|
Recepty -
Polévky bujónPolévky - návody k vaření - online kuchařka
| Polévka, hovorově také polívka, je tekuté až mírně husté nejčastěji teplé jídlo. Připravuje se vařením různých přísad ve vodě, které předávají chuť, barvu i vůni, nebo v předem připraveném vývaru. Jako suroviny se obvykle používá zelenina, různé druhy masa, luštěniny ad. Polévky bývají buď čiré (případně zahuštěné např. rýží, těstovinami, různými zavářkami ap.), mléčné nebo zahuštěné např. moukou, rozmixovanou zeleninou (krém) apod. Polévka se většinou solí, dochucuje kořením a omašťuje různými druhy tuku. Polévka se může podávat jako samostatné jídlo (např. k večeři) nebo předcházet hlavní chod (u oběda), v bohatším menu se podává po studeném předkrmu, následovaná případně ještě teplým předkrmem.
Bujóny jsou vynikající ochucovadla (například při vaření příloh), dají se použít do řady jídel, jako jsou polévky, omáčky nebo šťávy pod maso. Vitana nabízí tři různé typy bujónů: Bujóny Masox ve dvou provedeních a to buď jako univerzální bujón Masox, který se hodí do jakéhokoliv jídla a dodá mu jedinečnou masovou chuť anebo bujóny Masox s konkrétní příchutí (zeleninový, slepičí, hovězí, atd.); Natur bujóny pro Váš zdravý životní styl - 100% bez přidaného glutamátu a konzervantů; Vývary - gelové bujóny v kelímku bez přidaného glutamátu a konzervantů, s mořskou solí. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 421 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 | 3 ... 21 |
Domácí česnekačka |
|
Do vody dame varit na kostky nakrajene brambory, pridame kmin, bujon a prolisovany cesnek. Mezitim si nakrajime slaninu na droboucke kousicky, rozehrejeme na panvi a pridame nakrajenou klobasku, chvili orestujeme, pak vse vlejeme do polevky, dochutime. Az jsou brambory mekke, ro...
|
|
|
Recept na Krkonošská cibulačka |
|
Oloupanou cibuli pokrájíme na tenká kolečka, osmažíme ji na trošce oleje, přidáme postrouhanou koř. zeleninu, brambory pokrájené na kostičky a hrst hub. (pokud použijeme sušené, tak je předem namočíme). Dále zalijeme vodou, přidáme houbové bujony a vaříme...
|
|
|
Halászlé |
|
V hrnci uvaříme ryby a kapří hlavu se solí, bobkovým listem a celým pepřem. Necháme vychladnout, pak zcedíme a rybí maso obereme tak, abychom měli v polévce co nejmíň kostí. Do dalšího hrnce dáme olej, najemno nakrájenou cibuli. Necháme zesklovatět, přidám...
|
|
|
Patizónová polévka - recept od maminky |
|
patizón ošúpeme a zbavíme jadierok, na masle speníme cibuľku, pridáme nakrájaný patizón zemiaky vývar alebo vodu a bujón ku koncu varenia pridáme trochu mlieka alebo smotany pridáme tavený syr a rozmixujeme...
|
|
|
Pekingská polévka |
|
Na oleji zesklovatíme cibulku a přidáme protlak. Přidáme vodu společně s kořením, masoxem, bujónem a mraženou zeleninou. Přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut. Poté přidáme cukr cca 2 lžíce, ocet cca 1 lžíce a sůl vše podle chuti. Když polévka vaří, ta...
|
|
|
Nejlepší recept na Fazolová polévka s noky |
|
Fazole namočíme nejlépe na noc. Namočené fazole dáme vařit ve vodě, ve které se máčely. Přidáme část mrkve (kousek mrkve si odložíme stranou) a cibuli. Zatím co se nám polévka vaří, nastrouháme si zbytek mrkve na jemném struhadle. Mrkev osmahneme na más...
|
|
|
Nejlepší recept na Vývar z kuřecích skeletů a kachních drobů |
|
Očistíme si zeleninu, cibuli, česnek, opláchneme si natě a maso. Do velkého hrnce dáme vařit vodu, přidáme kuřecí skelety, kachní droby, všechno koření, natě, sůl. Když se polévka začne vařit, stáhneme plyn a pomalu necháme táhnout. Asi po 2 hodinách př...
|
|
|
Falešná rybí polévka |
|
Z másla a krupice osmahneme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem, přidáme očištěnou, nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, osolíme a při mírné teplotě za občasného míchání vaříme, až je zelenina měkká. Nakonec do polévky zamícháme smetanu s rozšle...
