|
Recepty -
Předkrmy bazalkaPředkrmy - návody k vaření - online kuchařka
| Předkrm je malá porce lehkého jídla, která se podává před samotnou konzumací hlavního jídla. Jeho účelem není zasytit nýbrž povzbudit smysly a zejména vyvolat větší chuť. Tím zintenzivňuje zážitek z následně podávaného pokrmu. Nápoj podávaný před jídlem za stejným účelem se nazývá aperitiv. Předkrmy dělíme na studené a teplé. Studený předkrm následuje po aperitivu, tvoří ho často paštika, ryba nebo salát. Poté následuje polévka. Po polévce před hlavním chodem následuje předkrm teplý, např. husí játra či mušle. Ten však nebývá častý, typický je spíše pro bankety s mnoha chody. Předkrmy se jedí povětšinou vidličkou. Při servisu s větším počtem příborů se pro studený předkrm používá vidlička na samém okraji, pro teplý předkrm pak následující blíže talíři.
Bazalka (Ocimum) je rod rostlin z čeledi hluchavkovitých. Zahrnuje přibližně 60 druhů. Většina je rozšířena v Africe a Jižní Americe, několik druhů se však pěstuje po celém světě. Lidé využívají pro různé účely nejméně 7 druhů. Bazalky jsou stálezelené rostliny nebo keře s aromatickou vůní. Většina rostliny je porostlá chloupky. Většina druhů obsahuje ve svých listech 0,3 až 1,5 procent oleje. Druhy O. gratissimum a O. kilimandscharicum obsahují přes 3 procenta. Získávaný bazalkový olej obsahuje hlavně linalol, estragol a kafr. Olej se získává také ze semen lisovaných za studena. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 15 receptů | Zobrazuji: 1-15 receptů | |
Italská bruschetta - recept od maminky |
|
1.variant: bagetu, paradajky a mozarellu nakrájame na plátky. Zmiešame soľ a provensálske bylinky s maslom a namočíme v ňom plátky bagety, ktoré opečieme do chrumkava na suchej panvici. Opečenú bagetu obložíme plátkami paradajok, mozarelly a posypeme bazalkou. ...
|
|
|
Hermelínové večky |
|
Bagetu nakrájíme na šikmá kolečka. Nasucho opečeme na teflonové pánvi dozlatova. V mističce utřeme změklé máslo s kořením na brambory, a bylinkami. Opečené bagetky potřeme máslem. Na to položíme plátek hermelínu a posypeme ho grilovacím kořením. Dáme...
|
|
|
Recept na Housky italské |
|
Česnek prolisujeme a smícháme se solí a asi 4 lžícemi oleje. Žampiony a cuketu nakrájíme na plátky a osmahneme na oleji. Housky rozkrojíme, řezné plochy potřeme česnekovým olejem a obložíme opečenou cuketou s žampiony, poklademe plátky mozzarelly a rajčátky...
|
|
|
Plněné rychlošátečky z toastovače (sendvičovače) |
|
Listové těsto rozválíme do tenka (asi 3mm), nakrájíme na čtverce velikosti toastovače, polovinu jich poklademe šunkou a náplní ze směsi sýra, bazalky a pokrájených sušených rajčat. Druhou polovinou čtverců přikryjemy ty s náplní, přimáčkneme okraje a dá...
|
|
|
Recept na Šneci z listového těsta |
|
Smícháme kečup s hořčicí, špetkou oregána a bazalky, listové těsto rozválíme na pomoučněném válu na tenký plát a potřeme směsí. Poklademe salámem, sýrem, paprikou na proužky a cibulí. Vytvoříme roládu, nakrájíme na kolečka (šneky), která klademe n...
|
|
|
Fazole s kukuřicí v rajském protlaku |
|
Kukuřici a fazole smícháme na pánvi, přidáme rajský protlak nebo kečup. Pak přídáme česnek a podle chuti bazalku a ohřejeme na plotně asi 5 min. A je to, dobrou chuť. Příloha: chléb nebo těstoviny...
|
|
|
Salát z nakládaného balkánu |
|
Sýr nakrájíme na menší kostičky, přidáme olivy pokrájené na půlky, cibuli nakrájenou na větší kousky, kterou jsme spařili vařící vodou a nechali asi 2 minuty máčet a dále jarní cibulku nakrájenou s natí. Česneky oloupeme a nakrájíme na plátky, Při...
|
|
|
Nejlepší recept na Sázené vejce po italsku |
|
Na rozpáleném oleji krátce orestujeme pokrájený česnek, potom česnek z oleje vyndáme. Přilejeme plechovku rajčat, pokud se vám zdá omáčky málo, můžete přidat ještě trochu rajčatového protlaku nebo druhou plechovku rajčat. Osolíme, okořeníme oreganem a ba...
|
|
|
Zapečené plněné cibule - recept od maminky |
|
Cibule oloupeme, kořínky jenom mírně seřízneme, aby cibule držela pohromadě a dáme vařit do osolené vody podle velikosti 20-30min.(já měla cibuli velkou 10cm, takže půl hodiny bylo akorát). Vyndáme, necháme trochu zchladnout a zešikma vnitřek vykrojíme, ne ce...
|
|
|
Italské Caprese |
|
Na talíř rozprostřeme mozzarelu, rajčata a bazalku. Osolíme, opepříme a zakápneme balzamicem a olivovým olejem. Rychlé, chutné....
|
|
|
Bruschetta - jednoduchá snídaně |
|
Jednoduchá snídaně za 5 minut. Bagetu rozkrojím a vydatně proliju dobrým olivovým olejem - ten je prakticky základní surovinou a nositel hlavní chuti. (doporučuji olivový klub). Dám mírně rozpéct do trouby, ne moc, jen aby byla bagetka mírně křupavá. Klidně ...
|
|
|
Nejlepší recept na Koláč s cherry rajčátky |
|
Těsto vyválíme, dáme ho na plech vyložený pečícím papírem a propícháme ho vidličkou. Vložíme do trouby vyhřáté na 190 stupňů a zprudka upečeme (těsto má zůstat světlé). Pak koláč obložíme šunkou, půlkami rajčátek a pokrájenou mozzarellu. Bohat...
|
|
|
Nejlepší recept na Vejce v rajčatech |
|
1) Z rajčat odstraníme stopky. Omyjeme a usušíme. Vrchní část rajčete odřízneme a vydlabeme dužinu. 2) Rajčata uvnitř opepříme, osolíme a pokapeme olivovým olejem. Do vnitřku dáme bazalku. 3) Do každého rajčete rozklepneme vajíčko, které osolíme a opep...
|
|
|
Plněná zapečená rajčata - recept od maminky |
|
Rajčata rozpůlíme, vydlabeme, vnitřky osolíme, nasekáme do nich bazalku a vyložíme kousky sušené šunky. Nakonec vložíme do každé půlky uzenou třešničku mozzarely a zapečeme při 180C, dokud se sýr nezačne roztékat. Ozdobíme bazalkou....
|
|
|
Recept na Carpaccio od Brutzel-Svejk |
|
Maso namrazime, aby se dalo lepe krajet. Ostrym nozem krajime pak tenke platky, ktere polozime na talir s rajcaty. Polijeme Acetem, olivovym olejem,posypeme parmesanem, ochutime soli a peprem. Nakonec vse zdobime nakrajenou bazalkou....
|
|
| |
| Nalezeno: 15 receptů | Zobrazuji: 1-15 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|