|
Recepty -
Saláty pažitkaSaláty - návody k vaření - online kuchařka
| Salát je pokrm připravovaný z jednoho či více druhů potravin pokrájených na menší kousky a ochucených nejčastěji řídkou zálivkou nebo hustší omáčkou (dresinkem). Jako surovina k přípravě salátů se často používá zelenina, dále maso, sýr, pečivo, těstoviny, vejce, ovoce apod. Salát se podává k obohacení hlavního jídla, plnější saláty se mohou podávat jako hlavní chod. K chuťově méně výrazným druhům salátů podáváme vždy jemný (například vinegretkový dresink) a naopak k salátům s výraznou chutí patří pikantnější zálivky. Vinegretkový dresink je jeden z nejjednodušších dresinků, který lehce uděláme z octa a oleje. Případně můžeme podle chuti přidat různé bylinky, jež jsou pro dresinky velice důležité, pro svou chuť, vůni i pro účinky na zdraví. Používají se čerstvé, protože jen tak mají nejvyšší obsah vitaminů. Nejčastěji se používá petržel, bazalka, pažitka a oregano. Základem většiny dresinků je majonéza. Dnes se vyrábí ve průmyslově z pasterovaných vajec, ale domácí majonéza obsahuje syrová vejce. Dietní náhradou za tučný dresink je jogurt nebo nízkotučná smetana.
Pažitka je oblíbenou naťovou zeleninou. Obsahuje hodně vitamínů a minerálů, zvláště B2, C, vápník a draslík. (Ze 100 g pažitky získá naše tělo 10 mg vitamínu C.) Má cibulové aroma, které povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení. Používá se čerstvá, ale nedoporučuje se v sušeném stavu, protože ztrácí své aroma. Lepší je pažitku skladovat v zamražené podobě. V kuchyni má široké použití. Dá se jí ochutit chléb s máslem nebo polévky. Výborně chutná nasekaná do salátů či vaječných jídel, kde může nahradit cibuli, která má mnohem dominantnější chuť i vůni, ale i houbových pokrmů. Přidává se i k lehkým rybím specialitám nebo do omáček. Pro svou zelenou barvu bývá nejen kořením, ale i ozdobou jídel na talíři. Listy pažitky jsou zdrojem vitamínu C (až 100 mg ve 100 g čerstvé hmoty), dále obsahují provitamín A, vitamín B2, silici se sírou, minerální látky (soli vápníku, fosforu, draslíku, železa aj.) Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 52 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 |
Nejlepší recept na Salát z mangoldu |
|
Mangold umyjeme, pokrájame, vrátane stoniek. Tak isto mladú cibuľu a stonkový zeler. Do smotany vmiešame pretlačený cesnak, menšiu hrsť pažítky, soľ, korenie a prelejeme šalát. Podávame s krutónkami....
|
|
|
Nejlepší recept na Netradiční bramborový salát s chřestem |
|
Vajíčka si uvaříme natvrdo, oloupaný chřest uvaříme ve vodě, 100 ml vývaru si necháme a s masoxem povaříme, necháme vychladnout, na brambory je nejlépe si uvařit den dopředu, aby byly studené , pak je oloupeme a protlačíme na malé kostičky do mísy. Pak při...
|
|
|
Nejlepší recept na Bavorský bramborový salát |
|
Předem si uvaříme brambory a vývar. Cibuli nakrájíme, okurku omyjeme a necháme slupku a taky pokrájíme na kolečka. Brambory by měly jít krájet na plátky, pak i salát vypadá lépe. Vše v míse lehce promícháme. Nálev by měl být vychlazený a brambory mírně ...
|
|
|
Salát ze zavináčů - recept od maminky |
|
Okapané zavináče bez cibule nakrájíme na nudličky, vejce a rajčátka na čtvrtky, okurku s cibulí na kostičky. Měla jsem domácí sterilované okurky s mrkví, tak jsem použila i tu mrkev. Vše lehce poromícháme, spojíme Majolkou®, přidáme pažitku, podle pot...
|
|
|
Nejlepší recept na Těstovinový salát s Mozzarellou |
|
Těstoviny uvaříme ve slané vodě s 1 lžící olivového oleje. Necháme okapat a přendáme do větší mísy. Cibuli a šunku nakrájíme na drobno a vše dáme na pánev s olivovým olejem. Na mírném ohni restujeme tak dlouho, než nám cibulka změkne. Přidáme k těs...
|
|
|
Nejlepší recept na Těstovinový salát s čočkou |
|
Cestoviny a šošovicu uvaríme každé zvlášť a scedíme. Necháme odkvapkať a vychladnúť. Zmiešame vychladnutú šošovicu a cestoviny, nakrájané paradajky, cibuľu na polmesiačiky, kolieska redkvičky a pažitku. Zalejeme zálievkou z oleja, octu, worchestru, sol...
