|
Recepty -
Ryby másloRyby - návody k vaření - online kuchařka
| Rybí maso patří k velmi kvalitním potravinám, jehož vysoká nutriční hodnota vychází z jeho složení. Z dietního hlediska je v kapřím mase ceněný především obsah lehce stravitelných bílkovin a nízké množství tuků. Tuky v kapřím mase jsou zároveň zdrojem zdravotně prospěšných polynenasycených mastných kyselin řady n-3, které působí preventivně proti civilizačním chorobám. Nezanedbatelný je i obsah vitamínů a minerálních látek. Pro rybí maso je typický vysoký obsah vody (50 –83%), který souvisí také s obsahem tuků (1 až 35%). Obecně platí, že ryby s vyšším obsahem vody mají nižší obsah tuků. U kapra se obsah vody pohybuje kolem 70 % a z hlediska obsahu tuků patří mezi středně tučné ryby (2 – 9 %). Bílkoviny v kapřím mase jsou charakteristické svojí vysokou biologickou hodnotou. Z hlediska obsahu všech esenciálních aminokyselin jsou srovnatelné s bílkovinami teplokrevných zvířat a navíc se jednotlivé aminokyseliny nacházejí ve velmi příznivých poměrech. Lehká stravitelnost kapřího masa souvisí s obsahem krátkých svalových vláken. Velmi nízký obsah vazivových bílkovin a absence elastinu umožňuje navíc velmi snadnou a rychlou tepelnou úpravu. Množství tuku v kapřím mase je proměnlivé, pohybuje se v rozmezí 2 – 9 %. Obsah tuku i jeho kvalitu ovlivňuje mnoho faktorů, jako je například věk ryby, roční období a v nemalé míře i způsob výživy. V české kuchyni patří k nejčastějším úpravám kapřího masa tradiční vánoční smažený kapr. Vařením či dušením kapřího masa získáte kvalitní zdravé pokrmy, které jsou často využívány i v různých typech diet. K dalším oblíbeným úpravám patří pečení a grilování kapra.
Máslo je mléčný výrobek má specifické aroma a chuť. Aroma másla je dáno obsahem mastných kyselin s krátkou délkou řetězce. Chuť másla doplňuje přítomnost mléčných bílkovin. Máslo obsahuje vitaminy rozpustné v tucích, tedy A, D, E, K. Máslo také obsahuje významný podíl trans nenasycených mastných kyselin, takže konzumci másla by měli omezit lidé s vysokým obsahem cholesterolu a cévními potížemi. Zdravým lidem by nemělo máslo uškodit. Problematika je však individuální a je důležité dodržování správné životosprávy! Vzhledem ke složení, je máslo vhodné zejména pro studenou kuchyni. Máslo by se nemělo používat pro smažení. Obecně se vyrábí zakoncentrováním mléčného tuku (smetany) a následnou reverzí fází na emulzi vody v oleji. Klasické máslo obsahuje minimálně 80 % mléčného tuku, zbytek tvoří voda (do 16 %) a mléčná sušina (bílkoviny, laktóza). Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 210 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 | 3 ... 10 |
Recept na Sumeček africký s brokolicovou kaší |
|
V hlubokém talíři jsem si smíchala hořčici, olej, prolisovaný česnek, lžičku sladké papriky, 1/4 čajové lžičky mletého kmínu a pepř podle chuti. Filet jsem si rozkrojila na 4 části a rozhodla se ozkoušet, co je pravdy na tom, že rybu nejde přesolit. Mám t...
|
|
|
Nilský okoun na tymiánu s citronovou omáčkou - recept od maminky |
|
Filet z okouna, posolíme hrubozrnnou solí, okořeníme tymiánem a necháme cca 2 hodiny odležet v chladu. Mezitím si připravíme citronovou omáčku a to tak, že do rendlíku vlijeme mléčno-rostlinnou Ramu cremefine, a do ní přidáme na jemno nastrouhanou kůru z jedno...
|
|
|
Moc dobrá pečená ryba-Okouník mořský |
|
Rybu si omyjeme, osušíme, celou i vevnitř prosolíme a pokapeme citronem. Do pekáčku dáme rozpuštěné máslo, na něj nakrájíme cibuli s paprikou na proužky, rajčátka na čtvrtinky, přidáme petržel, na směs položíme osolené ryby a posypeme kořením: kmínem, ...
|
|
|
Sumec v marinádě - recept od maminky |
|
Připravíme si filety, odkostíme, omyjeme, osušíme a uděláme si marinádu, kterou natřeme mašlovačkou na celé filety ze všech stran a necháme aspoň 2 hodiny odpočinout(můžeme dát do igelitového sáčku a nechat odpočívat v lednici přes noc), tak jsem to uděl...
|
|
|
Štika s anglickou slaninou a cibulí |
|
Štiku před úpravou zbavíme páteře a uděláme filety. Asi 2-3 hodinky předem osolíme a pokapeme citronem. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a cibuli na slabé měsíčky a promícháme. Do směsi zamícháme papriku, pepř a drcený kmín a 1 polovinu směsi nak...
|
|
|
Recept na Filety ze pstruha |
|
Filety ze pstruha pokmínuji a osolím a dám péci na horký olej.Jakmile maso zbělá, obrátím a jen krátce opeču na druhé straně. Podáváme s bramborem, nebo bram. kaší....
