|
Recepty -
Polévky zakysaná smetanaPolévky - návody k vaření - online kuchařka
| Polévka, hovorově také polívka, je tekuté až mírně husté nejčastěji teplé jídlo. Připravuje se vařením různých přísad ve vodě, které předávají chuť, barvu i vůni, nebo v předem připraveném vývaru. Jako suroviny se obvykle používá zelenina, různé druhy masa, luštěniny ad. Polévky bývají buď čiré (případně zahuštěné např. rýží, těstovinami, různými zavářkami ap.), mléčné nebo zahuštěné např. moukou, rozmixovanou zeleninou (krém) apod. Polévka se většinou solí, dochucuje kořením a omašťuje různými druhy tuku. Polévka se může podávat jako samostatné jídlo (např. k večeři) nebo předcházet hlavní chod (u oběda), v bohatším menu se podává po studeném předkrmu, následovaná případně ještě teplým předkrmem.
Zakysaná smetana je mléčný výrobek vyráběný fermentací pomocí bakterií mléčného kvašení. Smetana se získává sbíráním nebo odstřeďováním a v obchodě se prodává sladká nebo kysaná (v řadě jazyků se původně ruský výraz smetana užívá právě pro zakysanou smetanu). Obsahuje nejméně 10 % tuku. Používá se ve studené kuchyni (k přímé konzumaci jako jogurt, v zálivkách…) i k vaření polévek, omáček apod. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 66 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 | 3 |
Zelňačka podle starýho Habany - recept od maminky |
|
Ze zelí vymačkáme nálev (nevyhazovat), zelí překrájíme a dáme vařit. Mezitím ve velkém hrnci popustíme špek a osmažíme na něm cibuli do zlatova (dle potřeby přidáme sádlo) Přidáme papriku, krátce!!! osmahneme a zalijeme vroucí vodou. Přihodí...
|
|
|
Červená zelnice |
|
Na másle zesklovatíme na kostičky nakrájenou cibuli, zaprášíme ji paprikou, vmícháme protlak a přidáme nakrájené zelí. Osolíme a zalijeme vývarem nebo vodou. Přidáme koření a vaříme do změknutí zelí. Poté vmícháme zakysanou smetanu, popř. podle potře...
|
|
|
Pojednání o BORŠČI - recept od maminky |
|
Z Wikipedie: Boršč (také boršč, bortsch, borstch, Borsh, boršč, Ukrajinský: борщ, v jidiš: באָרשט) je polévkou, která je populární v mnoha zemích střední a východní Evropy. Ve většině těchto zemí, je vyroben s červenou řepou jako hlavní přísa...
|
|
|
Boršč z Arbatu |
|
Kosti, vepřové a hovězí maso vložíme do hrnce se studenou vodou, přidáme na osminy nakrájenou cibuli s omytou slupkou, bobkový list, nové koření, osolíme a přivedeme k varu. Sebereme pěnu, která se vytvořila na povrchu, snížíme teplotu a vaříme, dokud není...
|
|
|
Nejlepší recept na Rajská polévka s kroupami |
|
Cibuli nakrájíme nadrobno. V hrnci s rozehřátým máslem necháme zesklovatět a přidáme dvě lžíce mouky. Lehce zasmahneme a přidáme protlak. Ihned na to dolijeme vodou a přidáme masox. Chvíli vaříme a přidáme několik hrstí krup. Ještě povaříme. Dle chuti ...
|
|
|
Uzená zelňačka |
|
Uzenou kost uvaříme ve vodě. Necháme vychladnout a maso obereme. Vývar přecedíme. Brambory nakrájíme na kostky a uvaříme zvlášť ve slané vodě. Do hrnce dáme cibuli nakrájenou na drobno a necháme zesklovatět. Poté přidáme uzené maso, propláchnuté kysané...
|
|
|
Recept na Polévka Móra Jókaie (Jókai bableves) |
|
Den předem namočíme fazole. Druhý den je slijeme a vložíme do velké nádoby, v které budeme polévku připravovat. Přidáme uzené koleno s kostí i kůží, klobásy vcelku, bobkové listy a očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) také vcelku. Zalijem...
|
|
|
Nejlepší recept na Krémová polévka z brambor, cukety a mrkve |
|
Z kousku / cca 3 cm / očistěné mrkve a neoloupané cukety nakrájíme tenké nudličky a dáme stranou. Vývar přivedeme k varu, osolíme a vložíme oloupané a nakrájené brambory, mrkev a po chvilce varu oloupané a nakrájené cukety. Vaříme doměkka. Mezi tím si na ...
