|
Recepty -
Polévky másloPolévky - návody k vaření - online kuchařka
| Polévka, hovorově také polívka, je tekuté až mírně husté nejčastěji teplé jídlo. Připravuje se vařením různých přísad ve vodě, které předávají chuť, barvu i vůni, nebo v předem připraveném vývaru. Jako suroviny se obvykle používá zelenina, různé druhy masa, luštěniny ad. Polévky bývají buď čiré (případně zahuštěné např. rýží, těstovinami, různými zavářkami ap.), mléčné nebo zahuštěné např. moukou, rozmixovanou zeleninou (krém) apod. Polévka se většinou solí, dochucuje kořením a omašťuje různými druhy tuku. Polévka se může podávat jako samostatné jídlo (např. k večeři) nebo předcházet hlavní chod (u oběda), v bohatším menu se podává po studeném předkrmu, následovaná případně ještě teplým předkrmem.
Máslo je mléčný výrobek má specifické aroma a chuť. Aroma másla je dáno obsahem mastných kyselin s krátkou délkou řetězce. Chuť másla doplňuje přítomnost mléčných bílkovin. Máslo obsahuje vitaminy rozpustné v tucích, tedy A, D, E, K. Máslo také obsahuje významný podíl trans nenasycených mastných kyselin, takže konzumci másla by měli omezit lidé s vysokým obsahem cholesterolu a cévními potížemi. Zdravým lidem by nemělo máslo uškodit. Problematika je však individuální a je důležité dodržování správné životosprávy! Vzhledem ke složení, je máslo vhodné zejména pro studenou kuchyni. Máslo by se nemělo používat pro smažení. Obecně se vyrábí zakoncentrováním mléčného tuku (smetany) a následnou reverzí fází na emulzi vody v oleji. Klasické máslo obsahuje minimálně 80 % mléčného tuku, zbytek tvoří voda (do 16 %) a mléčná sušina (bílkoviny, laktóza). Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 287 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 | 3 ... 14 |
Brokolicová polévka s opečenými kostičkami brambor |
|
Růžici brokolice rozdělíme na malé kousky, pořádně propereme v tekoucí vodě a přendáme do hrnce s vařící vodou, kterou osolíme a zakryté vaříme cca 10 minut. Následně uvařené růžičky brokolice zchladíme v misce s ledovou vodou, aby nám brokolice ne...
|
|
|
Hřibová polévka |
|
Sušené houby předem namočené do vody vymačkáme a vaříme 1/2 hod. ve vodě, kterou osolíme a dáme mletý kmín. Do uvařených hub dáme jíšku z másla a hladké mouky. Necháme přejít varem. A pak do polévky zavaříme kapání, které uděláme z rozkvedlanéh...
|
|
|
Patizónová polévka - recept od maminky |
|
patizón ošúpeme a zbavíme jadierok, na masle speníme cibuľku, pridáme nakrájaný patizón zemiaky vývar alebo vodu a bujón ku koncu varenia pridáme trochu mlieka alebo smotany pridáme tavený syr a rozmixujeme...
|
|
|
Hadrová polévka |
|
Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na kousky a dáme do vařícího se masového vývaru, přidáme koření, libeček a když je všechno uvařené, rozmixujeme ručním mixerem. V kastrůlku si zvlášť uvaříme sušené houby a v dalším kastrůlku si uděláme z más...
|
|
|
Zelňačka podle starýho Habany - recept od maminky |
|
Ze zelí vymačkáme nálev (nevyhazovat), zelí překrájíme a dáme vařit. Mezitím ve velkém hrnci popustíme špek a osmažíme na něm cibuli do zlatova (dle potřeby přidáme sádlo) Přidáme papriku, krátce!!! osmahneme a zalijeme vroucí vodou. Přihodí...
|
|
|
Smetanová zelnice ze sladkého zelí |
|
Hlávkové zelí (možno si z hlávky postupně k různému užití odlupovat i jen jednotlivé listy) pokrájíme na proužky a vaříme s trochou kmína v osolené vodě doměkka. Zalijeme sladkou smetanou (tučnou podle libosti, nejlépe „šlehačkou“) a přiměřeně zahu...
|
|
|
Knedlíčková polévka z játrové paštiky |
|
Dáme vařit vodu, do které přidáme zeleninu, prolisujeme 3 stroužky česneku, lžičku soli, masox a kuřecí maso. Knedlíčky: Rozkrájíme rohlík a necháme ho chvíli namočený ve vlažné vodě, pak ho rozmačkáme a dáme do mísy. Přidáme strouhanku (přidává...
