|
Recepty -
Polévky smetanaPolévky - návody k vaření - online kuchařka
| Polévka, hovorově také polívka, je tekuté až mírně husté nejčastěji teplé jídlo. Připravuje se vařením různých přísad ve vodě, které předávají chuť, barvu i vůni, nebo v předem připraveném vývaru. Jako suroviny se obvykle používá zelenina, různé druhy masa, luštěniny ad. Polévky bývají buď čiré (případně zahuštěné např. rýží, těstovinami, různými zavářkami ap.), mléčné nebo zahuštěné např. moukou, rozmixovanou zeleninou (krém) apod. Polévka se většinou solí, dochucuje kořením a omašťuje různými druhy tuku. Polévka se může podávat jako samostatné jídlo (např. k večeři) nebo předcházet hlavní chod (u oběda), v bohatším menu se podává po studeném předkrmu, následovaná případně ještě teplým předkrmem.
Smetana je mléčný výrobek, jedná se o nejtučnější část mléka, která se usazuje na jeho povrchu. Smetana se získává sbíráním nebo odstřeďováním. Smetana, spolu s plnotučným mlékem, obsahuje velké množství tuku. Smetanové výrobky jako takové obsahují množství vitamínu A, vápníku a fosforu, ale mají vysoký obsah nasycených tuků. Podmáslí má mnohem méně tuku než smetana, která se nám ve formě šlehačky zdá lehce stravitelná, protože ji z části tvoří vzduch. Zakysaná smetana naopak obsahuje tuku méně. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 200 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 | 3 ... 9 |
Kürbis Suppe (Hokaidová polévka) |
|
Dýni rozkrojíme a vydlabeme semínka, brambory oloupeme a společně s dýní nakrájíme na kostky. Do hrnce si dáme trochu olivového oleje a zeleninu s oloupaným česnekem trochu osmažíme. Zalijeme jedním litrem vody, přidáme koření a necháme 45 min vařit (dokud n...
|
|
|
Hadrová polévka |
|
Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na kousky a dáme do vařícího se masového vývaru, přidáme koření, libeček a když je všechno uvařené, rozmixujeme ručním mixerem. V kastrůlku si zvlášť uvaříme sušené houby a v dalším kastrůlku si uděláme z más...
|
|
|
Recept na Lososový krém |
|
Na másle a olivovém oleji jsem nechal zesklovatět pokrájenou cibulku. Přidal na drobné kousky nakrájenou mrkev, celer, brambor. Osolil, opepřil. Přidal česnek a orestoval. Zalil vše vývarem z lososa a uvařil do změknutí. Vývar jsem si připravil tak, že los...
|
|
|
Zelňačka podle starýho Habany - recept od maminky |
|
Ze zelí vymačkáme nálev (nevyhazovat), zelí překrájíme a dáme vařit. Mezitím ve velkém hrnci popustíme špek a osmažíme na něm cibuli do zlatova (dle potřeby přidáme sádlo) Přidáme papriku, krátce!!! osmahneme a zalijeme vroucí vodou. Přihodí...
|
|
|
Smetanová zelnice ze sladkého zelí |
|
Hlávkové zelí (možno si z hlávky postupně k různému užití odlupovat i jen jednotlivé listy) pokrájíme na proužky a vaříme s trochou kmína v osolené vodě doměkka. Zalijeme sladkou smetanou (tučnou podle libosti, nejlépe „šlehačkou“) a přiměřeně zahu...
|
|
|
Nejlepší recept na Bílá zelňačka |
|
Do jednoho hrnce dáme vařit zelí a do druhého brambory na kostičky.Nikdy nevaříme dohromady jinak zůstanou brambory na povrchu tvrdé.Až je zelí měkké a brambory středně, dáme je dohromady do hrnce.Nakrájený párek na kostičky přidáme do hrnce.Na pánvi rozp...
|
|
|
Červená zelnice |
|
Na másle zesklovatíme na kostičky nakrájenou cibuli, zaprášíme ji paprikou, vmícháme protlak a přidáme nakrájené zelí. Osolíme a zalijeme vývarem nebo vodou. Přidáme koření a vaříme do změknutí zelí. Poté vmícháme zakysanou smetanu, popř. podle potře...
|
|
|
Pojednání o BORŠČI - recept od maminky |
|
Z Wikipedie: Boršč (také boršč, bortsch, borstch, Borsh, boršč, Ukrajinský: борщ, v jidiš: באָרשט) je polévkou, která je populární v mnoha zemích střední a východní Evropy. Ve většině těchto zemí, je vyroben s červenou řepou jako hlavní přísa...