|
|
|
Nejlepší recept na Můj boršč |
|
Uvaříme vývar z vepřového masa a kuřecí kostry, bobkové listu, černého pepře a nového koření. Při vaření z vývaru odebírame pěnu, vaříme cca 1,5 hodiny na mírném ohni. Na panvičce na trosče oleje osmažíme mleté maso, malinko opepříme a dáma si st...
|
|
|
Pórková polévka s kroupami, celerem a mrkví |
|
Cibulku omyjeme, pokrájíme na kostičky a na oleji /másle/ ji necháme zesklovatět. Přidáme propláchlé a osušené krupky, mícháme chvilku a pak podusíme. Přidáme hřebíček se špetkou usušeného libečku a medvědího česneku, zamícháme a vše zalijeme horkou ...
|
|
|
Zelňačka s vepřovým masem |
|
Maso a brambory chvilku povaříme ve vode ( musíme každou chvilku míchat ). Posypeme trochou mleté papriky, přidáme jeden bujón, bobkový list, zalijeme cca 1 l vody a vaříme tak 20 min ( dokud nám maso a brambory nezměknou ). Poté přidáme zelí a necháme v klid...
|
|
|
Domácí boršč |
|
Na oleji zesklovatíme na větší kousky nakrájenou cibuli. Nasypeme mraženou zeleninu a zalijeme asi litrem vody. Jak se začne vařit, přidáme na kostičky nakrájené oloupané brambory, klobásy na kolečka a veškeré koření a přilijeme kečup. Promícháme. Nechám...
|
|
|
Nejlepší recept na Podmáslová polévka |
|
Čerstvé houby opláchneme a nakrájíme na drobnější kousky. Zalijeme vodou,osolíme,přidáme kmín a vaříme houby doměkka. Mezitím si v rendlíčku rozmícháme hladkou mouku s podmáslím a zakysanou smetanou. Než vlijeme směs do vařících se hub,přidáme do ní ...
|
|
|
Mrkvový krém se zakysanou smetanou - recept od maminky |
|
Očištěnou mrkev spolu s celerem nastrouháme najemno. Vložíme do hrnce, kde jsme rozehřáli máslo a osmahneme. (nejlépe pozvolna dokud mrkev nepustí krásně oranžovou barvu) Zasypeme moukou a pořádně zamícháme. Poté přilijeme studené mléko, dle chuti osolíme ...
|
|
|
Ostrá fazolačka |
|
Fazole namočíme přes noc. Druhý den slijeme vodu, dáme čistou, osolíme a fazole povaříme až jsou měkké. Na sádle zpěníme nakrájenou cibulku, nasypeme hladkou mouku, papriku a chilli, a cibulovou jíšku přidáme za stálého míchání do polívky, která se stá...
|
|
|
Krémová mrkvová polévka dobrá a jiná |
|
Mrkev a brambory si nakrájíme na plátky, papriku a cibuli na proužky. Do hrnce dáme olej, osmažíme cibuli, přidáme mrkev, brambory, papriku, osmažíme, pak zalijeme kuřecím vývarem, přidáme skořici, hřebíček, kardamon a necháme mírně vařit tak 40 minut, až...
|
|
|
Smetanová okurková polévka - recept od maminky |
|
Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky. V hrnci rozpálíme trochu oleje, přidáme nové koření, pepř, bobkový list, mrkev, petržel a celer, krátce za stálého míchání osmahneme, zalijeme přibližně půl druhým litrem vody a vaříme dokud zelenina není polom...
|
|
|
Dýňová polévka s jablky - recept od maminky |
|
1.) V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme do něj na drobno nakrájenou cibuli a muškátový oříšek. Smažíme, dokud nezačne cibule hnědnout. 2.) Dýni překrojíme, zbavíme semínek, oloupeme a nakrájíme ji na kostky velké asi 2x2cm. Oloupané jablko zbavíme jádř...
|
|
|
Italská polévka - recept od maminky |
|
Na oleji osmahneme lehce cibulku se slaninou, po chvilce přidáme očištěnou a na kostičky nakrájenou cuketu, celer, mrkev. Směs podlejeme naběračkou vývaru a necháme asi 10 minut dusit. Poté přidáme na kostičky nakrájená rajčata, brambory a předem namočené fa...
|
|
|
Nejlepší recept na Polévka "ala rajská" z červené řepy |
|
Červenou řepu omyjeme, neloupeme a dáme ji vařit vody do změknutí (20-40 minut). Ohřejeme si zeleninový vývar, nebo dáme vařit vodu. Na oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a restujeme. Zalijeme horkým vývarem/vodou...
|
|
|
1 | 2 | 3 | Nalezeno: 66 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|