|
Recepty -
Ryby strouhankaRyby - návody k vaření - online kuchařka
| Rybí maso patří k velmi kvalitním potravinám, jehož vysoká nutriční hodnota vychází z jeho složení. Z dietního hlediska je v kapřím mase ceněný především obsah lehce stravitelných bílkovin a nízké množství tuků. Tuky v kapřím mase jsou zároveň zdrojem zdravotně prospěšných polynenasycených mastných kyselin řady n-3, které působí preventivně proti civilizačním chorobám. Nezanedbatelný je i obsah vitamínů a minerálních látek. Pro rybí maso je typický vysoký obsah vody (50 –83%), který souvisí také s obsahem tuků (1 až 35%). Obecně platí, že ryby s vyšším obsahem vody mají nižší obsah tuků. U kapra se obsah vody pohybuje kolem 70 % a z hlediska obsahu tuků patří mezi středně tučné ryby (2 – 9 %). Bílkoviny v kapřím mase jsou charakteristické svojí vysokou biologickou hodnotou. Z hlediska obsahu všech esenciálních aminokyselin jsou srovnatelné s bílkovinami teplokrevných zvířat a navíc se jednotlivé aminokyseliny nacházejí ve velmi příznivých poměrech. Lehká stravitelnost kapřího masa souvisí s obsahem krátkých svalových vláken. Velmi nízký obsah vazivových bílkovin a absence elastinu umožňuje navíc velmi snadnou a rychlou tepelnou úpravu. Množství tuku v kapřím mase je proměnlivé, pohybuje se v rozmezí 2 – 9 %. Obsah tuku i jeho kvalitu ovlivňuje mnoho faktorů, jako je například věk ryby, roční období a v nemalé míře i způsob výživy. V české kuchyni patří k nejčastějším úpravám kapřího masa tradiční vánoční smažený kapr. Vařením či dušením kapřího masa získáte kvalitní zdravé pokrmy, které jsou často využívány i v různých typech diet. K dalším oblíbeným úpravám patří pečení a grilování kapra.
Strouhanka se vyrábí strouháním či mletím suchého neochuceného pečiva, zejména rohlíků a housek. V kombinaci s moukou a rozšlehanými vejci tvoří trojobal, který slouží jako obalovací prostředek pro smažení masa, zeleniny, sýra a jiných pokrmů. Orestovaná strouhanka se přidává k pokrmům z chřestu. Ze strouhankového těsta lze připravovat smaženky. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 62 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 | 3 |
Pečenáče |
|
Z ryb odstraníme páteře, ale kůži necháme. Mírně osolíme a obalíme v trojobalu a usmažíme, jako řízky. Do vyšších sklenic si dáme vše, co je třeba do nálevu, mimo octu. Ryby naskládáme nastojato, pokud nemáme plochou nádobu, zalejeme octem, dolejeme vodu ...
|
|
|
Rybí karbanátky |
|
kapra vyfiletujeme, maso i s kůží pomeleme na hrubém strojku i s drobnějšími kostičkami , přidáme mleté maso, česnek, majoránku, sůl, vejce, pepř a na zahuštění trošku strouhanky, vše dle své chuti, uděláme tenčí karbanátky a osmažíme, jako příloha ...
|
|
|
|
Nejlepší recept na Lahůdkový amur na zelenině |
|
Očištěnou rybu nakrájíme na podkovy, osolíme, obalíme ve směsi mouky a kukuřičné strouhanky a krátce osmahneme na oleji, aby se maso zatáhlo. Zeleninu nakrájíme na větší kusy, dáme do pekáčku, osolíme a okořeníme, zakápneme olejem a promícháme. Dáme...
|
|
|
Nejlepší recept na Kapří karbanátky |
|
Z filetů odstraníme velké kosti. Maso umeleme s bůčkem, česnekem a cibulí. Přidáme ostatní ingredience, strouhanku a tvoříme karbanátky, které obalíme ve strouhance a usmažíme. Příloha : brambory...
