|
Recepty -
Pro děti majoránkaPro děti - návody k vaření - online kuchařka
| Recepty na jídla a pokrmy pro děti. Oblíbené jsou dětské piškoty. Piškotové těsto se obvykle zadělává z vaječných žloutků s cukrem, do kterých se vmíchává mouka; kypří se sněhem z vaječných bílků. Může být různě doplňováno, například kakaem, sekanými ořechy apod. Peče se lité, často ve formě, není to těsto kynuté. Používá se k výrobě pečených dortů, v nichž se obvykle spojuje a zdobí několik vrstev piškotu krémem. Dětské piškoty jsou vyráběny z pšeničné mouky a slazené vaječné melanže, které dohromady tvoří směs zvané piškotové těsto. Používají se hlavně jako výživa pro malé děti od tří let. Nejčastěji mají kruhovitý tvar o průměru okolo 3,5 centimetru s jednou stranou, která je plochá, a druhou vyklenutou. O větší oblibu u dětí se snaží piškoty v jiných tvarech (tváře zvířat). Vyrábějí se ve dvou základních chutích, kromě tradičních bílých piškotů existují i tmavé kakaové. Dětské piškoty se často používají jako náhrada cukrářských piškotů, protože jsou snadněji dostupné. Kvůli svému tvaru jsou vhodnější než cukrářské piškoty pro výrobu vánočního cukroví známého pod názvem vosí hnízda. Někde se často jako náhrada cukroví slepují dva piškoty rovnou stranou k sobě pomocí marmelády a nebo krému. Velké oblibě se však těší i jejich obyčejná konzumace samotně (bez jakéhokoliv doplňku) rovnou z balení. Piškoty jsou energeticky poměrně bohaté (okolo 1 670 kJ/100 g) a tak se nedají považovat za dietní doplněk stravy.
Majoránka zahradní je jednoletá, někdy i dvouletá bylina s přímým, rozprostřeným stonkem a protilehlými, oválnými listy. Drobné, bílé květy tvoří husté střapce, které jsou stopkaté a vyrůstají v úžlabinách listů. Plody jsou tvrdé a úplně dozrávají jen v teplých oblastech. Celá rostlina příjemně voní. Používá se jako koření na dochucování polévek, omáček a masitých jídel. Ve staročeské kuchyni je nezbytnou přísadou bramborové polévky (bramboračky) a bramboráku (cmundy). Díky svému blahodárnému účinku na trávení se přidává do pokrmů z luštěnin, zelí či jiných tučných jídel. Vyniknout dává především chuti zvěřiny nebo pečeným játrům. Velmi dobře se hodí také do lehkých zeleninových nebo vaječných salátů. Využívat ji lze v čerstvém i sušeném stavu. Její předností je, že neztrácí aroma, které se výborně snoubí s ostatními druhy koření, např. tymiánem. Povzbuzuje chuť do jídla a podporuje tvorbu žaludečních šťáv. Působí také protinadýmavě. Uvolňuje křeče a posiluje nervový systém. Pomáhá při ženských onemocněních, protože posiluje dělohu. Čaj z majoránky může dokonce pomoci při bolestech hlavy nebo nachlazení. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 5 receptů | Zobrazuji: 1-5 receptů | |
|
Pohankovo-bramboráková směs "pro nejmenší" - recept od maminky |
|
Pohanku si uvaříme zvlášť podle návodu na obale. Do vody přidáme půl bujónu(Natur- kuřecí s jarní cibulkou). Brambory si nastrouháme jako na bramborové placky. Nakrájíme na drobno cibulku, kuřecí maso a přidáme k nastrouhaným bramborám. Poté přidáme žlo...
|
|
|
Zeleninová hustá polévka |
|
Zeleninu s čenekem omyjeme , nakrájíme na ne moc velké kusy. Přidáme kmín , bobkový list , nové koření a pozvolna vaříme. Po změknutí brambor a mrkve vylijeme čast vody (podle toho kolik chceme polevky), vyndáme bobkový list a nové koření!A rozmixujeme zelen...
|
|
|
Kedlubnová omáčka "pro nejmenší" ale i větší:-) |
|
Kedluben si oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Listy bez stonků si nasekáme na drobno a spaříme horkou vodou. Do kastrůlku si dáme nastrouhanou kedluben a zalijeme vodou. Přidáme půl lžičky kmínu, majoránky, libeček a nasekané listy. Povaříme. Zahustí...
|
|
|
Pohankovo bramborákové placičky |
|
Pohanku si uvaříme zvlášť. Na půl dcl pohanky dáme 1,5 dcl vody, kterou osolíme. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Do mísy dáme uvařenou pohanku, nastrouhané brambory, vejce, sůl, majoránku a jarní cibulku nakrájenou na j...
|
|
| |
| Nalezeno: 5 receptů | Zobrazuji: 1-5 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|