|
Recepty -
Ryby pepřRyby - návody k vaření - online kuchařka
| Rybí maso patří k velmi kvalitním potravinám, jehož vysoká nutriční hodnota vychází z jeho složení. Z dietního hlediska je v kapřím mase ceněný především obsah lehce stravitelných bílkovin a nízké množství tuků. Tuky v kapřím mase jsou zároveň zdrojem zdravotně prospěšných polynenasycených mastných kyselin řady n-3, které působí preventivně proti civilizačním chorobám. Nezanedbatelný je i obsah vitamínů a minerálních látek. Pro rybí maso je typický vysoký obsah vody (50 –83%), který souvisí také s obsahem tuků (1 až 35%). Obecně platí, že ryby s vyšším obsahem vody mají nižší obsah tuků. U kapra se obsah vody pohybuje kolem 70 % a z hlediska obsahu tuků patří mezi středně tučné ryby (2 – 9 %). Bílkoviny v kapřím mase jsou charakteristické svojí vysokou biologickou hodnotou. Z hlediska obsahu všech esenciálních aminokyselin jsou srovnatelné s bílkovinami teplokrevných zvířat a navíc se jednotlivé aminokyseliny nacházejí ve velmi příznivých poměrech. Lehká stravitelnost kapřího masa souvisí s obsahem krátkých svalových vláken. Velmi nízký obsah vazivových bílkovin a absence elastinu umožňuje navíc velmi snadnou a rychlou tepelnou úpravu. Množství tuku v kapřím mase je proměnlivé, pohybuje se v rozmezí 2 – 9 %. Obsah tuku i jeho kvalitu ovlivňuje mnoho faktorů, jako je například věk ryby, roční období a v nemalé míře i způsob výživy. V české kuchyni patří k nejčastějším úpravám kapřího masa tradiční vánoční smažený kapr. Vařením či dušením kapřího masa získáte kvalitní zdravé pokrmy, které jsou často využívány i v různých typech diet. K dalším oblíbeným úpravám patří pečení a grilování kapra.
Pepř černý je plod pepřovníku černého (Piper nigrum), sklizený v nedozrálém stavu, používá se jako koření. Pochází z Indie, kde se užíval už ve starověku, dnes se však dováží z řady tropických zemí. Je to nejrozšířenější koření, používané ve všech kuchyních. Plody pepřovníku se sklízejí v různých stupních zralosti a procházejí jiným procesem zpracování, což dává pro použití v kuchyni více druhů. Pepř černý podporuje tělesné žádosti, proto měla středověká církev vůči němu výhrady a bylo ho zakázáno používat v klášterech. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 522 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 | 3 ... 26 |
Recept na Tuňák steak s „ hranolama “ |
|
Steaky nejlépe chlazené (mohou být i mražené) opláchneme vodou, osušíme a potřeme olivovým olejem z obou stran. Oba steaky z obou stran osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Dáme uložit do chladu na cca 30 – 60 minut. Na pánev dáme rozpálit velmi ma...
|
|
|
Rychlý pangas na smetaně s pomerančem ♥ - recept od maminky |
|
Oloupeme pomeranče (někdy ani neloupu) a nakrájíme na kolečka. Jednu polovinu koleček vložme do pekáče lehce vymazaného olejem. Filety osolíme a opepříme, položíme do pekáče a zbylá pomerančová kolečka poklademe na filety. Zalejeme 30% smetanou a...
|
|
|
Uzení ryb a konzervování uzených ryb zavařováním |
|
Na Topkách je již několik receptů na uzení. Např. videorecept – Naložení a uzení kapra nebo Doma uzená makrela od Cathleen. V obou receptech se ryby nakládají do solného láku. Ryby můžeme solit i nasucho. Očistěné ryby naporcujeme a zvážíme. Na 5 kg r...
|
|
|
Nejlepší recept na Domácí rybí salát |
|
Rybičku i cibulku si nakrájíme na malé kostičky, přidáme uvařenou studenou zeleninku, nakonec majonézu a dochutíme. Množstvi si určete sami podle stravniků. Salát je moc dobrý, jako kupovaný....
|
|
|
Treska tmavá na másle pečená - recept od maminky |
|
Filety tmavé tresky naporcujeme. Ideálně na porce tvaru kostky. Každou porci z obou stran osolíme a opepříme a jen velmi lehce pokapeme olivovým olejem. Rozehřejeme troubu na maximální teplotu a na plech si dáme pečící papír, na který naskládáme jednotlivé por...
|
|
|
Pečený tolstolobik |
|
Naporcovaného tolstolobika osolíme, opepříme, obalíme v mouce a dáme péct na pánev s rozpáleným máslem nebo olejem. Během pečení pokapáváme citronem a potíráme máslem nebo olejem. Do červena opečeného tolstolobika podáváme s vařeným bramborem nebo opeč...