|
|
|
Kozí bradka - recept od maminky |
|
Do hrnce si dáme máslo a necháme na mírném plameni rozpustit, nakrájíme si zelí na menší kousky a dáme do hrnce, promícháme a podusíme 5 minut. Potom zelí promícháme přidáme kostku masox, nebo kuřecího bujonu, podlijeme vařící vodou a necháme vařit doku...
|
|
|
Čínská "červená" polévka - recept od maminky |
|
Nejdřív si uvaříme kuřecí směs na polévku, já tentokrát použila kuřecí stehenní řízek.Když je maso pořádně uvařené nakrájíme ho na malinké kousíčky. Vývar můžem použít rovnou do polévky, ale i přesto do ní budeme přidávat bujón. A teď u...
|
|
|
Nejlepší recept na Polévka Krupník |
|
Kroupy a fazole si předem uvaříme doměkka. Na oleji osmahneme pokrájené cibule, přidáme mrkev nakrájenou na nudličky a posekané žampiony, osmažíme, poprášíme moukou a zalijeme vodou. Pak přidáme smetanu, kroupy, fazole, zeleninový bujon a povaříme. Polévku ...
|
|
|
Lilková polévka s brokolicí |
|
Pokrájíme si na kousky lilek, brokolici, česnek na plátky, cibule nadrobno a rajče na malé kousky. V hrnci na oleji zpěníme cibulku s česnekem, přidáme veškerou připravenou zeleninu, pak všechno koření, zalijeme vývarem a vaříme. Když je zelenina měkká nastr...
|
|
|
Polévka z fazolkových lusků - recept od maminky |
|
V hrnci na másle prohřejeme smaženou cibulku, přidáme nadrobno pokrájený česnek a anglickou, zapražíme lehce moukou, přidáme povolené fazolky a zalijeme vývarem. Podle chuti dosolíme, event. okořeníme bujonem, přidáme nadrobno pokrájený medvědí česnek a li...
|
|
|
Lafeta - recept od maminky |
|
Zemiaky ošúpeme a pokrájame na štvrťky, uvaríme vo vode s čiernym korením, rascou, celou cibuľou a soľou. Keď sú zemiaky mäkké, cibuľu vyberieme a zemiaky popučíme. Dolejeme vriacou vodou na potrebné množstvo, pridáme bujón masový, prelisovaný cesnak. Nec...
|
|
|
Nejlepší recept na Kuřecí polévka s masovo-bylinkovými knedlíčky |
|
Ze zbytků kuřete uvaříme vývar a vyndáme si je na prkýnko. Pak přisypeme nastrouhanou mrkev s celerem, přidáme kuřecí bujon, Vegetu a bílou část lahůdkové cibulky na kolečka, je-li třeba osolíme a pak můžeme dát i nudle a masovo-bylinkové knedlíčky: nase...
|
|
|
Luxusní celerový krém |
|
Na trošce másla restujeme asi 10 minut na kostičky nahrájený celer, mrkev, jablko a cibuli a špetku postrouhaného muškátového oříšku. Pak zalijeme vývarem (bujonem) a vaříme dalších 10 minut. Polévku rozmixujeme dohladka, vlijeme kokosové mléko, dáme nasekan...
|
|
|
Nejlepší recept na Krémová Cibulačka |
|
Cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka. Polovinu koleček dáme do hrnce, přidáme bujon, zalejeme vodou a dáme vařit na cca 30 min. Mezi tím si zbylá kolečka začneme smažit na oleji a ve chvíli, kdy nám začíná zlátnout přidáme na nudličky nakrájenou slaninku...
|
|
|
Zasmažená kmínová polévka |
|
Na rozehřátém sádle minutku opražíme celý kmín,až začne popraskávat,zaprášíme moukou a osmahneme,až má mouka nahnědlou barvičku-pozor na připálení.Ihned za stálého míchání vléváme horkou vodu(studená se s tukem srazí a tvoří se hrudky) a necháme ...
|
|
|
Cuketová polévka s červenou čočkou |
|
Ke zpěněné cibulce přidáme na kostičky nakrájené brambory,kari a zalijeme vývarem. V polovině vaření dáme bulgur,cuketu a česnek a nakonec červenou čočku,které stačí k uvaření pouze pár minutek. Dochutíme sójovou omáčkou a hrstí petrželky,kdo chce sam...
|
|
|
Houbovo-uzená polévka - recept od maminky |
|
Do vývaru* přidáme bujón a houby a necháme vařit cca 30 minut. Potom přidáme těstoviny s nasekaným koprem a vaříme, až jsou těstoviny měkké. Ochutnáme a případně dochutíme solí a pepřem. Kdo má rád pikantnější polévku, může si přidat do polévky tr...
|
|
|
1 | 2 | 3 ... 21 | Nalezeno: 421 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|