|
Recept na Šípková marmeláda
Recept na Šípková marmeláda je zařazen v kategorii zavařeniny.
K přípravě Šípková marmeláda budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
šípky cukr.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Šípková marmeláda
Recept na Šípková marmeláda: Celé šípky si přineseme domů a opláchneme. Poté je připravíme na tepelné zpracování. Jsou zde dvě cesty, jedna relativně časově nenáročná (a jí se týká úvodní časový údaj) a druhá, která je na dlouhé večery. Druhá, náročnější, metoda předpokládá, že každý šípek zbavíme stopky, bubáka a odstraníme z něj špičkou nože či obrácenou stranou malé lžičky všechny pecičky. Je možné případně rozpůlené hodit do studené vody, promíchat a poté je vydloubávat. Tady počítejme s půl minutou až minutou na jeden šípek. Dále už stačí jen spočítat množství šípků, vydělit počtem členů rodiny a víme kolik nám to zabere. První, rychlejší, metoda předpokládá jen odříznutí bubáka, stopky a případné rozpůlení šípku. To trvá na kus tak do deseti vteřin. Má to ale své háčky, o čem bude dále. Ať plody připravíme na marmeládu prvním nebo druhým způsobem, v dalším kroku je hodíme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby je přikrývala a vaříme patnáct až třicet minut. Měly by nám aspoň trochu změknout, to určí dobu vaření. Nepřeháníme to ale, příliš dlouhá doba varu znamená méně cenných látek z ovoce ve vaší šípkové marmeládě. Změklé ovoce nahrubo (nesmí to být totální kaše, jen jakoby rozsekané ovoce) rozmixujeme i s vodou (nejpohodlnější je nějaký ponorný mixér) a nebo i s vodou je umeleme. Vzniklou hmotu propasírujeme co nejpečlivěji. Pokud jsme vybrali časově náročnější metodu čištění ovoce, po pořádném propasírování by nám měly zůstat jen slupičky a základ šípkové marmelády. Pokud jsme nechali v plodech i semínka, tak nám zůstane směs slupek, semínek promíchaná s trochou dužiny. Tu zalijeme malým množstvím vody - jen tak aby se kaše dala rozmíchat a necháme jen přejít varem. Znovu vše propasírujeme. A ještě jednou var a pasírování zopakujeme. A základ na zavařování je také hotov. Nyní nasypeme cukr. Množství není uvedeno, protože záleží od vaší chuti. Stačí poměr přibližně 1:4 (čtvrtina objemu cukru na objem šípků). Uvedeme do varu, stále mícháme a necháme cukr rozpustit. Ochutnáme a případně podle gusta ještě dosladíme (za stálého míchání). Odstavíme od ohně a uděláme test, jestli dobře tuhne. Kápneme lžičku šípkové marmelády na studený talíř a vložíme ji na chvíli do lednice, jestli nám poté neteče jako polévka, ale buď stojí nebo se přesouvá jako med, tak je vše v pořádku. Pokud teče, za stálého míchání vyvaříme ještě trochu tekutiny. No a nyní již jen horkou marmeládu nalijeme do sterilně čistých sklenic (stejně čistá musí být i víčka), které naskládáme do hrnce vyloženého nějakou utěrkou. Zalijeme téměř po víčko vodou a necháme na menším ohni zavařovat přibližně patnáct minut. Po uplynutí této doby sklenice vyndáme, otočíme víčkem vzhůru a necháme vychladnout. Dobrou chuť a hodně zdraví.
Poznámka k receptu na Šípková marmeláda: Šípky jsou jedním z nejlepších zdrojů vitamínu C na světě. Kam se na ně hrabou citrony, o jejich zdravotních účincích si můžete přečíst třeba zde http://www.prostezdravi.cz/sipky-zdravi-prospesna-... Šípková marmeláda se maže na pečivo nebo dává do bílého jogurtu. V tom druhém případě je lepší ji udělat sladší, zvláště pokud to budeme dávat mrňousovi a dítě má problémy s kyselou chutí. A nebo je nepostradatelným základem pro jednu z tradičních dobrot, která se dnes ale téměř nedělá (protože lidé nedělají marmeládu, ale jen si vše kupují v obchodech). Jde o šípkovou omáčku. Ale na ni recept někdy příště :)
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Šípková marmeláda, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: podle množství
- Datum vložení: 03.12.2012
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Zavařeniny
- Suroviny: šípky cukr
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na Šípková marmeláda,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Šípková marmeláda - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Šípková marmeláda
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|