|
|
|
Nejlepší recept na Sumčí hranolky s teplou zeleninou |
|
Sumčí maso i s kůží zbavíme případných kostí a nakrájíme na přibližně stejně velké hranolky. Dobře osolíme a opepříme. Do misky si dáme dvě lžíce hladké mouky, kterou smícháme se lžičkou sušené hořčice. Nakrájené a osolené sumčí hranolky oba...
|
|
|
Štika na másle z Nantes |
|
Napřed připravíme cibulový základ pro máslovou omáčku: V rendlíku povaříme ve 4 PL vína drobně krájenou šalotku. Vaříme na mírném ohni tak dlouho, až se kapalina vyvaří. Odstavíme a přidáme 2 PL vína. * Vytipujeme nádobu takové velikosti, aby se v n...
|
|
|
Pečený losos v alobalu |
|
Do mísy nasypte gril koření a smíchejte s olejem - tímto natřete lososa z jedné strany a z boků. Zabalte lososa do alobalu a dejte péct do trouby - 220 °C, 20-30 minut. Po deseti minutách odkryjte alobal z lososa a vložte na něj kousek másla. Dopečte. Můžete si...
|
|
|
|
Pstruh na tymiánu + brambory Zdeňka Polreicha |
|
Pstruhy umyjeme, osolíme a opepříme jak zevnitř, tak z venku. Dáme do pekáčku, nakrájíme citrón na kolečka a do každého pstruha dáme 2 kolečka citrónu, přidáme tymián a kousek másla. Pstruhy posypeme i svrchu tymiánem, dáme kolečko citrónu a do pekáčku n...
|
|
|
Recept na Treska v alobalu |
|
Na vetsi kus alobalu si polozime brambory na kolecka, posypeme korenim na brambory nebo jen sul a kmin. Pak polozime rybu, posypeme rybim korenim a troskou tymianu, ale opravdu jen malinko, at to pekne voni, ale neprebije chut ryby. No a pak zeleninu tak nejak primerene...Nakonec...
|
|
|
Nejlepší recept na Ryba s bramborami a zeleninkou z remosky |
|
Vymastíme si pekáček (remosku)máslem a vložíme syrové, oloupané brambory, nakrájené na kolečka. Posypeme kmínem, trochu posolíme a poklademe plátečky másla. Rybu omyjeme, osušíme, nakrájíme na plátečky asi 1cm tlusté a promícháme v marinádě smíchané...
|
|
|
Pangasius na přírodno |
|
Filety omyjeme a vysušíme přebytečnou vodu, osolíme, opepříme, posypeme sladkou paprikou, drceným nebo mletým kmínem,obalíme v hladké špaldové mouce, aby se nám vytvořila krusta. Brambory oloupeme a dáme vařit do vařící osolené vody. Rozpálíme na pánvi m...
|
|
|
Recept na Pstruh v parním hrnci |
|
Pstruhy osolíme, pokmínujeme, dáme plátky másla, plátek citronu a tymián. Brambory oloupeme, nakrájíme a posypeme majoránkou, zeleninu neupravujeme. Vše dáme do parního hrnce a za 30 minut s chutí sníme :-))...
|
|
|
Nejlepší recept na Grilovaný Mořan s bylinkami |
|
Ryby očistíme od šupin, omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme zvenku i zevnitř. Nasekané bylinky, smícháme s citronovou kůrou a vložíme do ryby. Ryby dáme na plech, poklademe plátky másla, pokapeme citronovou šťávou a grilujeme v troubě na 200°C 6-8 min. z ka...
|
|
|
Nejlepší recept na Pečený hejk na bylinkách |
|
Hejka nasolíme, posypeme provensálkými bylinkami, poklademe plátkem másla. Do zapékací mísy dáme rajčátka, rozkrojenou jarní cibulku a vodu. Dáme péct do trouby zhruba na 40 minut...
|
|
|
Recept na Výborná treska |
|
Tresku si omyjeme a vysušíme a buď ji rovnou naporcujeme nebo ji můžeme péct celou, pak ji dobře osolíme, opepříme, pokapeme šťávou z citronu a necháme odpočívat. Mezi tím nakrájíme cibuli na proužky, rajčátka na čtvrtinky a papriku na polokroužky. Na pá...
|
|
|
Amur s bylinkami a grilovanými bramborami - recept od maminky |
|
Očištěného amura naložíme do směsi nasekaných bylinek, cibulky nahrubo nakrájené a nadrceného česneku, přidáme sůl a olivový olej. Necháme 2 dny naložené, otáčím ho v marinádě alespoň jednou za den. Po dvou dnech vyndáme z ledničky, nachystáme si rozč...
|
|
|
Recept na Treska na zelenině |
|
Rybí filety si opláchneme a osušíme. Pokapeme citronem a necháme chvíli odležet.Mezitím si na plátky nakrájíme rajčata a papriku. Nasekáme cibulku. Rybu osolíme, posypeme kořením na ryby a kmínem a položíme na máslem (1/2) vymazaný pekáč. Na rybu poklademe ...
|
|
|
1 | 2 | 3 ... 10 | Nalezeno: 210 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|