|
|
|
Celerová remuláda s topinkami - recept od maminky |
|
Celer oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Pokapeme citrónem a necháme chvilku odležet v chladnu. Do majonézy přidáme nastrouhané okurky, pokrájené kapary, bylinky, nastrouhaný žloutek a dochutíme hořčicí, solí a pepřem. Vmícháme k celeru a podáváme na...
|
|
|
Kadlíkův vajíčkový salát |
|
Tak jsem se ve čtvrtek dověděl, že mě o víkendu dojede navštívit skupina kamarádů. Začalo přemýšlení, čím je nasytit? Po prozkoumání zásob mě napadl vajíčkový salát, hlavně proto, že mě kolega trvale zásobuje nestandardníma vajíčkama ze svého chov...
|
|
|
Recept na Lehký salátek z ranných brambůrek s uzeným lososem |
|
1. Brambory důkladně omyjeme a nakrájíme na silnější plátky. Neloupeme! Uvaříme v osolené vodě doměkka a necháme vychladnout. 2. Mezitím si nakrájíme lososa na proužky, cibuli nadrobno. 3. Pažitku a kopr též nasekáme na malé kousky. Suroviny na záliv...
|
|
|
Salátový losos |
|
Salát, rajčátka a bylinky opláchneme. Ze salátu nejprve opatrně oddělíme pěkné listy, na porci počítáme 2 – 3 listy Zbytek salátu nakrájíme na drobné kousky, přidáme lososa i s olejem. Rajčátka nakrájíme na plátky (asi 3 z každého), bylinky nasekáme...
|
|
|
Salát s cizrnou - recept od maminky |
|
Cizrnu zalijeme 2 hrnky vody a necháme přes noc namočenou, druhý den přidáme 1 lžíci obyčejného octa a vaříme do změknutí - nesolíme. Po uvaření scedíme a necháme vychladnout. Rajčata, papriku, jarní cibulku, ředkvičky a sýr nakrájíme na kousky, smích...
|
|
|
Recept na Jarní vaječný salát |
|
Na nálev smícháme hořčici, vinnou omáčku, nálev z řepy, přidáme křen, okapaný olej z tuňáka, bylinky a dochutíme dle své chuti. Salát očistíme, opláchneme a obereme z něj vrchní největší listy podle počtu porcí. Zbylý salát nakrájíme na malé ko...
|
|
|
Zeleninový salát s kuřecím masem v palačinkách |
|
Na palačinky si prošleháme mléko, 1 vejce, mouku a trochu více posolíme než jsme zvyklí na sladké palačinky. Pokud je třeba, tak přidáme malinko mléka, taky nakonec vmícháme nakrájené bylinky a necháme chvíli odpočinout. Pak na minimálním množství oleje u...
|
|
|
Zeleninový salát s cottage sýrem a hořčicí |
|
Zeleninu nakrájejte na kostičky. Bylinky nasekejte najemno a smíchejte se zeleninou. K zelenině s bylinkami přidejte cottage sýr a řádně promíchejte. Poté přidejte kysanou smetanu smíchanou s cca lžící medu a hořčice. Řádně promíchejte, dochuťte solí, ...
|
|
|
Bramborovo - okurkový salát |
|
Brambory uvaříme ve slupce, necháme zchladnout do vlažna, oloupeme a nakrájíme na plátky. Přidáme k nim ředkvičky nakrájené na silnější plátky, okurku nastrouhanou na tenké plátky, cibuli a pažitku najemno. Zalijeme vyšlehanou zálivkou, promícháme a dáme ...
|
|
|
Recept na Bramborový švýcarský salát |
|
Brambory nakrájíme na drobné kostičky - používám kráječ na plátky vajec, kdy menší kousky brambor promáčknu vždy 2x obráceně a vzniknou malé hranolky. Okurky nakrájíme na menší kostky, cibuji a pažitku nakrájíme velice jemně a sýr nastrouháme na hrubé...
|
|
|
|
Mozzarella na salátu |
|
Rozmačkáme kapary a česnek, přidáme posekané bylinky, špetku soli, čerstvě mletý pepř a olej. Promícháme a do této marinády vmícháme okapané mozzarellové kuličky. Necháme do druhého dne v chladnu naležet. Připravíme salát: promícháme lupení s vinným...
|
|
|
|
Jarní sýrovo-salámový salát - recept od maminky |
|
Sýr i salám nakrájíme na nudličky velikosti zápalky, cibuli nakrájíme na tenoučké proužky, ředkvičky na tenké plátky a rajčata na malé kostičky. Vše dáme do mísy a přidáme nasekanou pažitku. Ocet dobře promícháme s hořčicí, přidáme sůl, pepř ...
|
|
|
1 | 2 | Nalezeno: 52 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|