|
Recepty -
Ryby kysané zelíRyby - návody k vaření - online kuchařka
| Rybí maso patří k velmi kvalitním potravinám, jehož vysoká nutriční hodnota vychází z jeho složení. Z dietního hlediska je v kapřím mase ceněný především obsah lehce stravitelných bílkovin a nízké množství tuků. Tuky v kapřím mase jsou zároveň zdrojem zdravotně prospěšných polynenasycených mastných kyselin řady n-3, které působí preventivně proti civilizačním chorobám. Nezanedbatelný je i obsah vitamínů a minerálních látek. Pro rybí maso je typický vysoký obsah vody (50 –83%), který souvisí také s obsahem tuků (1 až 35%). Obecně platí, že ryby s vyšším obsahem vody mají nižší obsah tuků. U kapra se obsah vody pohybuje kolem 70 % a z hlediska obsahu tuků patří mezi středně tučné ryby (2 – 9 %). Bílkoviny v kapřím mase jsou charakteristické svojí vysokou biologickou hodnotou. Z hlediska obsahu všech esenciálních aminokyselin jsou srovnatelné s bílkovinami teplokrevných zvířat a navíc se jednotlivé aminokyseliny nacházejí ve velmi příznivých poměrech. Lehká stravitelnost kapřího masa souvisí s obsahem krátkých svalových vláken. Velmi nízký obsah vazivových bílkovin a absence elastinu umožňuje navíc velmi snadnou a rychlou tepelnou úpravu. Množství tuku v kapřím mase je proměnlivé, pohybuje se v rozmezí 2 – 9 %. Obsah tuku i jeho kvalitu ovlivňuje mnoho faktorů, jako je například věk ryby, roční období a v nemalé míře i způsob výživy. V české kuchyni patří k nejčastějším úpravám kapřího masa tradiční vánoční smažený kapr. Vařením či dušením kapřího masa získáte kvalitní zdravé pokrmy, které jsou často využívány i v různých typech diet. K dalším oblíbeným úpravám patří pečení a grilování kapra.
Kysané zelí (kyselé zelí) je jemně nakrájené hlávkové zelí, které bylo zkvašeno za pomoci bakterií mléčného kvašení. Má charakteristickou kyselou chuť způsobenou kyselinou mléčnou, která vznikla kvašením cukrů obsažených v nakrájeném zelí. Kysané zelí má významný zdravotní přínos. Je výborným zdrojem vitamínu C, bakterií kyseliny mléčné, v menší míře pak zdrojem vitamínu K a skupiny vitamínů B, minerálů jako draslík, vápník, fosfor, síra, hořčík či fluor. Kysané zelí podporuje tvorbu krve a hormonů, umožňuje lépe bojovat proti únavě a zvyšuje obranyschopnost organizmu. Pomáhá snižovat krevní tlak a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 4 receptů | Zobrazuji: 1-4 receptů | |
Domácí zavináče z kapra - dělal manžel |
|
Kapry nafiletujeme a hodně osolíme. Vložíme do nádoby a dáme do lednice. Za dva dny je vyndáme z lednice a opláchneme vodou, zalijeme octovým nálevem v poměru 1 díl vody na 1 díl octa a uložíme zpět do lednice. Opět za dva dny vyjmeme z lednice a zbavíme ryby ko...
|
|
|
Recept na Zavináče od Labe |
|
Ryby očistit, pokud možno vyfiletovat, nebo alespoň ostranit páteř. Do vyššího hrnce dát vařit osolenou vodu, každou půlku ryby napíchnout na vidličku, smočit na okamžik do vařící vody, vyjmout. Všechny takto upravené filety rozložit kůží dolů, osolit,...
|
|
|
Recept na Staročeský pečený kapr |
|
Předem si naložíme rozinky do vína s medem. Kapra okořeníme, podložíme plátky slaniny a plátky cibule, potřeme máslem. Pečeme v pekáči 10 min na 200°C. Potom zmírníme teplotu na 120°C, přelijeme bílým vínem s rozinkami a dopékáme asi 20 min. Podáváme se...
|
|
|
Recept na Rybí salát se zelím a cibulí |
|
Syrového pangasia si pokrájíme na kousky, zelí také pokrájíme nadrobno a cibuli na půlkolečka. Do vhodné nádoby dáme na dno trochu zelí, na ně kousky pangasia, cibule a vše posypeme vegetou. Postup opakujeme, dokud máme ryby, končíme zelím. Můžeme přidat i ...
|
|
|
| Nalezeno: 4 receptů | Zobrazuji: 1-4 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|