|
Recepty -
Předkrmy koprPředkrmy - návody k vaření - online kuchařka
| Předkrm je malá porce lehkého jídla, která se podává před samotnou konzumací hlavního jídla. Jeho účelem není zasytit nýbrž povzbudit smysly a zejména vyvolat větší chuť. Tím zintenzivňuje zážitek z následně podávaného pokrmu. Nápoj podávaný před jídlem za stejným účelem se nazývá aperitiv. Předkrmy dělíme na studené a teplé. Studený předkrm následuje po aperitivu, tvoří ho často paštika, ryba nebo salát. Poté následuje polévka. Po polévce před hlavním chodem následuje předkrm teplý, např. husí játra či mušle. Ten však nebývá častý, typický je spíše pro bankety s mnoha chody. Předkrmy se jedí povětšinou vidličkou. Při servisu s větším počtem příborů se pro studený předkrm používá vidlička na samém okraji, pro teplý předkrm pak následující blíže talíři.
Kopr se používá jako zelenina, koření a jako léčivka. Užívají se celé rostliny kromě kořenů - nať, listy, kvetoucí okolíky, zralé i nezralé semeno. Na zeleno se sklízí do svazečků 15 až 20 cm vysoká mladá nať, ke konzervování se sklízí nať ve fázi prodlužovacího růstu. Lze sklízet až do doby květu. Výborně se suší. Chceme-li získávat semena, která při dozrávání snadno vypadávají, posekáme rostliny před jeho dozráním zrána za rosy a svážeme je do snopků, které dosušíme v panácích. Poté semena vymlátíme a dosušíme v tenké vrstvě. Bylina se používá především jako dochucovadlo k rybám a vařenému masu i syrové zeleniny, do mléčných omáček a polévek, pomazánek a salátů. Koprová nať je důležitou součástí jak bylinkového octa, tak nálevu na nakládané okurky, zelí a cibule. Pro zimní zásobu konzervujeme nasekané listy do soli či do octového nálevu. Můžeme je rovněž sušit, ale velmi opatrně a rychle v proudu vzduchu ne teplejšího než 30 °C, jinak voňavý a velmi snadno prchavý éterický olej vytěká. Sušený kopr pak uchováváme v dobře těsnicích nádobách. Z téhož důvodu přidáváme kopr k teplým pokrmům až těsně před podáváním. Koprový čaj působí tišivě při zažívacích obtížích a nadýmání. Díky svým močopudným vlastnostem je doporučován na ledvinová onemocnění. Kopr podporuje tvorbu mléka u kojících matek, podporuje tvorbu žaludečních šťáv, tiší kašel, pomáhá při nespavosti. Semena kopru obsahují vitamín C, A, dále silice, vápník, fosfor a mnoho dalších minerálních látek. Koupel s koprovými semeny posiluje nehty. Žvýkání koprových semen způsobuje sladší dech. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 11 receptů | Zobrazuji: 1-11 receptů | |
|
Nejlepší recept na Carpaccio z lososa |
|
Lososa nakrájíme na co nejtenčí plátky. Pokapeme citronovou šťávou, lehce osolíme pokapeme olivovým olejem a proložíme větvičkami kopru. Vše naskládáme do uzavíratelné nádoby (nejlépe co se dá vakuovat) a necháme marinovat 48 hodin. Poté vyndáme, odstra...
|
|
|
Lososové laskominky - recept od maminky |
|
Rozmixujeme uzeného lososa, smícháme s ricottou, mlékem, osolíme a opepříme. Je to jednoduché, já vím...ale přeci chutné a oku lahodící. Spíšě jsem se chtěla "pochlubit" aranží :-) Myslím si, že návštěva nepohrdne... ,-) Dobrou chuť!...
|
|
|
Lososový předkrm |
|
Na menší tanier naaranžujte na šalátový list lososa, kaviár, 2 hroznové špízy (striedavo napichujte na špáradlá 2 a 2 bobuľky modrého a bieleho hrozna), mesiačik limetky (citrón), môžete priložiť kúsok masla. Polejte dressingom a dozdobte vetvičkou sviežeh...
|
|
|
Tataráček z lososa a rajčat |
|
Čerstvý lososový filet i uzené lososové plátky nakrájíme na drobné kostičky. Rajčata oloupeme, zbavíme jadérek a taktéž překrájíme na kostičky. Toto všechno dáme do misky, promícháme a odložíme do lednice. Mezi tím si připravíme zálivku: do misky s...
|
|
|
Uzený losos s Cottage a zálivkou |
|
Sýr Cottage smícháme s nasekaným koprem (možno i mražený), ochutíme citronem a solí. Zálivku připravíme z olivového oleje, sekaného kopru, citronu a soli. Vychlazeného uzeného lososa podáváme s ochuceným Cottage, lehce přelité zálivkou a k tomu opečen...
|
|
|
Nejlepší recept na Lososová chuťovka |
|
Do mísy dáme pomazánkové máslo, majonézu, sůl, pepř a kávovou lžičku citronové šťávy. Dobře promícháme. Plátky uzeného lososa si nakrájíme na kousky velikosti nám vyhovující a přidáme do mísy. Čerstvý kopr a pažitku nasekáme najemno a přidáme do ...
|
|
|
Minibliny s kaviárem a zakysanou smetanou - recept od maminky |
|
Mouky spolu prosijeme, osolíme a promícháme. Vytvoříme důlek, nadrobíme droždí, zalijeme částí vlažného mléka a necháme vzejít. Pak přidáme žloutek, bílek uschováme na později. Zalijeme zbytkem mléka a přidáme kysanou smetanu. Umícháme těsto husté as...
|
|
|
Pohankové galetky s lososem |
|
Pohánkovú múku v mise vymiešame s vajcami, mliekom, vodou, olejom a soľou na hladké cestíčko, trochu hustejšie ako palacinkové. Zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme stáť pri izbovej teplote 45 minút. Na veľkú rozohriatu panvicu dáme orech masla a keď sa r...
|
|
|
Plněná vejce sýrovou hmotou |
|
Uvařené vejce seřízneme na obou stranách ( spodek proto, aby lépe stálo, vršek, abychom získali "pokličku"), opatrně vydloubneme žloutek. V misce si rozmačkáme vidličkou oba sýry, přidáme Majolku®, česnek, žloutek i případné odkrojky bílků. Rozmích...
|
|
|
Recept na Bylinková vajíčka - na salát, tousty ..... |
|
Ustřihneme si potravinářskou folii 30 krát 30 cm vymažeme si hrníček olejem, do hrníčku rozprostřeme potravinářskou folii až na dno a zase vytřeme olejem folii. Pak nasypeme různé bylinky a vklepneme vejce a uděláme baliček, na kterém uděláme uzel. Do hrnc...
|
|
| |
| Nalezeno: 11 receptů | Zobrazuji: 1-11 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|