|
Recepty -
Ryby citronová šťávaRyby - návody k vaření - online kuchařka
| Rybí maso patří k velmi kvalitním potravinám, jehož vysoká nutriční hodnota vychází z jeho složení. Z dietního hlediska je v kapřím mase ceněný především obsah lehce stravitelných bílkovin a nízké množství tuků. Tuky v kapřím mase jsou zároveň zdrojem zdravotně prospěšných polynenasycených mastných kyselin řady n-3, které působí preventivně proti civilizačním chorobám. Nezanedbatelný je i obsah vitamínů a minerálních látek. Pro rybí maso je typický vysoký obsah vody (50 –83%), který souvisí také s obsahem tuků (1 až 35%). Obecně platí, že ryby s vyšším obsahem vody mají nižší obsah tuků. U kapra se obsah vody pohybuje kolem 70 % a z hlediska obsahu tuků patří mezi středně tučné ryby (2 – 9 %). Bílkoviny v kapřím mase jsou charakteristické svojí vysokou biologickou hodnotou. Z hlediska obsahu všech esenciálních aminokyselin jsou srovnatelné s bílkovinami teplokrevných zvířat a navíc se jednotlivé aminokyseliny nacházejí ve velmi příznivých poměrech. Lehká stravitelnost kapřího masa souvisí s obsahem krátkých svalových vláken. Velmi nízký obsah vazivových bílkovin a absence elastinu umožňuje navíc velmi snadnou a rychlou tepelnou úpravu. Množství tuku v kapřím mase je proměnlivé, pohybuje se v rozmezí 2 – 9 %. Obsah tuku i jeho kvalitu ovlivňuje mnoho faktorů, jako je například věk ryby, roční období a v nemalé míře i způsob výživy. V české kuchyni patří k nejčastějším úpravám kapřího masa tradiční vánoční smažený kapr. Vařením či dušením kapřího masa získáte kvalitní zdravé pokrmy, které jsou často využívány i v různých typech diet. K dalším oblíbeným úpravám patří pečení a grilování kapra.
Citrony obsahují velké množství kyseliny citronové (3,5-8,0 g/100 g) a přibližně kolem 87 % vody, proto se využívají jako přírodní okyselovadlo do řady pokrmů, nebo se z nich mačká kyselá šťáva. Dále obsahují bioflavonoidy, pektin, vonné silice, provitamin A, vitamín B, cca 3 % sacharidů. Je též zdrojem vápníku, draslíku, fosforu, hořčíku, železa, zinku a dalších. Citrusy z řad citroníků pochází ze subtropů, ale citrus lze pěstovat i v Česku v mírném pásmu a to ve sklenících či doma při pokojových teplotách. Ve velké míře se průmyslově pěstuje v Itálii. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 123 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 | 3 ... 6 |
Okáč obecný po mlynářsku |
|
Okáče očistíme,zbavíme šupin,osolíme, pokapeme citronovou šťávou,posypeme kořením a obalíme v mouce.Pečeme na rozehřátém oleji po každé straně asi 8-10 min....
|
|
|
Recept na Pstruh lososovitý na červeném víně a smetaně |
|
Pstruha osušíme, pokapeme citronovou šťávou, osolíme a posypeme bylinkami. Necháme ho v chladu ležet aspoň půl hodiny. Zapékací misku vymažeme máslem a přidáme na nudličky nakrájenou slaninu. Na tento základ vložíme pstruha, podlijeme vínema a dáme do rozp...
|
|
|
Recept na Rybí filé na zelenině |
|
Na malé lžičce oleje orestujeme zeleninu s na plátky nakrájeným česnekem a po cca 3 minutách ji malinko podlejeme vodou. Rybí filé si osušíme,mírně osolíme, pokapeme citronovou šťávou a potřeme směsí z jedné lžičky rozpuštěného másla, 1 lžičky oleje...
|
|
|
Recept na Hejk pečený po seversku |
|
Hejka vykostíme (pokud to umíme), nakrájíme na porce, osolíme a zakapeme citrónem. Necháme odležet. Máslo rozehřejeme a částí dobře vymažeme zapékací misku. Naskládáme do ní odleželé porce ryby a potřeme je rozšlehaným vejcem. Posypeme strouhankou, pokap...
|
|
|
Filé zapečené s vejcem |
|
Filé rozmrazíme a položíme do zapékací misky. Posypeme kmínem a trochou koření na ryby. Osolíme. Navrch přídáme máslo a čtvrtky rajčete.Zakapeme citrónem. Pečeme v troubě 20 - 30 min při 200-250 stupních. Po odpaření vody polijeme rozšlehanými vejci. Peč...
|
|
|
Nejlepší recept na Grilovaná aljašská treska |
|
Rybu pokvapkáme s olejom a posypeme s korením, necháme chvilu postáť a potom dáme ugrilovať na pozpálenú panvicu troska potrete s olejom. Smotanu zohrejeme , pridáme vytlácaci a rozotreti cesnak, troska necháme prejst s varom....