|
|
|
Nejlepší recept na Výborná fazolová polévka |
|
přes noc namočíme fazole do vody,v té vodě je dáme vařit ,přidáme bobková list,nové koření a trochu soli,masox... vaříme do poloměka,když jsou fazole měkké přidáme nakrájené brambory které uvaříme společne s fazolemi,jak jsou uvařené i brambory př...
|
|
|
Bílá houbová polévka |
|
Do hrnce s vodou dáme vařit houby pokrájené houby, přihodíme masox a okořeníme kmínem a pepřem, se solí raději počkáme až se masox rozvaří. Připravíme si jíšku z másla a hladké mouky. Když jsou houby měkké zahustíme jíškou. Vlijeme jednu celou smetanu...
|
|
|
Boršč z Arbatu |
|
Kosti, vepřové a hovězí maso vložíme do hrnce se studenou vodou, přidáme na osminy nakrájenou cibuli s omytou slupkou, bobkový list, nové koření, osolíme a přivedeme k varu. Sebereme pěnu, která se vytvořila na povrchu, snížíme teplotu a vaříme, dokud není...
|
|
|
Křenová polévka |
|
Na másle zesklovatíme cibulku, přidáme rozdrobený toastový chléb a asi minutu ho opékáme. Zalijeme vývarem, přidáme nadrobno nakrájený brambor , osolíme a vaříme. Před koncem vaření přisypeme nastrouhaný křen a ještě 5 min. povaříme. Polévku dohladka r...
|
|
|
Nejlepší recept na Hrášková polévka podle Pohlreicha |
|
Hrášek necháme rozmrznout ve vlažné vodě a necháme okapat. Mezi tím si na oleji (použila jsem domácí sádlo)osmahneme nakrájenou cibuli a 50g slaniny. Přidáme hrášek (4 lžíce si dáme stranou)a na kostičky nakrájené brambory. Orestujeme a po chvíli přilijem...
|
|
|
Zelná bramboračka |
|
Na oleji si zpěníme na drobno pokrájenou cibuli, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu a chvilku opékáme. Poprášíme sladkou a uzenou paprikou a zalijeme vodou nebo vývarem. Vložíme pokrájené zelí, brambory, papriku, sušené houby, bobkový list, osolíme a okm...
|
|
|
Nejlepší recept na Rajská polévka s kroupami |
|
Cibuli nakrájíme nadrobno. V hrnci s rozehřátým máslem necháme zesklovatět a přidáme dvě lžíce mouky. Lehce zasmahneme a přidáme protlak. Ihned na to dolijeme vodou a přidáme masox. Chvíli vaříme a přidáme několik hrstí krup. Ještě povaříme. Dle chuti ...
|
|
|
Valašská kyselica |
|
Opláchnuté nakrájené zelí uvaříme do měkka. Z tuku a mouky uděláme jíšku, zalejeme vývarem a 1 hod. vaříme spolu s kořením. Na nakrájené a uvařené zelí přelejeme zcezenou polévku, přidáme na kostičky nakrájené brambory a klobásu. vaříme, až jsou b...
|
|
|
Nejlepší recept na Falešný boršč |
|
Z masa uvaříme vývar. Maso vyjmeme a nakrájíme na kostky. Do vývaru pridáme nakrájené zelí, na kostičky nakrájené brambory, mrkev a červenou řepu. Vše povaříme do měkka. Přidáme maso a dochutíme rajským protlakem, solí a pepřem a zalijeme smetanou....
|
|
|
Bílá zelňačka od Remčuly - recept od maminky |
|
Na cibuli si osmažím nakrájené žampiony, přidáme kyselé, pokrájené zelí, zalijeme vývarem a asi 15 minut povaříme. Když je zelí měkké, přidáme brambory a zákletku z mouky a kysané smatany....
|
|
|
Uzená zelňačka |
|
Uzenou kost uvaříme ve vodě. Necháme vychladnout a maso obereme. Vývar přecedíme. Brambory nakrájíme na kostky a uvaříme zvlášť ve slané vodě. Do hrnce dáme cibuli nakrájenou na drobno a necháme zesklovatět. Poté přidáme uzené maso, propláchnuté kysané...
|
|
|
Recept na Polévka Móra Jókaie (Jókai bableves) |
|
Den předem namočíme fazole. Druhý den je slijeme a vložíme do velké nádoby, v které budeme polévku připravovat. Přidáme uzené koleno s kostí i kůží, klobásy vcelku, bobkové listy a očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) také vcelku. Zalijem...
|
|
|
1 | 2 | 3 ... 9 | Nalezeno: 200 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|