|
Recepty -
Sladká jídla mákSladká jídla - návody k vaření - online kuchařka
| Sladká jídla jsou oblíbená především u dětí, zejména taková, která si mohou sami připravit, nebo s jejich přípravou pomoci rodičům. Nejsou to však jen děti, které s chutí sedají ke stolu obloženému sladkým pokrmem a proto bychom mohli sladká jídla zařadit do našeho jídelníčku častěji. Někteří se mohou obávat o svou linii, ale vězte, že sladkým jídlem přijmete téměř tolik kilojoulů, kolik byste přijali jakýmkoliv jiným poctivým jídlem. Na sladko se mohou připravovat různé druhy příloh, jako jsou například těstoviny či rýže. Těstoviny se dají připravovat se sladkým tvarohem, chutnější varianta je však s mletým mákem, posypané moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslem. Z rýže se pak připravují různé nákypy s jakýmkoli čerstvým, mraženým nebo kompotovaným ovocem. Z bramborového těsta můžeme připravovat bramborové šišeky, sypané mletým mákem, cukrem a polité rozpuštěným máslem. Dalším hitem sladkých jídel jsou buchtičky se šódó, plněné palačinky marmeládou nebo ovocem a zmrzlinou a také samozřejmě ovocné knedlíky, ať už jsou kynuté a nebo tvarohové. Oboje můžeme sypat nastrouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a polévat rozpuštěným máslem.
Máky jsou jednoleté, dvouleté i vytrvalé byliny. Obsahují latex. Plody jsou tobolky – makovice.Téměř všechna produkce je určena pro potravinářství, makovina (makovice) je využívána ve farmacii. Mák se široce používá především při přípravě makového pečiva. Přes 4/5 produkce jsou exportovány, především do slovanských zemí, kde je mák tradiční pochoutkou. V západních zemích jsou makové produkty často pokládány za nevhodné, protože je částečně mylně předpokládáno, že obsahují návykové látky. V potravinářském máku, který je pěstovaný v České republice, by však morfinu a kodeinu mělo být jen nepatrné množství. Nedávný výzkum provedený lékařským týmem fakultní nemocnice v Plzni však naznačuje, že hodnoty těchto látek v krvi by mohly ve výjimečných případech dosáhnout hodnot, které sice k navození euforického stavu ještě nevedou, ale mohly by postihnout reakční rychlost řidiče. Při hodnocení policejní hlídkou by velké jedlíky makových koláčů proto mohlo čekat i obvinění z řízení pod vlivem omamných a psychotropních látek.7 Při sklizni máku je nutné klást důraz na zralost semene. Nedozrálé semeno máku může obsahovat více kodeinu, který má sedativní účinky. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 48 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 |
Peciválky - recept od maminky |
|
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Kvásek přelijeme do mísy, kde máme připravenou mouku, nastrouhané brambory, špetku soli a vejce. Z těchto surovin vypracujeme vláčné těsto, které necháme přikryté na teplém místě 30-45 mi...
|
|
|
Recept na Babiččiny blbouny |
|
Do mísy prosijeme všecku mouku a do ní uděláme větší důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, posypeme mouč. cukrem a zalijeme necelou polovinou vlažného mléka. trošku zasypeme moukou a promícháme - pouze to co je v důlku! Necháme vzejít kvásek cca 15 minut. Pa...
|
|
|
Recept na Hanácké hertepláky |
|
Nejlépe den předem brambory uvaříme ve slupce doměkka. Oloupeme je a najemno nastrouháme. Pak je smícháme s moukou a se solí a zpracujeme v těsto, které se nelepí, není příliš tuhé ani řídké. Na pomoučeném vále vyvalujeme tenké placky, které opékáme n...
|
|
|
Nejlepší recept na Hlučínské koláče |
|
Smíšením surovin nachystáme posypku a dáme do chladna. Nachystáme náplně. Do mísy prosejeme teplou mouku, osolíme a přidáme z části vlažného mléka, 1 KL cukru a kvasnic vzejitý kvásek a v teplém mléce rozmíchané žloutky a cukr. Zpracujeme těsto a na z...
|
|
|
Beléšky/vdolky na plotně - recept od maminky |
|
Tradičním způsobem vytvoříme kvásek, vypracujeme (dost tuhé) těsto a necháme vykynout. Mezitím dáme na sporák plotýnku, a dáme ji rozehřívat na minimum. Když je těsto nakynuté, lžící vždy vykrojíme kousek těsta o velikosti vajíčka (či menší, dle vl...
|
|
|
Alpský knedlík s krémem |
|
Z mléka, cukru a kvasnic necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, sůl, vejce a kvásek. Vymícháme těsto, které necháme pořádně nakynout. Potom rozdělíme na díly (cca 18-20ks), naplníme lžící borůvek a lžičkou cukru, zabalíme a necháme ještě asi 10...
|
|
|
Kynuté pěry |
|
Rozdrobíme droždí do hrnečku, přidáme cukr a dobře zamícháme. Pak přidáme 1-2 lžíce mouky a asi polovinu vlahého mléka. Zamícháme, dáme na teplé místo a necháme vzejít kvásek. Když droždí vzejde (dělají se v roztoku bublinky a pěna) můžeme je nal...
