenky, rozpusťte máslo a smíchejte je s nimi. Vzniklou směs pečlivě napěchujte na dno dortové formy o průměru 24 centimetrů a nechte chvilku ztuhnout v lednici. 2. V misce smíchejte tvaroh se zakysanou smetanou, přidejte cukr a šťávu z limety.Nejl...
|
|
|
Kaše ke snídani - vegan |
|
Rostlinné mléko (cca 200ml na jednu porci) ohřejeme, nasypeme opatrně instantní kaši (kupuji ve zdravé výživě) podle toho, jak chceme aby kaše byla hustá, kdo má rád hustší, postupně přisypává do požadované hustoty. Nakonec dosladíme cukrem nebo sladěnkou ...
|
|
|
Recept na Ovesná kaše přes noc |
|
1) Smícháme vločky, mléko, extrakt a oslazovadlo. Dáme přes noc do lednice. 2) Ráno vmícháme podle naší chuti jakékoliv ovocné ingredience a můžeme podávat....
|
|
|
Nejlepší recept na Japonské Dorayaki |
|
1) Do misky si dáme obě vejce a rošleháme metličkou. (3 min.) 2) Po šlehání přidáme curk a med a opět šleháme 3 min. 3) Potom přidáme sodu rozpuštěnou v 50ml vody. 4) Pak přidáme mouku a zase pracujeme metličkou 5-6min (těsto musí být opravdu do hladka)...
|
|
|
Recept na Jahelná kaše |
|
Jahly dvakrat sparime vrouci vodou a dame do hrnce se sojovym mlekem (v pomeru 1 dil jahel, 3 dily sojoveho mleka). Privedeme k varu, snizime teplotu a za obcasneho promichani varime cca 10-15 minut nebo dokud se nevsakne skoro vsechna tekutina a jahly nejsou mekke. Pote sundame ...
|
|
|
Recept na Cuketová zemlbába-žemlovka |
|
Pečící nádobu potřeme máslem na to dáme na kolečka pokrájené rohlíky./první vrstva může být vyšší až 2cm široké kolečka/Cuketu dáme do hrnce a přidáme cukr,med,skořici,kys.citronovou,hřebíček,rozinky a ořechy a dáme vařit aby se vyvařila už tak ...
|
|
|
Nejlepší recept na Broskvové koláčky z listového těsta |
|
Rozválíme si listové těsto na plát silný půl až jeden centimetr. Vezmeme větší hrneček nebo misku o průměru cca 10cm a vykrájíme z těsta kolečka (pokud máme formičku na velká linecká kolečka, tím lépe :-)). Smícháme tvaroh s medem (popř. můžeme při...
|
|
|
Blinčiky z ovesných vloček |
|
Vločky nasypeme do mísy a zalijeme mlékem. Necháme asi 30 min. nabobtnat. Pak k nim přidáme nastrouhané jablko, mouku, cukr, špetku soli, skořici a žloutky. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Na pánvi na trošce oleje lžící děláme malé nízké lívane...
|
|
|
|
Jahodový tataráček |
|
Jahody očistíme , propláchneme a nakrájíme na kostky. Přendáme do misky přidáme cukr krystal a promícháme. Necháme pár minut odležet. Mezi tím si připravíme mascarpone krém do kterého zamícháme vanilkový cukr. Ve vodní lázní necháme rozpustit čokoládu ...
|
|
|
Nejlepší recept na Ovocné poháry z kefíru |
|
Mléko ohřejeme na zhruba 55°C a rozpustíme v něm želatinu. Kefír prošleháme s vanilkovým cukrem a cukrem dle potřeby, přidáme citrónové aroma, ušlehanou šlehačku a rozpuštěnou želatinu. Mírně houstnoucí hmotu dáváme po částech do pohárů a vrstvíme s...
|
|
|
|
Makové šišky 2v1 se švestkovou omáčkou |
|
Den předem uvařené brambory oloupejte a najemno ustrouhejte. Přidejte mouku, krupici, vejce, sůl mák a vypracujte hladké těsto, zdá-li se vám řídké, přidejte trochu krupičky. Z těsta tvarujte šišky a vařte je v lehce osolené vodě. Až vyplavou, vařte je ješ...
|
|
|
Kávové palačinky s tvarohovým krémem |
|
Z odměřeného množství mléka odebereme zhruba 100 ml, trošku ohřejeme a rozpustíme instantní kávu. Pokud nemáme granulovanou ale jemnou, tak můžeme přidat rovnou do celého množství. Přidáme vejce, mouku, špetku soli, cukr a metličkou si prošleháme spíš ř...
|
|
|
Palačinky s pomerančovou omáčkou |
|
Metličkou si vyšleháme těsto, které necháme alespoň 1,5hod odpočinout, aby mouka mohla pracovat, jelikož celozrnné to trvá déle než klasické. Poté si naběračkou nalijeme tenkou vrstvu těsta na rozpálenou pánev a na mírném plameni opečeme z jedné strany, o...
|
|
|
1 | 2 | Nalezeno: 60 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|