|
|
|
Nejlepší recept na Sleď po kolobřežsku |
|
Filety vložit do studené vody na 1 hod.(ze slaného nálevu propláchnout ve vodě), pak vodu slít a zalít mlékem na 1 hod. Po 1 hod. mléko slít, opláchnout ve vodě a osušit (utěrkou, ubrouskem). Filety pokapat šťávou z citronu posypat pepřem, nakrájet cibuli na k...
|
|
|
Nejlepší recept na Gnocchi s tuňákem |
|
Mrkev a celer nahrubo nastrouháme, pórek nakrájíme na kolečka a na másle orestujeme. Mezitím na druhou pánev dáme lžíci másla a do křupava opečeme gnocchi. K orestované zelenině přidáme tuňáka, promícháme a prohřejeme. Osolíme, opepříme, zakapeme citr...
|
|
|
|
Losos s cibulovo kaparovou omáčkou |
|
Lososa zakapeme citrónovou šťávou a necháme nejméně 20 minut odležet. Poté osolíme a opečeme na másle - asi 4 minuty z každé strany (propečenost sledujeme z boku filetu :-)). Na omáčku necháme rozpustit máslo a do zlatohněda na něm orestujeme nakrájenou cib...
|
|
|
Recept na Treska s mandlovou krustou |
|
Tresku omyjeme a rozmrazíme. Ušleháme z bílků sníh a opatrně přimícháme mandle, strouhanku z tmavého pečiva, bylinky. Tresku dáme do pekáčku nebo zapékací misky, osolíme, pokapeme citronovou šťávou. Rozprostřeme na na tresku mandlovou směs a dáme zapéct n...
|
|
|
Kapr na bylinkách |
|
Kapra nebo jinou rybu očistíme a nakrájíme na jednotlivé porce. Z drobně nasekaných bylinek, rozetřeného česneku, soli, citronové šťávy a kapky oleje připravíme marinádu, kterou potřeme filety z obou stran. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme doměkka (zál...
|
|
|
Recept na Tatarský biftek z lososa |
|
Použijeme kvalitní a čerstvé maso bez kůže - filet a uzený losos nakrájíme na proužky a nasekáme nebo naškrábeme - oboje zabere minimum času. Maso vložíme do mísy a přidáme nakrájenou mladou nebo červenou cibulku, sůl, mletý kmín, nameleme pepř, hořči...
|
|
|
Pstruh na uzené paprice |
|
Koření smícháme dohromady. Citronovou šťávou pokapeme pstruhy vně i zevnitř. Pak vetřeme z obou stran koření a necháme ryby odležet aspoň 60 min. Vyhřejeme troubu na 200 °C a na rozpáleném tuku upečeme. (cca 15 min.) Jako příloha – pečené brambory, z...
|
|
|
Nejlepší recept na Třídruhový rybí salát na chlebíčky |
|
Tresku s lososem povaříme 5-10 minut, vyndáme z vody a necháme vychladnout, zatím si do misky nadrobíme Surimy tyčinky a pak nadrobíme vychladlou tresku s lososem-promícháme. K rybám nastrouháme mrkev s celerem, přidáme máslo, nadrobno nakrájenou cibuli, zakysanou...
|
|
|
Pangas plněný brokolicovo-sýrovou nádivkou - recept od maminky |
|
Brokolici rozebereme na růžičky a povaříme ji 4 minuty v osolené vodě. Necháme ji vychladnout a asi 4 středně velké růžičky najemno nasekáme. Smícháme je s nadrobno nakrájeným sýrem a zakysanou smetanou. Tuto směs klademe na filety pangase, které jsme osoli...
|
|
|
Nejlepší recept na Výborný zapečený Pangas |
|
Pangase necháme mírně rozmrznout.Pak ho přepůlíme,pokapeme citron.šťávou,a necháme asi 40min.odležet. Sýry nastrouháme a smícháme se zakys.smetanou.Je-li to moc husté,můžeme zředit s troškou mléka. Odleželého Pangase okořeníme a osolíme.Na pánvi s ro...
|
|
|
Losos v bylinkovém kabátku s bramborobylinkovou kaší a oblohou |
|
Nejprve si zvolené bylinky nasekáme na drobné kousky a smícháme s trochou oleje. Kůži na straně očištěného filetu propícháme na několika místech vidličkou (nejlépe dvouzubou) nebo ostrým špičatým nožem, pokapeme citronovou šťávou z obou stran. Poř...
|
|
|
Nejlepší recept na Zapečené rizoto s lososem a špenátem |
|
Vezmeme si větší mísu do které dáme rýži a obrané maso z lososa, které zakápneme citronovou šťávou. Mezitím si připravíme špenát, klasicky jako když se připravuje třeba k uzenému, na cibulku a přidáme k němu 2 prolisované stroužky česneku. Když je š...
|
|
|
Kapr namodro - recept od maminky |
|
Z kapra stáhneme kůži a uvaříme spolu se zeleninou, cibulí a kořením na mírném plameni 15 minut. Poté kapra vyjmeme, položíme na teplý talíř, poklademe plátkem másla, petrželkou a popřípadě plátkem citronu. Z vývaru se zeleninou uděláme polévku....
|
|
|
1 | 2 | 3 ... 6 | Nalezeno: 123 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|