|
|
|
Nejlepší recept na Fazolová polévka s noky |
|
Fazole namočíme nejlépe na noc. Namočené fazole dáme vařit ve vodě, ve které se máčely. Přidáme část mrkve (kousek mrkve si odložíme stranou) a cibuli. Zatím co se nám polévka vaří, nastrouháme si zbytek mrkve na jemném struhadle. Mrkev osmahneme na más...
|
|
|
Pojednání o BORŠČI - recept od maminky |
|
Z Wikipedie: Boršč (také boršč, bortsch, borstch, Borsh, boršč, Ukrajinský: борщ, v jidiš: באָרשט) je polévkou, která je populární v mnoha zemích střední a východní Evropy. Ve většině těchto zemí, je vyroben s červenou řepou jako hlavní přísa...
|
|
|
Bílá houbová polévka |
|
Do hrnce s vodou dáme vařit houby pokrájené houby, přihodíme masox a okořeníme kmínem a pepřem, se solí raději počkáme až se masox rozvaří. Připravíme si jíšku z másla a hladké mouky. Když jsou houby měkké zahustíme jíškou. Vlijeme jednu celou smetanu...
|
|
|
Recept na Sýrové knedlíčky rychlé - zavářka do polévky |
|
Cibulku si nakrájíme na jemno a lehce jí osmahneme na rozehřátém másle (ne do zhnědnutí!).Necháme vychladnout. Mezitím si nakrájíme rohlík na malinkaté kostičky a zvlhčíme ho mlékem prošlehaným s vejcem. Sýr si nastrouháme na jemno,mrkev taktéž,pažitku...
|
|
|
Houbařská polévka zalitá |
|
Očištěné, na plátky krájené houby krátce podusíme na tuku. Z části másla a hladké mouky si uděláme zásmažku, zalijeme vývarem, přidáme na kostičky krájené brambory s vaříme, až jsou brambory poloměkké. Potom přidáme podušené houby, kopr a společn...
|
|
|
Čočková polévka s klobásou a bramborem |
|
Čočku si 2-3 hodinky předem naložíme do vody. Nakrájíme si cibuli na jemno, mrkev očistíme a nastrouháme na jemnou a prolisujeme si stroužek česneku. To vše si osmažíme na másle v hrnci. Když je vše osmahnuté, přidáme papriku a hned potom přidáme čočku a ...
|
|
|
Maminčina vánoční rybí polévka - recept od maminky |
|
1/ Rybí vývar: hlavy a ořez uvařit spolu s cibulí a kořenovou zeleninou vcelku. Scedit přes hustý cedník nebo přes pláténko, aby se do polévky nedostaly kostičky. Maso obrat. Kdo má rád hodně zeleniny, může ji drobně nakrájet a přidat do hotové polévky...
|
|
|
Křenová polévka |
|
Na másle zesklovatíme cibulku, přidáme rozdrobený toastový chléb a asi minutu ho opékáme. Zalijeme vývarem, přidáme nadrobno nakrájený brambor , osolíme a vaříme. Před koncem vaření přisypeme nastrouhaný křen a ještě 5 min. povaříme. Polévku dohladka r...
|
|
|
Recept na Vánoční rybí polévka s citronovými knedlíčky |
|
Hlavu bez žaber a očí (dle zvyku, někdo oči nechává) spolu s ocasem a ploutvemi dáme vařit do osolené vody s pepřem, novým kořením, oloupaným celým stroužkem česneku a kouskem oloupané cibule. Vaříme doměkka. Vývar z hlavy scedíme a nevyléváme!! Nechám...
|
|
|
|
Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky a smetanou |
|
Nejprve si přichystáme vývar z drobů. Maso vložíme do studené vody, do vajíčka si dáme celé koření, cibuli zbavíme vrchní slupky, ale spodní necháme. Osolíme a dáme vařit. Sbíráme pěnu, abychom měli čistý vývar. Vaříme cca 1,5 hodiny a na posledních ...
|
|
|
Mnohazeleninová zdravá polévečka prostá koření |
|
Všechnu zeleninku si nakrájíme na malé úhledné kousky a dáme vařit do vody, až se začne vařit, dáme teplotu na minimuma polévku tak táhneme. Osolíme jí a po dobu vaření přidáme libeček, rajčatový protlak a zahustíme jíškou, kterou si uděláme(usmažíme...
|
|
|
Cuketová polévka s červenou čočkou |
|
Ke zpěněné cibulce přidáme na kostičky nakrájené brambory,kari a zalijeme vývarem. V polovině vaření dáme bulgur,cuketu a česnek a nakonec červenou čočku,které stačí k uvaření pouze pár minutek. Dochutíme sójovou omáčkou a hrstí petrželky,kdo chce sam...
|
|
|
1 | 2 | 3 ... 14 | Nalezeno: 287 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|