|
|
|
Prajzké koláče -nekynuté |
|
Mouku promícháme s cukrem a solí, necháme vzejít kvasnice v troše teplého mléka s cukrem- vytvoříme kvásek. Žloutky rozmícháme ve zbytku teplého mléka a vlejeme do mísy s moukou. Přidáme olej a kvásek. Dobře zpracujeme. Těsto se nenechává kynout. Zpraco...
|
|
|
Metyja - recept od maminky |
|
Oloupané a na kousky nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě, uvařené slijeme, rozmačkáme na kaši, přidáme trochu teplého mléka a másla (jen rozmačkat, nešlehat). Tak zní teorie :-)). Já měla trochu uvařených brambor od oběda, na plotně v kastrůlku js...
|
|
|
Špecle s mákem |
|
Mouku, vejce, mléko a sůl vymícháme do hladkého těsta. Dáme vařit vodu a osolíme ji. Do vroucí vody přes cedník prolisujeme těsto, nebo ho natrháme lžičkou. Když špecle vyplavou, vyjmeme je do hrnce se studenou vodou. Pak přecedíme a promastíme. Přidáme m...
|
|
|
Babiččiny mrkvánky |
|
Z droždí, trochy mléka a špetky cukru připravíme kvásek a vykynulý ho vmícháme do mouky, přidáme žloutky, cukr, podle potřeby mléko, rozpuštěný a vychladlý tuk, sůl a fenykl. Těsto zpracujeme a necháme kynout. Nastrouhanou mrkev promícháme s krystalovým ...
|
|
|
Buchty na pare - recept od maminky |
|
Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Z múky, štipky soli, vajca, rozpusteného tuku a vykysnutého kvásku vymiešame cesto a necháme vykysnúť. Na pomúčenej doske potom cesto vyvaľkáme asi na 1 cm vysoko, rozkrájame na štvorce asi 7x7 cm (veľkost podľa v...
|
|
|
Recept na Ovocno - tvarohovo - strouhankové knedlíky |
|
Do mísící mísy dáme tvaroh, cukr, vejce, špetku soli a já mixérem rozhnětám na vláčnou kašičku. Pak opatrně přisypu najemno nastrouhanou str.housku a dál mixérem propracuji (používám metly, ne háky). Zkusím tuhost, kuchař pozná. Raději přisypu. Na vál...
|
|
|
Baltašky |
|
Připravíte kynuté těsto, které máte osvědčené. Já dělám zásadně z hladké mouky a především postupem uvedeným v poznámce. Dvakrát kynuté těsto je pružnější, mastnější, lépe se s ním pracuje. Z tohoto těsta uděláte c o n e j m e n š í bucht...
|
|
|
Nejlepší recept na Servítkový knedlík |
|
Mléko, rozpuštěné máslo, žloutky, sůl, mouku, droždí dáme v tomto pořadí do pekárny, pustíme program Těsto. Po jeho skončení vykynuté těsto rozdělíne na poloviny, každou ne moc tence vyválíme, potřeme povidly a zavineme jako roládu. Vaříme v páře cca...
|
|
|
Recept na Švestkové knedlíky z odpalovaného těsta |
|
Do vařícího mléka, v němž jsme rozpustili tuk a špetku soli, nasypeme prosetou mouku, a na mírném ohni mícháme, až vznikne hladké těsto, které se nechytá vařečky ani nádoby. Těsto necháme trochu prochladnout, vmícháme do něj jedno vejce a po chvíli mích...
|
|
|
Škubánky s mákem a povidlovou omáčkou - recept od maminky |
|
Recept ze staré kuchařky: Vezmi asi 1/2 kg brambor, pokrájej je na silné koláčky a dej do vody vařiti. Když se počnou vařiti, sečkej asi 1/4 hodiny, pak nasyp do škubánků 1/4 kg mouky (hrubé) a udělej násadou měchačky do mouky díru a dej zase as 10 minut vaři...
|
|
|
Makové šišky 2v1 se švestkovou omáčkou |
|
Den předem uvařené brambory oloupejte a najemno ustrouhejte. Přidejte mouku, krupici, vejce, sůl mák a vypracujte hladké těsto, zdá-li se vám řídké, přidejte trochu krupičky. Z těsta tvarujte šišky a vařte je v lehce osolené vodě. Až vyplavou, vařte je ješ...
|
|
|
Recept na Lívance s omáčkou z lesního ovoce a se zmrzlinou |
|
Šmakouna jemne nastrouháme, smícháme se zákysem, žloutkem, moukou a nakonec vmícháme sníh z jednoho bílku. na pánvi s olejem tvoříme lívanečky, které osmažímez obou stran. Ovoce prosladíme, malinko podlijeme vodou (mražené jsem prosladila, nechala rozpu...
|
|
|
Jáhlové škubánky s mákem |
|
Uvařené jáhly nasypeme do mísy, přisypeme vanilkový puding (sypký), kukuřičnou mouku a vodu (tolik, aby byla konzistence taková, aby z ní šly tvořit šišky). Dáme si vařit vodu, kterou osolíme a až voda vře, tak naházíme šišky a vaříme tak dlouho, doku...
|
|
|
1 | 2 | Nalezeno: 48 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|