|
|
|
Domácí zavináče z kapra - dělal manžel |
|
Kapry nafiletujeme a hodně osolíme. Vložíme do nádoby a dáme do lednice. Za dva dny je vyndáme z lednice a opláchneme vodou, zalijeme octovým nálevem v poměru 1 díl vody na 1 díl octa a uložíme zpět do lednice. Opět za dva dny vyjmeme z lednice a zbavíme ryby ko...
|
|
|
Pepřenky - recept od maminky |
|
Všechno nakrájíme na kostičky, dáme do uzavíratelné nádoby, podle chuti osolíme, okořeníme a necháme alespoń týden naložené. Podáváme s rohlíkem....
|
|
|
Nejlepší recept na Kapří hranolky zase jinak |
|
Vykostěného kapra nakrájíme příčně na hranolky. Vejce rozšleháme s vínem a promícháme se strouhankou, bylinkami a dochutíme. Kousky ryby obalujeme v těstíčku a smažíme ve vyšší vrstvě oleje. Odsajeme na ubrousku. Myslím ale, že by šlo i upéct na pečíc...
|
|
|
Nejlepší recept na Naložené slanečky |
|
Slanečky krátce povaříme s : 1 velikou cibulí nakrájenou na kolečka 2 papriky nakrájené na proužky kořením a octem Po uvaření necháme vychladnout a slijeme tekutinu. Přidáme druhou cibuli nakrájenou na proužky . Dáme do sklenice, zalijeme olejem a necháme...
|
|
|
Recept na Sumeček africký s brokolicovou kaší |
|
V hlubokém talíři jsem si smíchala hořčici, olej, prolisovaný česnek, lžičku sladké papriky, 1/4 čajové lžičky mletého kmínu a pepř podle chuti. Filet jsem si rozkrojila na 4 části a rozhodla se ozkoušet, co je pravdy na tom, že rybu nejde přesolit. Mám t...
|
|
|
Rybí chipsy |
|
ryby vyfiletujeme, nakrájíme maso i s kůží na menší kostky, dáme do mísy, přidáme sůl (s tou opatrně snadno se přesolí) papriku,chili, pepř, poprášíme hladkou moukou a pořádně promícháme, necháme alespoň dvě hodiny rozležet v chladu, poté zprudka usma...
|
|
|
Pečenáče |
|
Z ryb odstraníme páteře, ale kůži necháme. Mírně osolíme a obalíme v trojobalu a usmažíme, jako řízky. Do vyšších sklenic si dáme vše, co je třeba do nálevu, mimo octu. Ryby naskládáme nastojato, pokud nemáme plochou nádobu, zalejeme octem, dolejeme vodu ...
|
|
|
Rybí karbanátky |
|
kapra vyfiletujeme, maso i s kůží pomeleme na hrubém strojku i s drobnějšími kostičkami , přidáme mleté maso, česnek, majoránku, sůl, vejce, pepř a na zahuštění trošku strouhanky, vše dle své chuti, uděláme tenčí karbanátky a osmažíme, jako příloha ...
|
|
|
Nejlepší recept na Tilapie |
|
Mouku, pepř, papriku a chili koření smícháme v misce. Tilápii posolíme a posypeme špetkou koření na ryby obalíme v mouce a smažíme na rozpáleném oleji....
|
|
|
Recept na Zavináče od Labe |
|
Ryby očistit, pokud možno vyfiletovat, nebo alespoň ostranit páteř. Do vyššího hrnce dát vařit osolenou vodu, každou půlku ryby napíchnout na vidličku, smočit na okamžik do vařící vody, vyjmout. Všechny takto upravené filety rozložit kůží dolů, osolit,...
|
|
|
|
Slanečky Sursild |
|
Slanečky sursild (kyselé slanečky jsou typické norské jídlo, které se jí na chlebu. 6 slanečků se naloží přes noc do vody s trochou mléka či octa. Poté se rozříznou podél hřbetu k ocasu a oddělí se z obou stran filet od kostry. Filety se diagonálně nakráj...
|
|
|
Nejlepší recept na Kapří karbanátky |
|
Z filetů odstraníme velké kosti. Maso umeleme s bůčkem, česnekem a cibulí. Přidáme ostatní ingredience, strouhanku a tvoříme karbanátky, které obalíme ve strouhance a usmažíme. Příloha : brambory...
|
|
|
Sumec v marinádě - recept od maminky |
|
Připravíme si filety, odkostíme, omyjeme, osušíme a uděláme si marinádu, kterou natřeme mašlovačkou na celé filety ze všech stran a necháme aspoň 2 hodiny odpočinout(můžeme dát do igelitového sáčku a nechat odpočívat v lednici přes noc), tak jsem to uděl...
|
|
|
1 | 2 | 3 ... 26 | Nalezeno: 522 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|