|
|
|
Nejlepší recept na Mánkovy nakládané rybí karbanátky |
|
Ryby očistíme a vykucháme, odřízneme hlavy a celé i s kostmi pomeleme několikrát po sobě. Potom pomeleme i bůček, přidáme vejce, najemno pokrájenou cibuli, sůl, koření, trochu strouhanky, promícháme. Kávovou lžičkou vykrajujeme malé kousky, které zakulat...
|
|
|
Recept na Hejk pečený po seversku |
|
Hejka vykostíme (pokud to umíme), nakrájíme na porce, osolíme a zakapeme citrónem. Necháme odležet. Máslo rozehřejeme a částí dobře vymažeme zapékací misku. Naskládáme do ní odleželé porce ryby a potřeme je rozšlehaným vejcem. Posypeme strouhankou, pokap...
|
|
|
Recept na Domácí rybí karbenátky |
|
Očištěné a vykuchané ryby povaříme a vychladlé obereme a nameleme na masovém mlýnku.Kdo necmá rád moc mleté, může maso jen obrat - nemusíte mít strach, když tam zůstane nějaká ta kostička - v nálevu se dokonale rozloží a ve finále žádnou nenajdete. Na...
|
|
|
|
Recept na Kapří pečenáče |
|
Kapra (nejlépe filety bez kostí) nakrájíme na malé kousky, osolíme a obalíme v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance tak, jako když připravujeme řízky. Obalené řízečky usmažíme, rozložíme na papírové ubrousky a necháme vychladnout. Mezitím si připrav...
|
|
|
Recept na Smažené kapří mlíčí |
|
Dáme vařit osolenou vodu s vínem a šťávou z citrónu. Vložíme mlíčí a krátce povaříme (2-3 minuty). Mlíčí vytáhneme a necháme vychladnout. Obalíme v trojobalu a zvolna smažíme....
|
|
|
Recept na Rybí sekaná |
|
Vykuchané ryby bez hlav dáme varit do osolené vody s bobkovým listem a novým kořením. Necháme je uvařit uplně do měkka. Opatrně je obereme a vyndáme kosti. Poté je dobré maso přemlít na jemném strojku. Smícháme maso s kořením a ingrediencemi jako sekanou. ...
|
|
|
Recept na Treska plněná sýrem s brokolicí |
|
Nejprve si uvaříme v osolené vodě brokolici a rozmačkáme nebo rozmixujeme do hladka. Vmícháme sýr ještě do vlažné brokolice, aby se spojily v jednu směs. Podle chuti osolíme (pozor, sýr je slaný), přidáme muškátový květ a opepříme. Filé z tresky pokap...
|
|
|
Recept na Ryba v rosolu (gefilte fiš) |
|
Z kapří půlky okrájíme co nejvíc masa (pohodlnější je použít kapří filet, který už je vykostěný, ale zase je o něco dražší), maso rozemeleme (nebo rozmělníme nožem), kůži a hlavu/skelet dáme vařit zhruba v 1-1,5 litru vody spolu s celou mrkví, půlkou...
|
|
|
Recept na Vánoční kapr v marinádě |
|
Kapra opláchneme, osušíme a pokapeme citronem.Z jogurtu, vajec, pepře a hořčice umícháme marinádu do které kapříka naložíme cca na 24 hodin.Kapr se zbaví nepříjemné bahenní pachuti, kterou některé větší kousky mají, a i obalování je snazší.Poté kapra...
|
|
|
|
Tuňákové placičky s kuskusem |
|
Z tuňáka slijeme šťávu, smícháme jej v misce s vejcem, strouhankou, citrónovou šťávou, hořčicí, nasekanou chilli papričkou a plocholistou petrželkou. Osolíme a opepříme dle chuti. Vytvarované placičky smažíme na teflonové pánvi na trošce oleje. Na ...
|
|
|
Recept na Makrelové karbanátky |
|
Brambory si v míse pomačkáme, přidáme cibuli nakrájenou nadrobno, křen, makrelu zbavenou kostiček a osolené vajíčko. Podle chuti dosolíme a opepříme. Ze směsi tvoříme karbanátky, které obalíme v trojobalu a smažíme dorůžova. Podáváme se zeleninou, popř...
|
|
|
|
|
1 | 2 | 3 | Nalezeno: 62 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|