|
Recepty -
Předkrmy citronová šťávaPředkrmy - návody k vaření - online kuchařka
| Předkrm je malá porce lehkého jídla, která se podává před samotnou konzumací hlavního jídla. Jeho účelem není zasytit nýbrž povzbudit smysly a zejména vyvolat větší chuť. Tím zintenzivňuje zážitek z následně podávaného pokrmu. Nápoj podávaný před jídlem za stejným účelem se nazývá aperitiv. Předkrmy dělíme na studené a teplé. Studený předkrm následuje po aperitivu, tvoří ho často paštika, ryba nebo salát. Poté následuje polévka. Po polévce před hlavním chodem následuje předkrm teplý, např. husí játra či mušle. Ten však nebývá častý, typický je spíše pro bankety s mnoha chody. Předkrmy se jedí povětšinou vidličkou. Při servisu s větším počtem příborů se pro studený předkrm používá vidlička na samém okraji, pro teplý předkrm pak následující blíže talíři.
Citrony obsahují velké množství kyseliny citronové (3,5-8,0 g/100 g) a přibližně kolem 87 % vody, proto se využívají jako přírodní okyselovadlo do řady pokrmů, nebo se z nich mačká kyselá šťáva. Dále obsahují bioflavonoidy, pektin, vonné silice, provitamin A, vitamín B, cca 3 % sacharidů. Je též zdrojem vápníku, draslíku, fosforu, hořčíku, železa, zinku a dalších. Citrusy z řad citroníků pochází ze subtropů, ale citrus lze pěstovat i v Česku v mírném pásmu a to ve sklenících či doma při pokojových teplotách. Ve velké míře se průmyslově pěstuje v Itálii. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 10 receptů | Zobrazuji: 1-10 receptů | |
Nejlepší recept na Carpaccio z lososa |
|
Lososa nakrájíme na co nejtenčí plátky. Pokapeme citronovou šťávou, lehce osolíme pokapeme olivovým olejem a proložíme větvičkami kopru. Vše naskládáme do uzavíratelné nádoby (nejlépe co se dá vakuovat) a necháme marinovat 48 hodin. Poté vyndáme, odstra...
|
|
|
Hrušky s nivou - recept od maminky |
|
Hrušky oloupeme, podélně rozkrojíme, vykrojíme jadřinec a pokapeme citrónovou šťávou. Položíme je do zapékací misky, do ďůlku po jadřinci dáme zavařeninu, navrch položíme plátek sýra a slabší plátek másla a zapékáme v troubě asi 6-8 minut....
|
|
|
Chřestovo-kuřecí kokotky - recept od maminky |
|
Z chřestu odstraníme konce a ulomíme hlavičky. V hrnci přivedeme vodu k varu, osolíme, přidáme citronovou šťávu, cukr a vložíme chřestové hlavičky. Necháme je přejít varem a vyndáme. Zbytek chřestu nakrájíme na menší kousky a dáme vařit " na skus ". V...
|
|
|
Hummus s červenou řepou |
|
Neoloupanou řepu uvaříme nebo upečeme v troubě, po částečném zchladnutí ji oloupeme a jemně nastrouháme. Propláchnutou okapanou cizrnu, česnek, tahini, papričku a řepu rozmixujeme, pomocí oleje vytvoříme dostatečně hustou pomazánku, ochutíme solí a citrone...
|
|
|
Rajčata plněná vaječnou pěnou - recept od maminky |
|
Změklé máslo ušleháme do pěny, přidáme jemně nastrouhaná vejce, sardelovou pastu, citronovou šťávu a sůl. Omytá rajčata nakrojíme hlubokými zářezy, ale nedokrojíme je. Dílky rajčat rozevřeme, nastříkáme vaječnou pěnou a ozdobíme praženými mandlemi....
|
|
|
Celerové dortíčky - recept od maminky |
|
Celer uvaříme v okyselené vodě doměkka a necháme vychladnout. Zchladlý nakrájíme na tenké plátky a formičkou vykrojíme tvary. Stehýnka podusíme doměkka, necháme zchladnout a obereme z nich maso. Pokrájené maso smícháme s jemně nakrájenou šalotkou, posekan...
|
|
|
Chřest v bylinkových omeletkách |
|
Z chřestu odřízneme dřevnaté části, oloupeme ho a povaříme v osolené vodě s citronem, podle jeho velikosti 5-10 minut. Vejce rozklepneme do misky, přidáme 2 lžíce studené vody, osolíme, opepříme, našleháme a vmícháme jemně pokrájené bylinky. Na menší...
|
|
|
Recept na Zapečený květák se žampionama |
|
Kvetak uvarime v osolene vode domekka ,ocedime, a rozobereme na ruzicky, zampiony nakrajime na kousky, pokapeme citronovou stavou a podusime na casti masla. Z masla a mouky pripravime svetlou jisku, zalijeme ji mlekem, rozslehame a uvarime hustu omacku. Po castecnem vychlazeni do...
|
|
|
Jablka se sýrem |
|
Z jablek vykrojíme jádřince, nakrájíme kolečka asi 1/2 cm vysoká, pokapeme je citrónovou šťávou, aby nezhnědla. Z taveného sýra nebo Lučiny, nadrobno sekané šunky a mleté papriky ušleháme sýrovou směs. Kornoutem s ozdobnou trubičkou vtlačíme kopeček smě...
|
|
|
Nejlepší recept na Trikolora s grilovanými rajčaty a česnekem |
|
Zelená: Suroviny na pesto rozmixujeme a případně dosolíme nebo dokyselíme. Červená: Rajčata i cibuli nadrobno nasekáme, přidáme k nim vymáčknutý česnek, sůl, pepř a nasekané bylinky a dochutíme bílým balsamikem. Bílá: Šlehačku smícháme se sol...
|
|
|
| Nalezeno: 10 receptů | Zobrazuji: 1-10 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|