|
Recepty -
Saláty cuketaSaláty - návody k vaření - online kuchařka
| Salát je pokrm připravovaný z jednoho či více druhů potravin pokrájených na menší kousky a ochucených nejčastěji řídkou zálivkou nebo hustší omáčkou (dresinkem). Jako surovina k přípravě salátů se často používá zelenina, dále maso, sýr, pečivo, těstoviny, vejce, ovoce apod. Salát se podává k obohacení hlavního jídla, plnější saláty se mohou podávat jako hlavní chod. K chuťově méně výrazným druhům salátů podáváme vždy jemný (například vinegretkový dresink) a naopak k salátům s výraznou chutí patří pikantnější zálivky. Vinegretkový dresink je jeden z nejjednodušších dresinků, který lehce uděláme z octa a oleje. Případně můžeme podle chuti přidat různé bylinky, jež jsou pro dresinky velice důležité, pro svou chuť, vůni i pro účinky na zdraví. Používají se čerstvé, protože jen tak mají nejvyšší obsah vitaminů. Nejčastěji se používá petržel, bazalka, pažitka a oregano. Základem většiny dresinků je majonéza. Dnes se vyrábí ve průmyslově z pasterovaných vajec, ale domácí majonéza obsahuje syrová vejce. Dietní náhradou za tučný dresink je jogurt nebo nízkotučná smetana.
Cuketa se používá především v kuchyni, a to na mnoho způsobů. Na rozdíl od okurek se téměř vždy podává tepelně upravená. To je ale jen zažitý stereotyp. protože cuketa je chutná i syrová, třeba jako součást zeleninových salátů. Sama o sobě má velmi jemnou chuť a naopak snadno přejímá chuť přísad, je tedy velmi vhodné ji silně kořenit a používat výrazné ingredience, jako je např. česnek. Známé jsou především pokrmy z dušené či zapečené cukety (populární je obdoba bramboráku zvaná cukeťák), také se však dělá plněná, smaží se jako bramborák i řízek, griluje se a výtečná je též cuketová polévka. Méně známé jsou recepty na sladkosti, saláty, pizzu či knedlíky. K přípravě pokrmů se také dají spotřebovat cuketové květy, a to především plněné. Ve Francii je cuketa známá jako zásadní přísada do ratatouille. Nejkvalitnější pro sklizeň jsou mladé cukety kolem 25 cm dlouhé, jejichž semena ještě nejsou plně vyvinutá a jsou tak měkká. Mladé cukety ani není třeba loupat. Častá sklizeň navíc rostliny nutí do remontantnosti (opakované plodnosti). Cuketa má velmi nízkou energetickou hodnotu, protože obsahuje kolem 91 % vody, jen trochu vlákniny a pouze kolem 4 % sacharidů. Nejcennější je vysoký obsah karotenu (až 5 mg %, jako např. u papriky) a minerálních látek , např. draslíku, který vyplavuje z těla nadbytečnou vodu a soli. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 13 receptů | Zobrazuji: 1-13 receptů | |
Lehky osvezujici salat z krup |
|
Vsechny suroviny smichame v salatove mise, v misce prosvedlame suroviny na zalivku a zalijeme. Dame na pul hodiny do lednice a muzeme jist....
|
|
|
Výborný salát s cizrnou a lososem |
|
Na pánvi nasucho opražíme slunečnicová semínka a dáme stranou. Cuketu nakrájíme na proužky, posypeme bazalkou a společně se špenátem chvilku podusíme. Před koncem přidáme dva utřené česneky a cizrnu. Směs přendáme do misky a necháme zchladnout. Uze...
|
|
|
Kuskus salát s klíčky - recept od maminky |
|
Kuskus zalijeme vařícím vývarem a necháme 5min odstát. Mezitím si očistíme a nakrájíme zeleninu (cuketu, papriky a pórek). pokud kuskus vypil všechen vývar, necháme ho vychladnout na pokojovou teplotu, smícháme s nakrájenou zeleninou, přidáme klíčky a zalije...
|
|
|
Recept na Cuketový salát |
|
Nejdříve si do kastrůlku dáme vodu, do ní vymačkáme citrón, přidáme cukr a důkladně promícháme, aby se zcela rozpustil. Menší mladou cuketu oloupeme, je-li čerstvě utržená můžeme ji ponechat se slupkou. Nastrouháme na hrubém struhadle na nudličky, opepř...
|
|
|
Recept na Lehký cuketový salát |
|
Naloženú cuketu vylejeme na sitko, necháme odkvapkať. Vajíčka prekrojíme a vyberieme žĺtky. Šunku a bielka pokrájame na kocôčky a dáme na cuketu. Žĺtka rozotrieme s horčicou a Majolkou® na kašičku a pridáme k cukete, pridáme nakrájanú šruchu a koren...
|
|
|
|
Cuketa ala Carpaccio |
|
Cuketu oloupat, loupáčkem na brambory nakrájet podélně po obvodu tenké plátky až k semínkům Med,olej, sůl,pepř,balsamiko prošlehat a naložit do toho aspoň na 15min cuketové plátky. Po rozležení naaranžovat na talíř, znovu posypat hrubě mletým pepřem, le...
|
|
|
|
|
Cuketový salát s rukolou a kapary |
|
Cuketu nastrouháme na tenké plátky, dáme do misky a jemně osolíme. Necháme chvíli odstát - trošku pustí vodu. Mezi tím připravíme zálivku - v uzavřené skleničce protřepeme ocet, cukr a hořčici. K cuketě přidáme rukolu, kapary a promícháme se zálivkou....
|
|
|
Nejlepší recept na Vydatný sezónní salát |
|
Nejprve si uvaříme fazolky v osolené vodě, což trvá cca 12 minut. Mezitím si na pánvi vyškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, kterou vyjmeme a na tuku opečeme osolené nakrájené kousky cukety. Fazolky slijeme, nakrájíme, přidáme k nim cukety, nakrájené j...
|
|
|
Teplý cuketový salát k masu, rybě a pod. |
|
Na oleji smažíme pokrájanú cibuľu, po chvíli pridáme na menšie kocky pokrájanú cuketu. Prehadzujeme, osolíme, okoreníme. Pridáme ocot a cukor (podľa chuti - možno vynechať), paradajky pokrájané na kocky a prehadzujeme ešte asi 1 minútu. Vypneme a vmiešame pet...
|
|
|
Nejlepší recept na Cuketový salát se smetanou |
|
Cuketu umyjeme, nakrájame na tenko, mierne posolíme a necháme odstáť. Potom mierne vytlačíme vodu, okoreníme, pokvapkáme citrónom. Vmiešame do smotany horčicu a pridáme k cukete spolu s nasekaným kôprom....
|
|
| |
| Nalezeno: 13 receptů | Zobrazuji: 1-13 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|