|
Recept na Pšenično-žitný chléb („prvňáček”)
Recept na Pšenično-žitný chléb („prvňáček”) je zařazen v kategorii slané pečivo.
K přípravě Pšenično-žitný chléb („prvňáček”) budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
SUROVINY: večer: 50g žitného kvásku 200g celozrnné žitné mouky 200ml vody ráno: 200g celozrnné žitné mouky 400g nebělené pšeničné mouky 300ml syrovátky 10g soli.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Pšenično-žitný chléb („prvňáček”)
Recept na Pšenično-žitný chléb („prvňáček”): Večer si do mísy dáme 50g žitného kvásku, přidáme mouku a vodu. Vařečkou promícháme, přikryjeme a přes noc dáme do tepla, aby mohl kvásek pracovat. Ráno, po 12hod, by mělo být kváskové těsto nadýchané plné bublinek. Odebereme si trochu kvásku do skleničky a uložíme do ledničky na další pečení. Já si schovávám cca 50g, víc není potřeba. Do mísy k těstu dáme zbytek surovin, robotem s hnětači vypracujeme hladké těsto, které by mělo jen lehce lepit. Přikryjeme ho a necháme 30min odpočívat. Nyní ho vyklopíme na pracovní plochu a hněteme ručně zhruba 5min. Vložíme do mísy, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme 2hod zrát na teplém místečku (teplota by měla být ideálně mezi 25-30°C). Během této doby těsto 2x prohněteme (cca po 40min). Po těchto 2hod těsto dáme na vál, podsypeme 2 lžícemi chlebové žitné mouky, párkrát přeložíme a vytvarujeme bochník. Mísu nebo ošatku si vyložíme utěrkou a lehce vysypeme moukou, aby se chléb nepřilepil. Mísu zabalíme do igelitového pytle a necháme vykynout 2hod, pokud máte chladněji nebo kolísavou teplotu, potrvá to déle (až 6hod), při normální pokojové teplotě by to měly být 3hod. Rozehřejeme troubu na 230-250°C (podle možností). Úplně dolů dáme starý plech, na který nalijeme 200ml vody a na nejnižší možnou pozici dáme rozpálit plech, na který budeme sázet chléb. Pokud máte strach, že se při pečení chleba rozplácne, můžete ho upéct v nádobě, která vám zajistí tvar. V tom případě dejte nádobu s víkem na nejnižší možnou pozici místo plechu a plech s vodou nemusíte dávat vůbec, jelikož uzavřená nádoba se napaří sama. Já používám kulatou mísu, tak dávám kulatý skleněný pekáč o objemu 3l (sázení na plech zatím neriskuji). Jakmile trouba dosáhne požadované teploty, necháme ji ještě 10-15min běžet na prázdno, aby se napařila (při pečení v nádobě tento krok vynecháme). Po přípravě trouby přendáme opatrně chléb buď na plech nebo do nádoby a šup s ním rychle do trouby a zavřít, aby neuniklo teplo. Po 15min snížíme teplotu na 200°C a dopékáme dalších 25min odkryté. Chléb je hotový tehdy, pokud při zaklepání na spodní stranu duní. Po upečení necháme vychladnout na mřížce a teprve úplně chladný ho krájíme. Pokud chcete mít křupavou kůrku a vláčnou střídku i další dny, nejvíce se mi osvědčilo zabalit chléb do dvou látkových plen nebo utěrek a uložit do trouby, jelikož nemám zatím chlebník.
Poznámka k receptu na Pšenično-žitný chléb („prvňáček”): http://dlabemezdrave.cz/
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Pšenično-žitný chléb („prvňáček”), kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: DlabemeZdrave (Mishka)
- Datum vložení: 09.05.2013
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Slané pečivo
- Suroviny: SUROVINY: večer: 50g žitného kvásku 200g celozrnné žitné mouky 200ml vody ráno: 200g celozrnné žitné mouky 400g nebělené pšeničné mouky 300ml syrovátky 10g soli
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na pšenično-žitný chléb („prvňáček”),
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Pšenično-žitný chléb („prvňáček”) - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Pšenično-žitný chléb („prvňáček”)
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|